Κάτι δικά μου

Δώστε βιβλία στα κορίτσια

Αφορμή είναι η ημέρα της γυναίκας, και αφού λέμε γιορτάζουμε κάθε μέρα, γράφω τέσσερις ημέρες μετά, με αφορμή ένα πρόγραμμα με το οποίο ενθουσιάστηκα: είναι το σεμινάριο “Code Girls” του προγράμματος “Mataroa”.

Στο πρόγραμμα αυτό, συγκεντρώνονται κορίτσια 10-16 ετών και μαθαίνουν να ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ/κατασκευάζουν όχι απλώς να χειρίζονται σελίδες στο ίντερνετ, σε δύο πόλεις της ελληνικής “περιφέρειας” στην Κοζάνη και στην Καλαμάτα. Εξειδικευμένη εκπαίδευση σε ηλικίες όπου το σχολείο δίνει με το ζόρι υπολογιστές αλλά τα παιδιά ξέρουν τα πάντα, σε περιοχές μακριά από τα “κέντρα πληροφόρησης”.

Πριν αναλυθούν παρακάτω στοιχεία του συγκεκριμένου προγράμματος, θέλω να πω ότι, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το “γυναικείο κίνημα”, αν θέλουμε να βοηθήσουμε κορίτσια και γυναίκες να είναι ανεξάρτητες, να εξελίσσονται, να γίνονται σημαντικές, όπως τους αξίζει, να αναδεικνύονται, τη δύναμη πιστεύω θα τους τη δώσει η εκπαίδευση.

Όλες οι γυναίκες που θαυμάζω είτε έχουν πολλά πολλά βιβλία στο σπίτι τους, είτε έχουν “διαβάσει” την ίδια τη ζωή, μη χάνοντας ούτε μια λέξη της, παίρνοντας από τους γύρω τους, όσα θα μπορούσαν να δώσουν και τα βιβλία, που σίγουρα δίνουν τα παραπάνω.

Και ο σεξισμός, αν πρέπει να πω κάτι και για τη μέρα της γυναίκας, πάντα θα υπάρχει. Όσο “προοδευμένη”, “μετανεωτερική” κι αν είναι/γίνει η κοινωνία μας, πάντα θα σε κοιτάζουν “αλλιώς” ώς κορίτσι και ως γυναίκα. Γιατί είναι άντρες.

Και, ναι, έχω αντιμετωπίσει κι εγώ αυτό το “μπούλινγκ” ως φυτό στο σχολείο, αλλά ποτέ δεν το μετάνιωσα. Ένιωθα καλά μες στα βιβλία μου και ακόμα καλύτερα όταν τελείωναν οι σελίδες κάθε βιβλίου.

Δώστε βιβλία στα κορίτσια.

Κάνουν θαύματα.

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα

“Η ιδανική υποψήφια CodeGirl είναι αφοσιωμένη στο στόχο της και έχει ενδιαφέρον και πάθος για την τεχνολογία. Δεν χρειάζεται να έχει προηγούμενη εμπειρία στην πληροφορική, ή κάποια εξειδίκευση στα μαθηματικά. Στόχος είναι η δημιουργία μίας ανομοιογενούς ομάδας, με διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας και διαφορετικά ενδιαφέροντα!” γράφουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.

 

 

codegirls

Κορίτσια στα πρώτα σεμινάρια του προγράμματος

 

Στην Πολυνησία «Ματαρόα» σημαίνει «γυναίκα με μεγάλα μάτια», ένα όνομα που στη νεότερη πνευματική ιστορία της χώρας μας έπαιξε τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Στις 22 Δεκεμβρίου 1945 το μεταγωγικό πλοίο «Mataroa» αποπλέει από τον Πειραιά μεταφέροντας περισσότερους από 130 νέους έλληνες επιστήμονες, διανοουμένους, καλλιτέχνες μακριά από τη χειμαζόμενη Ελλάδα που έμπαινε στην τραγική περιπέτεια του Εμφυλίου.

Με πρωτοβουλία του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ μεταφέρθηκαν στή γαλλική πρωτεύουσα, έπειτα από περιπετειώδες ταξίδι, ως υπότροφοι του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Ανάμεσά τους, οι Κορνήλιος Καστοριάδης,Κώστας ΑξελόςΝίκος ΣβορώνοςΕμμανουήλ ΚριαράςΕλλη ΑλεξίουΝέλλη Ανδρικοπούλου.

Το όνομα αυτής της ιδιότυπης «κιβωτού»  επέλεξε να δώσει μια ομάδα νέων ανθρώπων από την Καλαμάτα στο φιλόδοξο εγχείρημά της, που όραμα έχει τον επαναπροσδιορισμό της κουλτούρας και της εκπαιδευτικής ταυτότητας της πόλης, με βασικά χαρακτηριστικά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Το μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού «Mataroa» δημιουργήθηκε «από την ανάγκη μας να προσφέρουμε στην πόλη μας» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, εκ των ιδρυτών. Πιστεύοντας πως η ελληνική περιφέρεια μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αλλαγή της ελληνικής πραγματικότητας, φιλοδοξούν το «Mataroa» να αποτελέσει μέσο για αυτή την αλλαγή.

