ΝΕΑ ΑΠ’ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ)
γράφει ο Πνευμονολόγος Ελευθέριος Παπαλευθέρης
Η αντοχή των μικροβίων όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας ταλαιπωρεί (και σκοτώνει) τα τελευταία έτη αυξάνοντας την ανησυχία της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας και εν όψη πανδημίας δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η αντιµικροβιακή αντοχή λαμβάνει χώρα όταν τα παθογόνα μεταλλάσσονται και βρίσκουν νέους τρόπους αντίστασης στα αντιβιοτικά. Ως εκ τούτου, οι καθιερωµένες θεραπείες δεν έχουν πλέον αποτέλεσμα, µε συνέπεια οι λοιμώξεις να εµµένουν και να εξαπλώνονται στον πληθυσµό(1,2).
Η αντιµικροβιακή αντοχή είναι µια παγκόσμια απειλή για τη δηµόσια υγεία, µε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία µας, τα συστήµατα υγείας και την οικονοµία(2). Υπολογίζεται ότι η αντιµικροβιακή αντοχή ευθύνεται για 700.000 θανάτους το χρόνο παγκοσµίως(2).
Η ανυπαρξία µέτρων για την αντιµετώπιση της αντιµικροβιακής αντοχής πρόκειται στο µέλλον να προκαλέσει εκατοµµύρια θανάτους σε ολόκληρο τον κόσµο. Εάν δεν ληφθούν µέτρα, εκτιµάται ότι, έως το 2050, η αντιµικροβιακή αντοχή ενδέχεται να προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο(3).
Σύµφωνα µε µελέτες, το οικονοµικό φορτίο της αντιµικροβιακής αντοχής έχει υπολογιστεί σε απώλεια περισσότερων από 3 τρισεκατομμυρίων δολ.από το ΑΕΠ κάθε χρόνο, σε παγκόσµιο επίπεδο(4).
Παγκοσµίως, η συνεχής αύξηση της υπερβολικής χρήσης και της κατάχρησης των αντιβιοτικών συµβάλλει στη µείωση της αποτελεσµατικότητάς τους(3).
Εάν δεν ληφθούν µέτρα για την αντιµετώπιση της αντιµικροβιακής αντοχής, η διαρκής διόγκωση του προβλήµατος θα επιφέρει τροµακτικές επιπτώσεις στην παγκόσµια οικονοµία τις επόµενες δεκαετίες(3).
Καθώς τα αντιβιοτικά γίνονται όλο και περισσότερο αναποτελεσµατικά και η αντιµικροβιακή αντοχή συνεχίζει να αυξάνεται, τα συστήµατα υγείας σε ολόκληρο τον κόσµο θα αντιµετωπίσουν πολύ σοβαρές προκλήσεις(3).
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε το 2015 την Έκθεση «Παγκόσμια Δράση κατά της Αντιμικροβιακής Αντοχής», στην οποία σκιαγράφησε ένα σχέδιο δράσης με 5 βήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω(1):
Ο εμβολιασμός μπορεί να διαδραματίσει πολύπλευρο ρόλο στην εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης της αντιμικροβιακής αντοχής, συμβάλλοντας(5):
Τα εµβόλια αποτελούν ένα σηµαντικό εργαλείο στον αγώνα κατά της αντιµικροβιακής αντοχής, βοηθώντας στην πρόληψη των λοιµώξεων και κατά συνέπεια, στη µείωση του φορτίου των µεταδοτικών νοσηµάτων και στην επακόλουθη ανάγκη για τη χρήση αντιβιοτικών(5).
Τα διαθέσιµα εµβόλια έχουν ήδη συµβάλει στη µείωση του φορτίου της αντιµικροβιακής αντοχής. Για παράδειγµα, η αντοχή στην αντιµικροβιακή αγωγή δεν αποτελεί πλέον σηµαντικό πρόβληµα στη θεραπευτική αντιµετώπιση της διφθερίτιδας και του κοκκύτη, δύο µεταδοτικών βακτηριακών λοιµώξεων για τις οποίες ο πληθυσµός εµβολιάζεται εδώ και δεκαετίες, µε αποτέλεσµα σήµερα να εµφανίζονται και να αντιµετωπίζονται µε αντιβιοτικά σπάνια(5).
Τα εµβόλια είναι ύψιστης σηµασίας για την αντιµετώπιση της αντιµικροβιακής αντοχής, µιας υγειονοµικής κρίσης που διογκώνεται συνεχώς(5).
Η ελπίδα της ανθρωπότητας για μακροημέρευση και ποιοτική ζωή εξαρτάται άμεσα από την ιατρική βιοτεχνολογία και την εμπιστοσύνη σε αυτή. Οι άχρηστες απόψεις συνωμοσιολόγων και αρνητών της εξέλιξης της επιστήμης και του ανθρώπινου γένους ας τοποθετηθούν εκεί που τους αξίζει.
ΕΛ.Κ.ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MD MSc
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ
Copyright 2017 enimerosi-news.gr | by kostas.michalaros
Send this to a friend