Πολιτισμός Σημαντικότερα

Γιορτάζει σήμερα ο πολιούχος Ν. Περάμου Άγιος Γεώργιος

Γιορτάζει σήμερα ο πολιούχος Ν. Περάμου Άγιος Γεώργιος(φωτογραφίες αρχείου)
Σε ανάρτηση του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών αναφέρεται “Τον Αη Γιώργη τον γιορτάζουν σ’όλη την Ελληνική Χριστιανοσύνη. Είναι η γιορτή της Άνοιξης. Το ξύπνημα της πλάσης ύστερα από τον χειμωνιάτικο λήθαργο. Αλλά είναι μαζί κι ένας ύμνος στη λεβεντιά.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι το σεμνό παλικάρι, ο υπέρμαχος των βασιλέων, ο των αιχμαλώτων ελευθερωτης και των πτωχών υπερασπιστής.
Στην Πέραμο η ημέρα αυτή ξεσήκωνε ολο το χωριό σ’ένα χαρούμενο πανηγύρι. Από βράδυ μετά τον εσπερινό, οι κοπέλες θα συγκεντρωθούν στις πλατείες και στ’ανοιγματα της κάθε γειτονιάς κι εκεί θα τραγουδήσουν το τραγούδι του Αγίου, πιασμένες στον συρτο!!!
Αν και οι συνθήκες για άλλη μια χρονιά μας περιορίζουν εμείς επιλέγουμε να παραμένουμε πιστοί στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας από την αλησμόνητη πατρίδα και να πράξουμε αυτά που η μνήμη επιβάλλει. Ετσι η Πρόεδρος και τα Μέλη του Συλλόγου τιμώντας την χάρη Του παραβρεθηκαμε στο μεγάλο εσπερινό προσφέροντας την αρτοκλασία του Συλλόγου για τον Προστάτη Άγιο μας και πολιούχο του τόπου μας.
Κοράσιν, ε Κοράσιν εβουληθηκε να απ’ να σεργιανιση κι οξωπισω να γυρίσω, σωσ’Αημγιωργη μ’σωσε!!
Μαζεύει τις γειτόνισσες, Ναι μα τον Αη Γιώργη και τις γειτονοπούλες και στο γιαλό κατέβηκαν, σωσ’Αημγιωργη μ’σωσε!! κάτω στο περγιαλι….”
(Πηγή: Βιβλίο Γεωργίου Αυγερινού Σγουρίδη “Η ΠΕΡΑΜΟΣ”)

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατριαρχικός Επίτροπος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο π. Νάρκισσος

Aleka Stamatiadi

Αυτοτελή νομοθετική ρύθμιση για την Κινέτα ζήτησαν από το Μαξίμου

Τελικά ποιος δουλεύει ποιον;