Δημοτικό ΣυμβούλιοΣημαντικότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μεγαρέων με σφραγίδα Περιφέρειας Αττικής

Περιβάλλον και κοινωνική πολιτική σε προτεραιότητα

Έργα για τους Ρομά και υποδομές αντιπλημμυρικών

 

 

Το πρόγραμμα έργων και προοπτικών στο Δήμο Μεγαρέων βάσει των προγραμματισμών της Περιφέρειας Αττικής φανερώνει έλλειψη κονδυλίων ή έλλειψη ιδεών;

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Μεγαρέων ενεκρίθη κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τρίτης 3 Νοεμβρίου.

«Με βάση το επιθυμητό αλλά με την επιρροή της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά και ο ειδ. Σύμβουλος του Δημάρχου που παρουσίασε το επιχειρησιακό Γ. Καραμολέγκος.
Ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης αρχικά τόνισε ότι έγινε «παρά πολύ σοβαρή και μεγάλη δουλειά που κατά κύριο λόγο οι δήμοι αναθέτουν σε γραφεία εξωτερικά όπως είχε γίνει με τον δήμο μας με κοστολόγιο γύρω στις 50 χιλιάδες ευρώ. Εμείς καταφέραμε και το καταρτίσαμε χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ.

Αιρετοί και υπηρεσιακοί εργάστηκαν και έφεραν εις πέρας μεγάλο και σημαντικό έργο που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο διαρκώς αναπροσαρμοζόμενο στις οποίες εξελίξεις και ανάγκες που προκύπτουν ως το 2019.

Το επιχειρησιακό διακρίνεται από την επιλογή να αποτελέσει ο δήμος επίκεντρο ανάκαμψης και προόδου.  Η προσπάθεια μεγιστοποίησης αποτελέσματος γίνεται ανάχωμα στην ανεργία με προοπτικές απασχόλησης, και συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Αξιοποίηση ενεργοποίησης δημότη. Στόχοι που θα καταστήσουν τον δήμο παράδειγμα προόδου και αειφόρου ανάπτυξης».
Στη συνέχεια το επιχειρησιακό πρόγραμμα παρουσίασε ο ειδ. Σύμβουλος του Δημάρχου Γ. Καραμολέγκος που τόνισε ότι ο Δήμος Μεγαρέων ήταν από τους πρώτους δήμους που είχαν προτάσεις στο υπουργείο για το επιχειρησιακό κάνοντας μάλιστα προτάσεις για λιγότερη γραφειοκρατία. «Να γνωρίζουν οι δήμοι τις οικονομικές τους δυνατότητες και να ορίσουν δράσεις».
Παρουσιάζοντας τις ενότητες του στρατηγικού σχεδίου, αναφέρθηκε σε άξονες, μέτρα, στόχους.
«Το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις και οικονομικό προγραμματισμό ενώ υπάρχει σαφής αδυναμία στο μηχανισμό του υπουργείου και της ΕΕΤΑΑ(Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), δεν είναι ξεκάθαρα τα κονδύλια τα διαθέσιμα. Πρώτη προτεραιότητα οι δράσεις για τις οποίες έχουν διασφαλισθεί κονδύλια» επεσήμανε ο Γ. Καραμολέγκος.
Αναφερόμενος στα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο επιχειρησιακό τονίζοντας ότι το περιβάλλον έχει τη μερίδα του λέοντος με 90 εκατομμύρια περίπου προγραμματιζόμενα έργα.

Το Φράγμα στο ρέμα Καμάρας, η Υδροδότηση της Κινέττας, η κατασκευή δικτύου ακαθάρτων Γ φάσης, η διάνοιξη οδών στη βιομηχανική περιοχή, η κατασκευή τοιχίου στη Βαρέα ανάμεσα σε αυτά.

Ακόμα υπάρχει προγραμματισμός για Επιμόρφωση των αγροτών.
Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, βαρύτητα δίνεται στην ένταξη των Ρομά, με κατασκευή και βελτίωση υποδομών στο Βλυχό.

Τα παραπάνω ζητήματα είναι ήδη προγραμματισμένα από την Περιφέρεια Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος μιλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ε και δημοσιεύεται στο παρόν φύλλο.

Η Περιφέρεια προωθεί πολιτικές ένταξης των Ρομά ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα με κοινωνική πολιτική και όχι με καταστολή στην περιοχή μας.

Επιπλέον, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Μεγαρέων, υπάρχει πρόγραμμα για κατασκευή σχολείων, όπως το 3Ο Γυμνάσιο.

Αναφορά γίνεται και στην αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων όπως η κρήνη του Θεαγένους.
 

