Πολιτική Σημαντικότερα

Γ. Μαρινάκης: Ευθύνες & Αλήθειες για τον Βωξίτη

Από τη διερεύνηση που κάναμε ως συνδυασμός γύρω από το θέμα της εξόρυξης βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, προέκυψαν κάποια σημαντικά στοιχεία, τα οποία έχομε την υποχρέωση να τα γνωστοποιήσουμε σε όλους τους δημότες μας.

Το αίτημα της εταιρείας «ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ ΑΜΕ» δεν προέκυψε τώρα αλλά υπάρχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής από τις 16/9/2016!

Ποιος ενημερώθηκε από τότε; Κανείς

Η εταιρεία επανήλθε στις 26/4/2017 με νέο αίτημα, πλαισιωμένο από τα αντίγραφα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα οποία είχε ζητήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στις 4/5/2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποστέλλει το αρ. πρωτ. 35387/1828/2017 έγγραφο προς τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να εκφέρουν γνώμη.

Ο κύριος φορέας στον οποίο αποστέλλεται το έγγραφο με την υποχρέωση να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους δήμους και να ζητήσει τις γνωμοδοτικές αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια, τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και τις Δημοτικές Επιτροπές Διαβούλευσης , καθώς και να δημοσιοποιήσει τη δημόσια διαβούλευση εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ήταν η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το χρονικό διάστημα που έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήταν αυτό των 35 ημερών με έναρξη τις 19/5/2017 και λήξη την 23/6/2017 στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής και από 26/6/2017 έως και 7/7/2017 στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος& Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής δημοσιοποίησε τη δημόσια διαβούλευση μέσω της εφημερίδας «Επικαιρότητα» με το αρ. πρωτ. 100733/2017 έγγραφο που απέστειλε στην εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Επικαιρότητα» δημοσίευσε τη διαβούλευση στις 18/5/2017.

Ο κ. Γ. Μπερδελής στις 9/6/2017  με δημόσια τοποθέτηση του στην εφημερίδα «αιχμή» ενημέρωσε τους πάντες και επομένως και τη διοίκηση του δήμου για την επιθυμία της εταιρείας «ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ ΑΜΕ» να προβεί σε εργασίες με σκοπό την εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή μας. Την ίδια χρονική στιγμή η δημόσια διαβούλευση για το θέμα ήταν σε εξέλιξη!

Από τα ανωτέρω συνάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι έχουν προηγηθεί διεργασίες που αφορούν στην υπόθεση τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής όσο και από την Περιφέρεια Αττικής οι οποίες, βάσει του ν. 4014/2011 και του ΦΕΚ 45 Β΄/ 2011, έθεταν συγκεκριμένες προθεσμίες για την υποβολή γνώμης από τους ενδιαφερόμενους φορείς, ο κύριος των οποίων είναι ο δήμος Μεγαρέων.

Επομένως γεννώνται τα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Οι ανωτέρω φορείς ενημέρωσαν εγκαίρως το δήμο Μεγαρέων ώστε να συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και αν όχι γιατί;

β) Γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει πάρει απόφαση μέχρι σήμερα, ενώ γνώριζε ότι υπήρχαν προθεσμίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη και σήμερα έχουν εκπνεύσει;

γ) Γιατί δεν πρόσεξε κανένας στο δήμο τη δημοσίευση της εφημερίδας «Επικαιρότητα» στις 18/5/2017, που αφορούσε στη δημοσίευση της διαβούλευσης, όταν αυτή η εφημερίδα είναι γνωστό ότι διανέμεται καθημερινά στο χώρο του Δημαρχείου;

ε) Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες για το δήμο Μεγαρέων από αυτή την κωλυσιεργία;

Στα ανωτέρω εύλογα ερωτήματα πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων.

Το βέβαιο είναι ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα εκμεταλλευτεί κάθε νομική ατέλεια από την μεριά μας, για να επιτύχει το σκοπό της.

Ειδικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής καλείται να απαντήσει με ειλικρίνεια για το έγγραφο που έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 4/5/2017 με αρ. πρωτ. 35387/1828/2017 και τις ενέργειες στις οποίες προέβη από εκεί και πέρα.

Όλοι μαζί κάνουμε έναν αγώνα ενάντια στην εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή μας.

   Πρέπει να ξέρουμε αν ο αγώνας αυτός είναι άνισος ή όχι.

   Ο λαός πρέπει να ξέρει αν κάποιοι γνώριζαν πολύ νωρίτερα γι΄αυτά που θα συμβούν και σιώπησαν.

                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

                        «ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Άμεση λύση από την κυβέρνηση για το αεροδρόμιο της Πάχης”

«Ο Λόρδος Βύρων στην Αττική»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων

Ληστείες σε καταστήματα των Μεγάρων

Aleka Stamatiadi