Πολιτική Σημαντικότερα

“Φτάνει πια η κοροϊδία”: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κινέτα

Κινητοποίηση και συμβολικό κλείσιμο της ΠΕΟΑΚ στην Κινέτα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με βασικά αιτήματα την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης καθώς και την υλοποίηση έργων υποδομής στην περιοχή.

Το κάλεσμα για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε από την επιτροπή κατοίκων Κινέτας, με συμμετοχή των συλλόγων «Γεράνεια», «Γαλήνη», «Μαρούγκα», του δημοτικού συμβούλου Μεγάρων Αντ. Χοροζάνη και με παρουσία των περιφερειακών συμβούλων Αττικής Γιώτας Παππά και Χρήστου Καραμάνου.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγιναν καταγγελίες από την επιτροπή κατοίκων για «αδιαφορία και χρόνια κοροϊδία των υπευθύνων, κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου ενώ προγραμματίζεται νέα συνάντηση με την Περιφέρεια και τον Δήμο, αυτή τη φορά με ακόμα πιο μαζική συμμετοχή ώστε να βρεθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κινέτας».

Οι κάτοικοι αναφέρουν προβλήματα σε καθημερινότητα αλλά και ατυχήματα και δυστυχήματα λόγω της κακής υποδομής στην περιοχή.

«Μετά από χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης της Κινέτας από Δήμο και Πολιτεία, τα αποτελέσματα είναι τραγικά σε καθημερινή βάση. Έτσι, άλλος ένας συμπολίτης νεκρός την Πέμπτη 26-5-2022 από παράσυρση Ι.Χ. αυτοκινήτου στο 55ο χλμ. της Π.Ε.Ο Αθηνών Κορίνθου μέσα σε κατοικημένη περιοχή απ’ όπου διέρχονται κάθε είδους τροχοφόρα με ιλιγγιώδεις πολλές φορές ταχύτητες και στην οποία δεν υπάρχουν: πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών με φωτοσήμανση, επαρκής φωτισμός τη νύχτα, μπάρες ασφαλείας για πεζούς, φανάρια ρύθμισης κυκλοφορίας σε δύο (2) επικίνδυνες διασταυρώσεις καθώς και αγωγοί όμβριων υδάτων εκατέρωθεν της Π.Ε.Ο. η οποία ειδικά τους χειμερινούς μήνες σε κάποιας σημεία γίνεται αδιάβατη και επικίνδυνη από τα ορμητικά νερά παρακείμενων ρεμάτων, δεδομένης και της κακής ποιότητας του οδοστρώματος.

Σε μια περιοχή όπου από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται αφού είναι κύριας και παραθεριστικής κατοικίας με μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο και τουριστικές μονάδες. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν υπάρχει ιατρείο ούτε ασθενοφόρο.

Έστω υπόψιν ότι το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας Μεγάρων απέχει 15χλμ. και η Κόρινθος 30χλμ. με ό, τι συνεπάγεται για την ανθρώπινη ζωή.

Οι περισσότεροι κοινοτικοί δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση (διαβρωμένοι, λακκούβες, κακοτεχνίες) και κάποιοι με κολώνες επί του οδοστρώματος! Ειδικά ο παράπλευρος βασικός κοινοτικός δρόμος της Ν.Ε.Ο (ρεύμα προς Κόρινθο / Ολυμπία Οδός) ο οποίος συνδέει την άνω με την κάτω Κινέτα στερείται πεζοδρομίου, φωτισμού και προστατευτικών σχαρών στα πρόσφατα κατασκευασθέντα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων με προφανείς κινδύνους για πεζούς και τροχοφόρα και στον οποίο σημειώνονται κατά καιρούς τραυματισμοί πεζών ένεκα κακοτεχνιών του οδοστρώματος στο πιο επικίνδυνο κομμάτι του δρόμου, ήτοι δύο χωρίς ορατότητα, πεζοδρόμιο, φωτισμό και κλίση συνεχόμενες στροφές (κούρμπα) και το οποίο περιέργως (;) έμεινε εκτός ανακατασκευής του δρόμου.

