Κοινωνία Σημαντικότερα

Εστία μόλυνσης στο κέντρο των Μεγάρων σε οικόπεδο της ΔΕΗ

 

Την ιστορία την έχουμε ξαναδεί… Χάρη στο «τέρας της γραφειοκρατίας» και εξαιτίας της αδυναμίας συνεργασίας μεταξύ φορέων του δημοσίου, δημιουργούνται προβλήματα και εγκυμονούν κίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο.

Αυτή τη φορά το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια στο κέντρο της πόλης των Μεγάρων, και μάλλον είναι ένα από τα πολλά σημεία που μένουν σε εγκατάλειψη λόγω διαφόρων κωλυσιεργιών. Ένα από αυτά είναι το οικόπεδο της ΔΕΗ, πλησίον της πλατείας Ηρώων, όπου η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη με αγριόχορτα να δημιουργούν εστία μόλυνσης και κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να διατηρεί το οικόπεδο καθαρό, υποχρέωση που δεν τηρείται καθώς ο χώρος είναι σε άθλια κατάσταση»

Όπως γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, κάτοικοι και περίοικοι διαμαρτύρονται γι’ αυτήν την κατάσταση, τα χόρτα και ό, τι άλλο υπάρχει στο μεγάλο οικόπεδο. Από πλευράς της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων, επισημαίνεται ότι το οικόπεδο είχε ζητηθεί από την ΔΕΗ ώστε ο Δήμος να το διαμορφώσει σε χώρο στάθμευσης.

 

Η διαδικασία ξεκίνησε με προκήρυξη διαγωνισμού εκμίσθωσης χώρου, ο οποίος απέβη άγονος δύο φορές, με αποτέλεσμα η διαδικασία να προχωρήσει με απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ. Η Δημοτική Αρχή ήλθε σε επαφή με τη ΔΕΗ, εκπρόσωποι της οποίας υποστήριξαν ότι άλλαξαν σχεδιασμό για το συγκεκριμένο οικόπεδο, που σκοπεύεται να πωληθεί. Έτσι, ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και υπήρχε αρχικά η συναίνεση της ΔΕΗ, άλλαξε θέση η εταιρεία, δημιουργώντας πρόβλημα στο δήμο. Από την άλλη πλευρά όμως, εφόσον ανήκει στη ΔΕΗ είναι στη δικαιοδοσία της εταιρείας η διατήρηση της καθαριότητάς του.

Επιπλέον, σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Αλέκο Μουστάκα, μας ενημέρωσε ότι είχε προταθεί από πρώτης θητείας του Δημ. Στρατιώτη να αξιοποιηθούν όλες οι ανάλογες περιπτώσεις οικοπέδων στο κέντρο της πόλης, από το κτίριο του σταθμού του ΟΣΕ ως το οικόπεδο της ΔΕΗ, κ.ά. «Είχαμε εκφράσει την άποψη ή προχωρά ο δήμος σε συνεργασία με ΔΕΗ να το αγοράσει ή το χαρακτηρίζει κοινωφελές και μετά η περιφέρεια να το χρηματοδοτήσει ή απαλλοτριώσει, η καλύτερη λύση είναι η συνεργασία με τη ΔΕΗ. Αυτό το οικόπεδο θα ωφελήσει πολύ το κέντρο. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί με μελέτη του δήμου και, γενικότερα, να αξιοποιηθούν χώροι και κτίρια του κέντρου της πόλης  για να αναπνεύσει το κέντρο των Μεγάρων σε θέματα πάρκινγκ και πρασίνου και ποιότητας ζωής».

Το πρόβλημα παραμένει παρά τη βούληση του Δήμου και τη μακροχρόνια πλέον επικινδυνότητα του χώρου του οικοπέδου της ΔΕΗ στο κέντρο της πόλης, με την εταιρεία να μην ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Δήμου, σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή, που αναζητά λύσεις.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλαδί ευκαλύπτου που προκαλούσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έκοψε η Πυροσβεστική στο Αλεποχώρι

Λαϊκό Μεγαρίτικο Γλέντι στην Πλατεία Αη Γιάννη Χορευταρά

Ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για Δήμο & ΔΕΥΑΜ