Κοινωνία Σημαντικότερα

«Γιορτή Οστράκων» στο Λιμάνι Ν. Περάμου

Την Παρασκευή γιορτή για την τοπική παραγωγή

[quote]Λ. Κοσμόπουλος-Δημ. Λιώτας: «Τόνωση στην ψυχολογία, ενίσχυση των καταστημάτων και ανάδειξη της τοπικής παραγωγής»[/quote]

 

Τη γιορτή οστράκων γιορτάζουν την Παρασκευή 3 Ιουλίου στο λιμάνι της Νέας Περάμου, η Δημοτική Κοινότητα της Νέας Περάμου  σε συνεργασία με τον Αλιευτικό Σύλλογο Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων Άγιος Γεώργιος.

Μία όμορφη καλοκαιρινή βραδιά,  που υπόσχεται ευχάριστο διάλειμμα σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, με γευστικές και εικαστικές δημιουργίες,  με Όστρακα  του τόπου μας,  μαζί με παραδοσιακό χορό, τραγούδι, ούζο και τσίπουρο.

Η γιορτή οστράκων είναι μια πρωτοβουλία για την οποία εργάζονται ο Δήμος, η δημ. Κοινότητας Ν. Περάμου, ο Πρόεδρος αλιευτικού και αγροτικού συλλόγου Ν. Περάμου και Πάχης Γιάννης Σοφιανός και Γραμματέας Γιώργος Τερεζής.

Σχετικά μιλήσαμε με τον δημοτικό σύμβουλο Λευτέρη Κοσμόπουλο και τον Πρόεδρο Δημ. Κοινότητας Νέας Περάμου Δημοσθένη Λιώτα.

 

 

giortiostrakon_synenteyksi

 

Πώς πήρατε την πρωτοβουλία, πώς ξεκίνησε η δημιουργία μιας εκδήλωσης για την «γιορτή οστράκων»;

 

Ζούμε σε έναν τόπο που εδώ και πολλά χρόνια τα όστρακα και τα ψάρια είναι «πηγή ζωής». Πολλές οικογένειες ζουν από αυτό το επάγγελμα, του δύτη και του ψαρά, και αρκετές επιχειρήσεις εστίασης βασίζονται στα όστρακα και τα ψάρια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλοί νέοι ασχολούνται με το επάγγελμα του δυτη το οποίο είναι μεν δύσκολο αλλά μπορεί να τους προσφέρει καλύτερη ζωή.

Η «τοπική μας βιομηχανία» σαν δήμος και σαν τοπική κοινότητα Νέας Περάμου σε συνεργασία με τον αλιευτικό-αγροτικό σύλλογο Ν. Περάμου και Πάχης «Άγιος Γεώργιος» και βασισμένοι σε μια ιδέα ετών του αντιδημάρχου Γιάννη Δήμα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη γιορτή στο λιμάνι της Νέας Περάμου την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Πώς αποφασίσατε να συνεχίσετε ακάθεκτοι τη διοργάνωση παρά τις δραματικές για τη χώρα εξελίξεις;

 

 

Σίγουρα οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και κρίσιμες για τη χώρα. Η όλη προετοιμασία για τη γιορτή οστράκων έχει ξεκίνησει εδώ και ένα μήνα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις της προηγούμενης Παρασκευής έγινε μία συνάντηση μεταξύ διοργανωτών, οστρακοπαραγωγών, συλλόγων που είχαν δηλώσει ότι θέλουν να βοηθήσουν, εθελοντών και χορηγών και αποφασίστηκε από όλους ομόφωνα ότι έχουμε τη διάθεση να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Πρώτον, για να δώσουμε μια τόνωση στην ψυχολογία του κόσμου και δεύτερον, για την ενίσχυση των καταστημάτων εστίασης στην Ν. Πέραμο με την προσέλκυση κόσμου και τρίτον, διότι δεν επιβαρύνουμε τον δήμο με έξοδα αφού όλα τα έξοδα έχουν καλυφθεί από χορηγούς οι οποίοι παρά τις τελευταίες εξελίξεις δεν αρνήθηκαν να συνεισφέρουν.

Σκοπεύετε να στηρίξετε σε ένα γενικότερο πλαίσιο την τοπική παραγωγή;

Σαν νέα δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας έχουμε δείξει στην πράξη με δράσεις όπως η «Μεγάρων γη» στο Σύνταγμα πως θέλουμε να ενισχύσουμε τους τοπικούς παραγωγούς Μεγάρων και Ν. Περάμου.

Η εξωστρέφεια είναι στη φιλοσοφία μας για να υπάρχει ανάπτυξη στην περιοχή και τις επιχειρήσεις, πρέπει να έρθει ή να πάμε εμείς σε νέο αγοραστικό κοινό, εκτός των συνόρων του δήμου μας και όχι να γίνεται ανακύκλωση των χρημάτων μας.

Θα θέλαμε ανάλογα με την έκβαση του εγχειρήματος τη βοήθεια της κάθε επαγγελματικής ομάδας και οργανωμένα να προβάλουμε ό, τι παράγουμε και ό, τι έχουμε να δείξουμε.

Τι εχετε να πείτε στον κόσμο που προσκαλούμε στην γιορτη οστρακων;

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου είναι μια γιορτή χαράς, μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα. Καλούμε όλο τον κόσμο να επισκεφθεί το λιμάνι της Νέας Περάμου, για να δοκιμάσει εκλεκτές γεύσεις οστράκων, μαγειρεμένες από εθελοντές και εθελόντριες από την Ν. Πέραμο που έχουν τη διάθεση να δείξουν το ταλέντο τους στη μαγειρική σε όλο τον κόσμο που θα μας επισκεφθεί.

Επίσης θα υπάρχει και χώρος για δημιουργίες με τα όστρακα σε χαρτόνια για τα μικρά παιδιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς, που μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν με δελτίο τύπου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Οργανωμένο σχέδιο  της Διοίκησης Σταμούλη για την παύση εργασιών των υπηρεσιών της Κοινότητας Νέας Περάμου”

“Έφυγε” ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μεγάρων Γιώργος Σαλαμούρας

Aleka Stamatiadi

Με τόξο σκότωσε αδέσποτη σκυλίτσα