Παρατηρητήριο Δυτ. Αττικής στο Βλυχό

Ένταξη των Ρομά με έργα

 

Η αντιπολίτευση ρώτησε γιατί τόσα χρήματα για τους Ρομά και ο υπεύθυνος της κοινωνικής υπηρεσίας Σπύρος Σούντης απάντησε ότι «η περιφέρεια και η ευρωπαϊκή ένωση κοιτάζει τι θα κάνει με τους Ρομά ώστε να βρεθούν τρόποι να ενταθούν. Κάναμε προτάσεις για πολιτιστικά προϊόντα, για να μάθουν γραφή και για παρατηρητήριο δυτικής Αττικής.

Δική μας πρόταση είναι το παρατηρητήριο που θα βλέπει σε όλη τη δυτική Αττική τι γίνεται και αν υπάρχει πρόοδος.

Έχασαν ένα κουτσό μεροκάματο, αν τους δούμε ρατσιστικά, σπρώχθηκαν στην παρανομία, θέλουν να τους δείξουμε ότι μπορούν να ξαναδείξουν πράγματα που ήταν δικά τους που ήταν δημιουργικοί για να μην έχουμε όλοι προβλήματα».

Ο Αντιδήμαρχος Κ. Καράμπελας ανέφερε ότι θα γίνει απογραφή  στο Βλυχό, προώθηση γραφής και ανάδειξη πολιτιστικών προϊόντων για Ρομά.

Ο Αντιδήμαρχος Ιερ. Πολύχρονης τόνισε ότι το επιχειρησιακό αποτελεί έναν οδηγό για το δήμο και τις υπηρεσίες για τον οποίο αιρετοί και υπηρεσιακοί δούλευαν 11 μήνες.

 
«Πρέπει να προγραμματίζουμε με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν τώρα, επεσήμανε ο Αντ. Χοροζάνης. Χρειαζόμαστε πρωτοβάθμια φροντίδα. Συζητάμε τις επιθυμίες μας αλλά δεν έχουμε προσωπικό».

Ο Γιάννης Μιχάλαρος συνεχάρη τις υπηρεσίες και τους συντάκτες του επιχειρησιακού αλλά, όπως είπε «λείπουν κάποιες σελίδες ακόμη που έπρεπε να τις πάρει πάνω του ο δήμαρχος. Δεν μας είπε τη φιλοσοφία του για το τι θέλει να κάνει ο δήμος. Λείπει η αρχιτεκτονική επιτροπή και μονάδα ψυχοκοινωνικής φροντίδας. Να φέρουμε το νερό της Ψυτάλλειας το έχω συζητήσει με υπουργό. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις».

 
«Θα μπορούσατε να κάνετε από πριν προτάσεις» είπε ο Γρ. Σταμούλης, σημείο για το οποίο ήρθε σε αντιπαράθεση και με τον συνδυασμό «Τώρα» και τον Παν. Μαργέτη ο οποίος ζήτησε να ενταχθούν και προτάσεις της αντιπολίτευσης στο επιχειρησιακό το οποίο καταψήφισε.
«Από εδώ και πέρα θα κριθεί η διοίκηση στο βαθμό υλοποίησης του και οι προτεραιότητες που θα θέσει αλλιώς είναι απλώς κείμενο έκθεσης ιδεών» είπε ο Σωτήρης Πιλίλης.
Εγκρατής δήλωσε ο Μελ. Λέλης που τοποθετήθηκε επί του επιχειρησιακού και μίλησε για τη διαμόρφωση της ταυτότητας του δήμου: «ο δήμος πρέπει να αποκτήσει δική του ταυτόχρονα πάνω στα δικά του χαρακτηριστικά, με τοπική αγορά. Να γίνει σημαντικός προορισμός θρησκευτικού τουρισμού. Πρέπει να έχουμε κάτι να πουλήσουμε να μπει μέσα κόσμος. Να γίνει αναδιάρθρωση δήμου διεκδικώντας αντισταθμιστικά».
Για «διεκδίκηση δομής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μίλησε ο Ελ. Παπαλευθέρης. Επιτέλους να έρθει στην πόλη μας πανεπιστήμιο».
Στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών στάθηκε ο Κλεάνθης Βαρελάς:  «έχουν ισχυροποιηθεί οι κοινωνικές δομές. Το κέντρο ψυχοκοινωνικής στήριξης να ενισχυθούν και οι παιδικοί σταθμοί κλπ είναι εφικτά θα παίξουν το ρόλο τους. Σας δεσμεύει το σχέδιο, δεν περιμένω πολλά, πρέπει επενδυθεί δουλειά στον τουρισμό, στον πολιτισμό και να γίνει ενίσχυση στις κοινωνικές δομές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγ. Μακρυγιάννης: “Κύριε Δήμαρχε, ήρθε η ώρα να αποσυρθείτε”

Ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για Δήμο & ΔΕΥΑΜ

Αναζητείται με …CSI δολοφόνος άγριων ζώων στα Μέγαρα