ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Ελιές: Μία από τις μικρότερες παραγωγές όλων των εποχών στα Μέγαρα

Γ. Νικολάου: «Σύντομη παραγωγή & συνέπεια συνιστάται στους παραγωγούς για ελαιόλαδο υψηλής αξίας»

Ενώ ετοιμάζονται οι παραγωγοί για την ελαιοσυγκομιδή, μιλήσαμε για την φετινή παραγωγή με τον Γιώργο Νικολάου, υπεύθυνο διασφάλισης ποιότητας ISO στην “Nikolaou Family”-ελαιοτριβείο Νικολάου, ο οποίος μας έδωσε συμβουλές για καλύτερη ποιότητα στην ελαιοπαραγωγή.

«Μέτρια παραγωγή αναμένεται για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο και ειδικά για τα Μέγαρα, περίπου 20%, μία από τις μικρότερες των τελευταίων ετών!  Άνθισαν τα ελαιόδεντρα αλλά λόγω υψηλών θερμοκρασιών δυστυχώς “έσβησαν” όπως λέμε.

Είναι γεγονός, ότι φυτεύονται ελαιόδεντρα σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Κίνα, όμως το ελληνικό ελαιόλαδο διακρίνεται για την ποιότητά του όταν παράγεται με αυστηρές προδιαγραφές διασφάλισής της,  όπως για κάθε τρόφιμο.

Απαιτούνται αυστηρές προδιαγραφές μηχανολογικού εξοπλισμού (μόνο inox σε ό, τι έρχεται σε επαφή με το τρόφιμο και πιστοποιημένα λάστιχα, αντλίες μεταφοράς, δεξαμενές κλπ).

Απαραίτητες είναι οι πιστοποιήσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού κατά iso.

Το νερό που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι Πιστοποιημένο-πόσιμο (όχι από γεώτρηση πχ) και αφού υπάρχουν οι προδιαγραφές,  το επόμενο βήμα είναι η άμεση ελαιοποίηση μετά την συγκομιδή.

Αν ο παραγωγός κάνει τη μισή δουλειά, το ελαιοτριβείο κάνει την άλλη μισή.

Κορυφαία ελιά, σε 20′ στο ελαιοτριβείο καταστρέφεται ή παράγει ελαιόλαδο για χρυσά βραβεία. Είναι τόσο απλό!

Συνιστούμε στους παραγωγούς να ετοιμαστούν για σύντομη ελαιοπαραγωγή,  που απαιτεί συνέπεια στη συνεργασία με το ελαιοτριβείο για παραγωγή ελαιολάδου υψηλής Διατροφικής αξίας (και όχι μόνο)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παίκτες Βύζα: «Απέχουμε μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση»

“Κακός χαμός με τον κορωνοϊό στα Μέγαρα”

Aleka Stamatiadi

«ΜΕΓΑΡΑ. Η Πολιτική Ιστορία μιας ελληνικής πόλης-κράτους έως το 336 π.Χ.»