«Δεν πάμε να αλλάξουμε την Καλαμάτα αλλά να βοηθήσουμε την πόλη μας, που την αγαπάμε και γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, να αναδείξει τα θετικά της σημεία» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος. Δύο από τους πυλώνες αυτού του εγχειρήματος είναι η παροχή σεμιναρίων και δράσεων εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους οργανισμούς και προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

Ετσι έχουν ήδη υλοποιηθεί δράσεις όπως το «Open Tourism Kalamata», μια πρωτοβουλία ανοιχτού διαλόγου μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν και εργάζονται στον τουρισμό, καθώς και η ανοιχτή ημερίδα «Προοπτικές και προκλήσεις για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο», όπου έδωσε το παρών ο Νταν Φλιν, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου UC Davis των ΗΠΑ. Ενα κέντρο αυτοχρηματοδοτούμενο, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, το οποίο πρωτοστατεί στον παγκόσμιο διάλογο για την ποιότητα του ελαιολάδου.


Διαδραστικό εργαστήριο webmaking για κορίτσια

Εγκαινιάζοντας συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ, το «Mataroa» αποκαλύπτει τον κόσμο του προγραμματισμού (webmaking) σε κορίτσια ηλικίας 10-16 ετών μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα CodeGirls. «Η εμπειρία μάς δείχνει ότι οι πολίτες της Καλαμάτας επιζητούν τέτοιες δράσεις. Μέσα στο 2014 υλοποιήσαμε το CoderDojo Kalamata, όπου μόλις στο πρώτο μάθημα είχαμε 85 παιδιά 8-12 ετών, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία σε σχέση με διοργανώσεις άλλων πόλεων. Δεν θέλουμε όμως να μείνουμε μόνο στην Καλαμάτα, γι’ αυτό τώρα δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας και στην Κοζάνη».

Αυτή τη φορά όμως προχωρούν ένα βήμα παραπέρα σχεδιάζοντας ένα διαδραστικό πρόγραμμα, 100% ελληνικό, το οποίο δίνει σε κορίτσια 10-16 ετών τα εργαλεία και την τεχνογνωσία ώστε να γίνουν από χρήστες του Διαδικτύου δημιουργοί του.

Τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν δωρεάν στις 7-8 και 14-15 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, καθώς και στις 21-22 και 28-29 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. «Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι η γεφύρωση του χάσματος στη χρήση της τεχνολογίας ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Εκτιμούμε ότι σε κάθε εργαστήριο θα έχουμε 50 κορίτσια, χωρισμένα σε δύο ηλικιακά γκρουπ, 10-13 ετών και 14-16» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Δεν χρειάζεται για να παρακολουθήσει ένα κορίτσι αυτά τα εργαστήρια να είναι ιδιοφυΐα του προγραμματισμού ούτε είναι αυτό επιθυμητό. «Θέλουμε να χτίσουμε μια κοινότητα κοριτσιών που θα κάνουν με την καθοδήγηση τριών έμπειρων εισηγητριών τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του προγραμματισμού. Δεν ψάχνουμε αστέρια, μόνο περιέργεια χρειάζεται».

Με τη βοήθεια έμπειρων εισηγητριών τα CodeGirls θα μάθουν να φτιάχνουν απλά websites και να επικοινωνούν μέσα από το Διαδίκτυο, να χρησιμοποιούν τις γλώσσες προγραμματισμού Html5 και CSS. Επίσης, θα μοιραστούν μυστικά για το μέλλον των νέων τεχνολογιών. Στην πρωτοβουλία αυτή υποστηρικτής και συνεργάτης είναι ακόμη το Codeacademy, η διεθνής καινοτόμα πλατφόρμα εκμάθησης προγραμματισμού, η συνεργασία με την οποία θα εντατικοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 

codegirls-1

 

Πώς θα συμμετάσχεις:

Δύο ηλικιακές ομάδες – 10-13 & 14-16 ετών

25 CodeGirls σε κάθε ομάδα!

Χωρίς κανένα κόστος συμμετοχής!

Για να μπεις στην ομάδα των CodeGirls, συμπλήρωσε την αίτηση που θα βρεις εδώ!

Σημείωση: Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 17 Μαρτίου για το γκρουπ της Κοζάνης. Οι θέσεις για το γκρουπ της Καλαμάτας έχουν κ

 

Πότε;

7-8 & 14-15 Μαρτίου στην Καλαμάτα – Εκπαιδευτήρια Μπουγά

21-22 & 28-29 Μαρτίου στην Κοζάνη – Δημοτική Βιβλιοθήκη

Τέσσερα 4ωρα μαθήματα σε κάθε πόλη – 10:00 -14:00

Αιτήσεις για λίγο ακόμα μπορείτε να κάνετε εδώ .

 

 

κάτι δικά της γράφει η Αλέκα Σταματιάδη

alekasm

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο αναρχικός Παπάς δεν ήθελε εθελοντές

Aleka Stamatiadi

Ελλείμματα

Τα Πολιτικά* που ποτέ δε θα γράψω