Κοινωνία Σημαντικότερα

Ένωση Γονέων: Για τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα και την συντήρηση των σχολείων

 

 

 

Με την παρούσα ανακοίνωση η Ένωση Γονέων επιθυμεί να ενημερώσει τους γονείς και κηδεμόνες, σχετικά με τον τρόπο που θεωρεί ότι είναι ο πιο ενδεδειγμένος σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των χρημάτων που δίνονται από πόρους του κράτους προς τον Δήμο μας για λειτουργικά έξοδα των σχολείων και ως έξοδα συντήρησης των σχολείων.

Η πρόταση της Ένωσης Γονέων που έχει γίνει επανειλημμένα προς τις δυο Σχολικές Επιτροπές αλλά και στον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Παιδείας, είναι αποτέλεσμα της εξέτασης των δεδομένων που έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας μέσω της συμμετοχής μας με ένα μέλος στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας και με δυο μέλη κατά την προηγούμενη διοίκηση και με ένα μέλος κατά την τρέχουσα διοίκηση στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα χρήματα για τα σχολεία είναι λίγα.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

Για παράδειγμα και με βάση τους απολογισμούς 2βάθμιας των τελευταίων 3 ετών, τα 8 σχολεία 2βάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) του Δήμου μας δικαιούνται ανά τρίμηνο ανάλογα με θεσπισμένα κριτήρια από 2.000 έως 3.800 € δηλαδή χοντρικά 700€ έως 1300€ το μήνα. Αυτό σημαίνει περίπου 0,20€ ανά μαθητή ανά μέρα.

Το ποσό των 26.000 έως 32.000 περίπου το τρίμηνο από το κράτος, μπορεί να δίνεται από 0% έως 100% στα σχολεία με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής. Επίσης έσοδα για την Επιτροπή ανά τρίμηνο, ήταν από τα κυλικεία ύψους από 2.500 έως 4.000€, με μέγιστο δυνατόν τα 5.000€ περίπου.

Λίγο περισσότερα είναι τα ποσά για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά – νηπιαγωγεία), γιατί περίπου το 58% του συνολικού ποσού δίνεται στην Πρωτοβάθμια και το 42% στη Δευτεροβάθμια. Ενδεικτικά τα 11 νηπιαγωγεία δικαιούνται κατά Μ.Ο. 600 € το τρίμηνο ή 200€ το μήνα, ενώ τα 12 Δημοτικά από 1.800 έως 3.800€ το τρίμηνο ή 600€ έως 1.300€ το μήνα.

Το αίτημα της Ένωσης είναι να είναι σταθερός κανόνας να δίνονται ΟΛΑ τα χρήματα (100%) της επιχορήγησης στους Δντες των σχολείων οι οποίοι σε συνεργασία με το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας να αποφασίζουν για τις ανάγκες που θα καλύψουν, ενώ τα χρήματα από λοιπούς πόρους (κυλικεία κλπ) να χρησιμοποιούνται από τη Σχολική Επιτροπή για την περίπτωση που υπάρχει κάποιο έργο που αφορά όλα τα σχολεία. Σε περίπτωση που όλα τα σχολεία έχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, τότε και μόνο τότε να αποφασίζεται από την Σχολική Επιτροπή να κρατάει μια δόση στο Λογαριασμό της. Για παράδειγμα το 2020 λόγω κορωνοϊού τα λειτουργικά έξοδα από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο ήταν λιγότερα, οπότε αυξήθηκαν θεωρητικά τα χρήματα στους λογαριασμούς των σχολείων. Όμως, επειδή προέκυψαν ανάγκες για tablet / laptop ώστε να εξυπηρετηθούν ανάγκες μαθητών για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, με τα χρήματα που περίσσεψαν θα μπορούσε να αγοραστεί τέτοιος εξοπλισμός, όπως δόθηκε ως κατεύθυνση από το Υπουργείο.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Υπάρχει κονδύλι του κράτους που ήταν για όλα τα σχολεία 70.000€ το χρόνο, το οποίο αυξήθηκε πρόσφατα περίπου 30%. Όμως, τα χρήματα αυτά ενώ αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωσης να δίνονται για τη συντήρηση των σχολείων με συγκεκριμένη διαδικασία διαγωνισμού και ανάθεσης σε εταιρεία που να εκτελεί εργασίες συντήρησης σε όλα τα σχολεία, αυτό δεν έχει επιτευχθεί / δρομολογηθεί ακόμα σε τακτική βάση.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Σχετικά με το αίτημα του Προέδρου και της Αντιπροέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής να λάβουν μηνιαίως 500€ και 200€ αντίστοιχα ως έξοδα παράστασης, ενημερώνουμε ότι κατά την ψηφοφορία που έγινε κατά την συνεδρίαση της Σ.Ε. της 21/9/2020, ο εκπρόσωπος της Ένωσης ψήφισε λευκό, διότι από τη μια το αίτημα είναι νόμιμο σύμφωνα με το ΦΕΚ 470/ΥΟΔΔ/20.8.2018 για ΝΠΔΔ με απολογισμό άνω των 300.000€, όμως από την άλλη οι ανάγκες για τα σχολεία είναι μεγάλες, ειδικά τώρα επί συνθηκών Covid-19.

Θεωρούμε ότι το κοινό καλό είναι πάνω από τα όποια έξοδα παράστασης, γι’ αυτό άλλωστε αναζητούνται πάντα χορηγίες και δράσεις για την οικονομική ενίσχυση των σχολείων όπου τα παιδιά μας φοιτούν για να καταρτιστούν σωστά, να αποκτήσουν την κατάλληλη παιδεία δια του παραδείγματος που τους δίνουμε εμείς οι μεγαλύτεροι.

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων του Δήμου Μεγαρέων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνατος των μικρομεσαίων στρωμάτων

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Το ποιο θα είναι νοσοκομείο covid με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Aleka Stamatiadi

Συσσίτιο και τρόφιμα διένειμε ο Μητροπολίτης