Πολιτική Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Ε. Ρήγα: “Έχω εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μου και στα παιδιά, που είναι ικανά να μας διδάξουν ψυχραιμία”

 

 

 

Ενώ αναμένονται νέες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανοίξαμε διάλογο με αρμόδιους αιρετούς, εκπροσώπους γονέων και εκπαιδευτικούς καθώς υπάρχει ανησυχία από γονείς, παιδιά, δασκάλους για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι μαθησιακές διαδικασίες.

Παρακάτω μας απαντά η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Παιδείας, Πολιτισμού & Κοινωνικής Μέριμνας, Δήμου Μεγαρέων Ελένη Ρήγα.

 

Πώς έχουν προετοιμαστεί τα σχολεία του Δήμου Μεγαρέων για την νέα σχολική χρονιά που έχει πολύ σημαντικές και σοβαρές ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού; Υπάρχουν ζητήματα κτιριακών υποδομών, χώρων και χωρητικότητας των σχολικών μονάδων σε σχολεία Μεγάρων και Νέας Περάμου;

Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί (βλ. γιατροί), η καλύτερη στάση απέναντι στον κορωνοϊό είναι η απόσταση. Δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό στα σχολεία της χώρας μας, άρα και του Δήμου μας, διότι, με εξαίρεση τα σχολεία που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα κτίρια διαθέτουν πολύ μικρές αίθουσες, όπου η απόσταση μεταξύ των μαθητών είναι ανέφικτη.

Δεδομένων των ανακοινώσεων που έκανε την Δευτέρα η Υπουργός Παιδείας, κατά το σχολικό έτος 2020-2021, δεν θα υπάρξει μείωση των μαθητών ανά τμήμα, ούτε αύξηση των εκπαιδευτικών. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με τον ίδιο αριθμό τμημάτων, τον ίδιο αριθμό μαθητών και τον ίδιο αριθμό αιθουσών.

Αναμένεται να γίνουν απολυμάνσεις στα σχολεία; Αντισηπτικά κλπ; Πώς θα διατεθούν τα υλικά, όπως και οι μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς;

Η γενική απολύμανση στα σχολεία δεν έχει κανένα νόημα, διότι ο ιός είναι κάτι το ζωντανό και μπορεί ένας φορέας να τον μεταφέρει ανά πάσα στιγμή και σε απολυμασμένο χώρο. Αυτό που χρειάζεται είναι καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός των χώρων και ύπαρξη αντισηπτικών σε κάθε τμήμα. Ήδη τελειώνει αυτή την εβδομάδα η διαδικασία μοριοδότησης των σχολικών καθαριστριών και πιστεύω πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι στα σχολεία που δεν διαθέτουν μόνιμο προσωπικό.

Με την υπ’ αριθμ. 53031/24-08-20 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών έχει οριστεί το ποσό που θα διατεθεί στον Δήμο μας για την αγορά μασκών για κάθε μαθητή και κάθε εκπαιδευτικό.

 

Σχετικά με τις μάσκες, τι θα συστήνατε σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές;

Ως εκπαιδευτικός δεν μπορώ να συστήσω οτιδήποτε άπτεται αρμοδιότητας άλλης ειδικότητας, στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατρών. Έχουμε την εντολή από την Υπουργό Παιδείας για υποχρεωτική χρήση μάσκας, βασιζόμενη στις υποδείξεις των ειδικών.

Τι ισχύει φέτος με την προσχολική αγωγή, τα προνήπια στο Δήμο Μεγαρέων;

Από την φετινή σχολική χρονιά, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και στον Δήμο μας γίνεται υποχρεωτική. Αυτές τις ημέρες τοποθετούνται οι αίθουσες που έχουν εγκριθεί από τις Κτιριακές Υποδοχές (ΚΤΥΠ) για τις ανάγκες της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και κατά το πρώτο δεκαήμερο θα αποσταλεί και ο βασικός εξοπλισμός για την λειτουργία των επιπλέον αυτών αιθουσών.

Ως εκπαιδευτικός κι εσείς η ίδια, τι θα συμβουλεύατε φέτος γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς δεδομένου ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τον ιό και τη λειτουργία των σχολείων;

Η ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός δεν μου επιτρέπει συμβουλές τέτοιου είδους. Ακολουθούμε τους ειδικούς, οι οποίοι μας συμβουλεύουν και μας καθοδηγούν. Αυτό που μπορώ να πω με ασφάλεια είναι πως όλοι οι συνάδελφοι έχουν ως κύριο μέλημά τους την ασφάλεια των μαθητών, γι’ αυτό θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, ώστε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια όλοι αλώβητοι και σοφότεροι. Έχω εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μου, αλλά και στα παιδιά, τα οποία, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, είναι ικανά να μας διδάξουν ψυχραιμία και να φανούν περισσότερο ώριμα απ’ ό, τι πιστεύουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκλεψαν τα τάματα από τους Αγ. Μάρτυρες

Δήλωση του Ι. Μιχάλαρου με αφορμή την απουσία του δημάρχου στην υποδοχή της πορείας κατά της ανεργίας

Βασίλης Χατζόπουλος: Καλώ όλους τους πολίτες της Δυτικής Αττικής να συστρατευτούν για δυναμική εκπροσώπηση

Aleka Stamatiadi