 

Ποιος σχεδίασε, εκτέλεσε, παρέλαβε και συντηρεί το έκτρωμα αυτό, κανείς δεν ξέρει. Διαθέτει δε κοντά στον κόμβο με την Ν.Ε.Ο. πεζοδρόμια αποκλεισμένα με μπάρες ανέφικτα χρήσης από τους πεζούς.

Επίσης, στις δύο (2) εισόδους-εξόδους της Κινέτας με την Ολυμπία Οδό δεν υπάρχουν σημάνσεις στάσης λεωφορείων του ΚΤΕΛ ούτε ειδικές εσοχές, όπως ρητά προβλέπουν οι νόμοι καθώς και η Υ.Α. Β54871/4060/2003 (Β1364) Αρθ. 4 παρ. 5, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν επιβάτες και να απειλούνται τροχαία ατυχήματα.

Άλλο χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης και αδιαφορίας η κλειστή κατεστραμμένη γέφυρα ΠΙΚΑ στο 58ο χλμ. της Π.Ε.Ο Αθηνών Κορίνθου εδώ και τρία χρόνια, στην κοίτη δε του ρέματος έχουν σημειωθεί περί τις πέντε πτώσεις τροχοφόρων ένεκα και ελλιπούς σήμανσης. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν δρόμοι (Γερανείων, Αγ. Ειρήνης) που διέρχονται μέσα από την κοίτη ρεμάτων!!!

Ο παραλιακός δρόμος – όσος απέμεινε από την ιδιωτική αυθαιρεσία – παρότι μονόδρομος, τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται παγίδα θανάτου για ανθρώπους κάθε ηλικίας από τροχοφόρα που τον μετατρέπουν σε διπλής κατεύθυνσης με υψηλές ταχύτητες και αυτοσχέδια οδήγηση.

Ο Δήμος Μεγάρων, η Περιφέρεια Αττικής και η Πολιτεία αδιαφορούν και κωφεύουν ενώ γνωρίζουν τα ζωτικά προβλήματα της πολύπαθης περιοχής και παρά τις κατά καιρούς παχυλές (απατηλές)

υποσχέσεις, την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής δαπανά τεράστια ποσά κυρίως με απευθείας αναθέσεις για έργα βιτρίνας, στέλνοντας το λογαριασμό στους πολίτες.

Ως πότε θα ανεχόμαστε τις ζωές μας θυσία στο μολώχ του κέρδους, του εμπαιγμού και της αδιαφορίας».

 

Τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων κατοίκων Κινέτας:

 • Άμεση αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση και προστασία, ολοκληρωμένη αποχέτευση ομβρίων υδάτων
 • Να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι της Κινέττας, να απομακρυνθούν οι κολώνες ηλεκτρικού και τηλεφωνίας που βρίσκονται εντός και καταμεσής των δρόμων
 • Υδροδότηση και σχετικές υποδομές αποχέτευσης σε ΟΛΗ τη Κινέττα
 • Να δημιουργηθεί περιφερειακό ιατρείο Κινέττας ενταγμένο στο κέντρο υγείας, στελεχωμένο με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρο.
 • Να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα στη ΠΕΟΑΚ για τη προστασία των πεζών

(πεζοδρόμια, φωτοσήμανση, διαβάσεις πεζών κ.λ.π)

 • Δημιουργία ανοιχτού πεζοδρομίου στο παράδρομο της Ολυμπίας οδού και οδοφωτισμού για την εξυπηρέτηση των πεζών καθώς και άμεση κάλυψη των επικίνδυνων ανοιχτών φρεατίων απορροής ομβρίων υδάτων
 • Σήμανση στάσεων των λεωφορείων του ΚΤΕΛ και ειδικές εσοχές για την ασφάλεια των επιβατών στους δύο παραδρόμους εκατέρωθεν του κόμβου της Ν.Ε.Ο
 • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυση σχολείου
 • Έργα προστασίας του δάσους
 • Κατάργηση των τοπικών διοδίων
 • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου προαστιακού
 • Καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων
 • Άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων από τη πυρκαγιά και τις πλημμύρες
 • Δημιουργία χώρων πρασίνου άθλησης και αναψυχής

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο στρατός απεγκλωβίζει άτομα με αναπηρίες

Δημ. Δάλλας: Απάντηση στον Αντιδήμαρχο Ι. Δήμα

Στο εδώλιο για τις πλημμύρες