Κοινωνία Σημαντικότερα

Ενδείξεις εμπρησμού στην Κινέτα έδειξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Για σοβαρές ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας και εμπρησμού έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 83 άτομα.

Ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εκδήλωση πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για έργο εμπρησμού.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «εύρημα» στο μέτωπο της Πεντέλης, το οποίο επίσπευσε σημαντικά τις έρευνες των ανακριτικών αρχών.

Λίγο αργότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου έδειξε στο βίντεο τα σημεία των ευρημάτων (σημεία που φαίνεται να ξεκίνησαν οι εμπρησμοί), ενώ στο βίντεο οι ευθείες γραμμές που αποτυπώνονται από το δορυφόρο «δείχνουν», σύμφωνα με τους αναλυτές, την πορεία των εμπρηστών, που σημειωτέον, ειδικά στην Κινέτα, φαίνεται να κινούνταν παραπλεύρως των δρόμων.

 

 

Εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας τόνισε αναφορικά με τις έρευνες για τις πυρκαγιές, ότι «έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης «υπάρχει εύρημα, το οποίο μας οδήγησε σε ανακριτικές έρευνες».

Ο Ν.Τόσκας πρόσθεσε ότι δεν θέλει να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον χθεσινοβραδινό εμπρησμό, όπως τον χαρακτήρισε στη Νέα Μάκρη όπου αναπτύχθηκαν και κατασβέστηκαν δύο εστίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαμήνυσε από την πλευρά του, ότι οι έρευνες των ανακριτικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια των φονικών πυρκαγιών.

Τόνισε δε, ότι κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν ήδη σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ακολούθως, ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι μετά τα γεγονότα, έθεσε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά εκείνος δεν την έκανε αποδεκτή καθώς, όπως είπε, αυτές οι ώρες είναι ώρες αγώνα και όχι υποχωρήσεων.

Τόνισε δε, ότι κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν ήδη σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, Γεώργιος Μαντζούρης, εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από δορυφόρους και αφορούν τις πρώτες ώρες εκδήλωσης των πύρινων μετώπων.

Όπως επεσήμανε, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην πυρκαγιά της Κινέτας, σε χρονικά ταυτόσημες περιόδους, υπήρξε εκδήλωση πολλαπλών εστιών, οι οποίες βρίσκονταν σε νοητές και παράλληλες γραμμές, κοντά σε δρόμο.

Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει, ότι όλες οι εστίες απείχαν μεταξύ τους μόλις κατά 1.100 μέτρα.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, επεσήμανε ότι η πυρκαγιά χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 1,5 ώρα, προκειμένου να φθάσει στη λεωφόρο Μαραθώνος και έκανε λόγο για «καταστροφική» φωτιά.

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι η διαχείριση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των διαθέσιμων μέσων, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, ενώ ξεκαθάρισε ότι «όταν μιλάμε για φυσικά φαινόμενα, αυτά μερικές φορές ξεπερνούν τον ανθρώπινο παράγοντα.

Όσον αφορά το ζήτημα της εκκένωσης του οικισμού Μάτι, ο κ. Τερζούδης εξήγησε ότι όλο το φαινόμενο διήρκησε 1,5 ώρα. «Ο κανονισμός κάνει λόγο για οργανωμένη αποχώρηση» σημείωσε, στη συνέχεια, και διερωτήθηκε πώς θα εκκενωνόταν μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο αρχηγός του αστυνομικού σώματος, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναφέρθηκε, τέλος, στις δυσκολίες εκκένωσης του οικισμού Μάτι, επικαλούμενος τους ισχυρούς ανέμους, τον μεγάλο αριθμό τουριστών στην περιοχή και την υψηλή ταχύτητα εξάπλωση του μετώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επαφές Ομοσπονδίας Κινέττας για εξεύρεση λύσεων

Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Μεγάρων: “Μου έχουν βγάλει και στιλέτο…”

Aleka Stamatiadi

Έκτακτες συσκέψεις στο Δήμο Μεγαρέων κατά του ΧΥΤΥ

Aleka Stamatiadi