Κοινωνία Σημαντικότερα

«Δύναμη αξιοπιστίας ο τοπικός Τύπος στην εποχή των fake news»

Ημερίδα για τη «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού – Τοπικού και Κλαδικού τύπου»

[quote]Σύμπραξη 4 Ενώσεων Τύπου & Απουσία της Κυβέρνησης[/quote]

 

 

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι απόψεις που ακούστηκαν στην ημερίδα με θέμα «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού – Τοπικού και Κλαδικού τύπου» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλέον των διακοσίων εκδοτών, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στη Λάρισα, υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και τη στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας. Εμείς, η «Ενημέρωση Μεγάρων και Δυτικής Αττικής», παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στο χώρο της επικοινωνίας, συμμετείχαμε ενεργά στις εργασίες της ημερίδας, ως μέλη της ΕΙΕT.

 

eiet_imerida_0510

Μπροστά στις εξελίξεις της τεχνολογίας του διαδικτύου και της οικονομικής κρίσης, οι τέσσερις ενώσεις Τύπου ενώνουν τις δυνάμεις τους, λαμβάνοντας από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις. Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και η Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερησίων και  Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής, συζήτησαν για τα καίρια θέματα που απασχολούν τον τοπικό Τύπο σήμερα και έγιναν εισηγήσεις από επαγγελματίες του Τύπου, της διαφήμισης και ακαδημαϊκούς, με στόχο την εξαγωγή γόνιμων συμπερασμάτων για τη συνέχιση της πορείας του Τύπου σε ένα δυσχερές περιβάλλον.

 

eiet_imerida_051002 eiet_imerida_0510_3 eiet_imerida_05104

Όπου, στο γενικότερο δυσμενές κλίμα, προστίθεται η απουσία του αρμόδιου υπουργείου ψηφιακής πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και της κυβέρνησης, και διά της φυσικής απουσίας της πολιτικής ηγεσίας από την ημερίδα όπου είχαν προσκληθεί από τις 4 ενώσεις Τύπου.

Ωστόσο, ο τοπικός Τύπος συνεχίζει, αξιοποιώντας τα νέα μέσα ως «όπλα», να διατηρεί την αξιοπιστία του με συνεχή παρουσία και συνεργασία στην τοπική κοινωνία. Όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «στην εποχή των fake news ο αληθινός και αξιόπιστος τύπος είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ»

 

Ο Κ. Αγοραστός επαναβεβαίωσε την εδραία θέση του ότι «η ανεξάρτητη, υπεύθυνη και ποιοτική ενημέρωση, η διασφάλιση ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ αυτή, η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης είναι σε τελική ανάλυση ζήτημα ποιότητας και καλής λειτουργίας της δημοκρατίας» και υποστήριξε ότι «είναι θέμα ευρύτερα της κοινωνίας πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στον τύπο, σήμερα που φαίνεται ότι η οθόνη κυριαρχεί στο χαρτί και η εικόνα το κείμενο».

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι «μπορεί, πρέπει και αξίζει να έχει παρόν και μέλλον ο περιφερειακός τύπος που είναι βιώσιμος και στηρίζεται στις δικές του κι όχι σε δάνειες δυνάμεις, δεν φοβάται τον ανταγωνισμό όταν αυτός διεξάγεται επί ίσοις όροις κι όταν οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι από πριν και σεβαστοί απ’ όλους στηρίζεται μεν από το κράτος καθώς η αποστολή του είναι νευραλγικής σημασίας χωρίς όμως να είναι αποκλειστικά εξαρτώμενος από την κρατική διαφήμιση, δεν χρησιμοποιεί αθέμιτους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδά του, είναι ανεξάρτητος και εξυπηρετεί μόνο το καλώς εννοούμενο γενικό συμφέρον του τόπου της κοινωνίας και κανένα άλλο, υποκύπτει στους πειρασμούς του εντυπωσιασμού, της υπερβολής και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας για να πουλήσει μερικά φύλλα παραπάνω ή για μερικά επιπλέον κλικ, τηρεί την εργασιακή νομοθεσία και παρέχει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, στέκεται κριτικά μεν, τεκμηριωμένα δε απέναντι στην κάθε μορφής εξουσία δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλες τις απόψεις, εκφράζει με συνέπεια τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί τη φωνή τους».

«Η πορεία του Τύπου είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία της χώρας μας» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κι επανέλαβε την πρότασή του για παραγωγική επανάσταση με στόχους «περισσότερη παραγωγή, περισσότερες θέσεις εργασίας, πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος».

 

 

«Η λειτουργία του τοπικού Τύπου είναι θέμα Δημοκρατίας»

[quote]

«Οι λύσεις στα προβλήματα των ΜΜΕ και ειδικά του Τύπου δεν βρίσκονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης»

 

[/quote]

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Κύρτσος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά.

«Οι λύσεις στα προβλήματα των ΜΜΕ και ειδικά του Τύπου συμπεριλαμβανόμενου του περιφερειακού-τοπικού δεν βρίσκονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Κι αυτό για δυο λόγους. Πρώτον, τα ΜΜΕ και ειδικά ο Τύπος έχουν περιέλθει, σαν κλάδος, σε αδιέξοδο εξαιτίας των διαστάσεων και της διάρκειας της οικονομικής κρίσης. Δεύτερον, η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα με μια γραφειοκρατική, κομματική λογική. Δεν ενδιαφέρεται να συμβάλλει στο νέο ξεκίνημα των ΜΜΕ αλλά στην άσκηση επιρροής και στην επιβολή, στο μέτρο του δυνατού, πολιτικού ελέγχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκκίνηση των φετινών θερινών εκπτώσεων υπό «κανονικές» συνθήκες

Υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης: “Η Δυτική Αττική αξίζει περισσότερα”

ΝΕΜ: Νέο ρόστερ με παίχτες με πολυετή καριέρα σε Α1-Α2

Aleka Stamatiadi