Πολιτική Σημαντικότερα

Γυναικεία συμμαχία στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

 

“Να μη γίνονται αποδεκτά σεξιστικά ρατσιστικά σχόλια, που μετατρέπουν το συμβούλιο σε χυδαίο reality”

Σύσσωμες οι γυναίκες δημοτικές σύμβουλοι όλων των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων συνυπογράφουν επιστολή

 

Η αφορμή είναι οι αποκαλύψεις για διακρίσεις και κακοποιήσεις με κριτήριο το φύλο, που έκανε η αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου, οι διεκδικήσεις γυναικών για τα δικαιώματά τους και στην Ελλάδα. Όμως, η ουσία είναι ότι ενώθηκαν οι φωνές των πέντε γυναικών, εκλεγμένων στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων για να εκφράσουν τα αιτήματά τους-εύλογα και όχι μόνο στη βάση των γυναικείων διεκδικήσεων, ως «φωνές της λογικής» στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων.

Στις συνεδριάσεις του οποίου, επικρατούν οι άνδρες ως αιρετοί, και με αντιπαραθέσεις και εντάσεις. Στην τελευταία συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, οι πέντε γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι, διοίκησης και αντιπολίτευσης, Ντιάνα Κοροβέση, Κατερίνα Λουκά, Κατερίνα Μπαμπαλού, Γιάννα Ρήγα, Ελένη Ρήγα, συνυπέγραψαν με αλφαβητική σειρά και όχι με σειρά εκλογής και συνδυασμών, επιστολή προς το συμβούλιο ζητώντας σεβασμό και τήρηση βασικών κανόνων. Ωστόσο, οι από κοινού κινήσεις των πέντε εκλεγμένων γυναικών δημοτικών συμβούλων δε θα μείνουν στην επιστολή, καθώς, όπως μας εξήγησαν, θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται για το κοινό καλό των συμπολιτών μας.

«Μετά από την πολύμηνη συμμετοχή μας στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή, οι εκλεγμένες Δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων αποφασίσαμε να σας θέσουμε κάποια θέματα που αφορούν πρωτίστως στη συμπεριφορά που οφείλουμε να έχουμε όλοι μας σε αυτό το Σώμα και δευτερευόντως σε κάποια ζητήματα λειτουργίας –αν και γνωρίζουμε ότι τα τελευταία θα συζητηθούν στη σύσκεψη για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας.

  1. Κατ’ αρχάς, θεωρούμε αυτονόητο τον σεβασμό απέναντι σε κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και σε οποιονδήποτε συμμετέχει κατά περίσταση σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ζητούμε να μη γίνονται αποδεκτά οποιαδήποτε σεξιστικά ή ρατσιστικά σχόλια, που μετατρέπουν ένα συμβούλιο σε χυδαίο “reality”, για τα οποία αν δε ζητηθεί άμεσα συγγνώμη, να αφαιρείται ο λόγος από τον ομιλητή ή ακόμα και να αποβάλλεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του.
  2. Να προσδιοριστεί επακριβώς ο όρος «επί προσωπικού», έτσι ώστε να μη δίνεται το πρόσχημα να παίρνει το λόγο όποιος επιθυμεί απλά και μόνο για να κάνει διάλογο ή σε ορισμένες περιπτώσεις απλά να προβληθεί.
  3. Απαιτούμε απόλυτη νηφαλιότητα στους συμμετέχοντες κατά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και δη όταν θέλουν να θέσουν ζητήματα ή ερωτήματα για κάποιο θέμα.
  4. Να αφαιρείται ο λόγος σε όποιον επαναφέρει θέμα το οποίο έχει «κλείσει» με ψηφοφορία.
  5. Να μη γίνεται κατάχρηση χρόνου από τους ομιλητές με αποτέλεσμα τα Συμβούλια να υπερβαίνουν κατά πολύ τον εύλογο χρόνο, όπως για παράδειγμα τις τέσσερις ώρες.

Σεβόμενες απόλυτα το θεσμικό μας ρόλο αλλά και υπενθυμίζοντάς σας ότι θυσιάζουμε –όπως όλοι και όλες μας άλλωστε- μέρος του προσωπικού μας ελεύθερου αλλά και επαγγελματικού χρόνου, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν σας, τόσο εσείς ως υπεύθυνος διεξαγωγής των συμβουλίων, όσο και οι λοιποί συνάδελφοι τις επισημάνσεις μας.

 

Με εκτίμηση,

Ντιάνα Κοροβέση

Κατερίνα Λουκά

Κατερίνα Μπαμπαλού

Γιάννα Ρήγα

Ελένη Ρήγα

 

#pressgreece

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η γέφυρα που κόβει τον Δήμο Μεγαρέων στα δύο: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών

Aleka Stamatiadi

Βράβευση μαθητών Ρομά που ολοκλήρωσαν το σχολείο

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Νέα Εθνική Οδό στο ύψος της Κινέτας

Aleka Stamatiadi