Κοινωνία Σημαντικότερα

Εμβολιασμός: Τι γίνεται με τα άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο;

Το εμβόλιο αποτελεί την πολυπόθητη λύση “ελευθερίας” απέναντι στον κορωνοϊό, που είναι σε έξαρση με εκατοντάδες νεκρούς και διασωληνωμένους καθημερινά.

Το ραντεβού για εμβόλιο είναι αυτό που αναμένει κάθε πολίτης που ανησυχεί για την μετάδοση και την νόσηση από covid-19, όμως δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες, να πάμε στο εμβολιαστικό κέντρο…

Όσον αφορά τα άτομα με κινητικά προβλήματα που παραμένουν στο σπίτι και κινδυνεύουν ενδεχομένως περισσότερο λόγω προβλημάτων υγείας, αναζητήσαμε τι λύσεις υπάρχουν για να εμβολιασθούν.

Σε μια πρόχειρη αναζήτηση, υπάρχουν ταξί που μπορούν να μεταφέρουν άτομα που δεν έχουν άλλο τρόπο, ως το εμβολιαστικό κέντρο. Αλλά για την περιοχή μας συγκεκριμένα δεν βρήκαμε κάποια στοιχεία.

Ρωτώντας στα εμβολιαστικά κέντρα της Ελευσίνας, στο θριάσιο νοσοκομείο και το κέντρο υγείας Ελευσίνας, όπου πηγαίνουν συχνότερα συμπολίτες μας για εμβολιασμό, μας ανέφεραν ότι το “Βοήθεια στο σπίτι” ως φορέας υπεύθυνος για την βοήθεια ατόμων που μένουν στο σπίτι λόγω υγείας μπορεί να αναλάβει να μεταφέρει άτομα για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η αρμόδια για το “Βοήθεια στο σπίτι” στο Δήμο Μεγαρέων Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου “Ηρόδωρος” Γιάννα Ρήγα μας ανέφερε ότι το “Βοήθεια στο Σπίτι” συνοδεύει μοναχικά άτομα ή αυτούς που οι συγγενείς τους δεν είναι Ελλάδα, για παράδειγμα. Όμως, δεν τους μεταφέρουν με το αυτοκίνητο του Βοήθεια στο Σπίτι. Αλλά μπορεί το άτομο να πάει με taxi και oι εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο σπίτι” ακολουθούν με το υπηρεσιακό όχημα και μπαίνουν μαζί τους στο εμβολιαστικό κέντρο.

Μια λύση θα ήταν τα κλιμάκια και οι κινητές μονάδες υγείας, που θα μπορούσαν να εμβολιάσουν σε σπίτια για να υπάρξει το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας και σε ομάδες συμπολιτών μας που αδυνατούν να μετακινηθούν.

Το θέμα των κλιμακίων για εμβολιασμούς κατ’ οίκον έχει προταθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών στο Υπουργείο Υγείας χωρίς να ληφθεί απόφαση. “Σε σοβαρό ζήτημα έχει εξελιχθεί το πως θα γίνει ο εμβολιασμών ατόμων με αναπηρίες καθώς και ατόμων που είναι κατάκοιτοι. Το υπουργείο Υγείας μέχρι χθες δεν μπορούσε να δώσει καν απάντηση επί του θέματος και πολλοί συμπολίτες μας αγωνιούσαν για το πως θα εμβολιαστούν, αναφέρεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Συγκεκριμένα,  ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής προτίθενται να αναλάβουν, τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Υγείας, τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους, προκειμένου να συμβάλλουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Πρόκειται για δύο ασθενοφόρα και 10 κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι, στελεχωμένες με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”.

Όμως, η λύση αναμένεται…ενώ οι μέρες προχωρούν και η πανδημία επελαύνει…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για το AIDS

Πόλεμος στις ΜΕΘ της Αττικής-Φόβος για νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Aleka Stamatiadi

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για πλημμυροπαθείς

Aleka Stamatiadi