Πολιτική Σημαντικότερα

Δωρεάν συνδέσεις αποχέτευσης στην επέκταση σχεδίου πόλης Μεγάρων με συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014-2020

 

[quote]Σπ. Κορώσης: «Άνοιξε ο δρόμος για την έγκριση του έργου»[/quote]

«600.000 ευρώ δε θα «βγουν» από τις τσέπες των συμπολιτών μας σε μια δύσκολη περίοδο»

 

Θετική εισήγηση για τη συγχρηματοδότηση έργου συνδέσεων αποχέτευσης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 έγινε από την αρμόδια διαχειριστική αρχή, στα πλαίσια κατασκευής της πράξης της ενταγμένης στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με τίτλο «Κατασκευή Δικτύου Ακαθάρτων της πόλης των Μεγάρων-έργα Β’ Φάσης», μετά από αιτήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μεγαρέων και ενέργειες του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Σπύρου Κορώση.

Το έργο του βιολογικού καθαρισμού έχει ωφελήσει πολλαπλώς τον Δήμο Μεγαρέων και συνολικά την περιοχή, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και παράλληλα εξοικονομώντας σημαντικά ποσά από τους δημότες. Η νέα έγκριση που έρχεται στην εκπνοή του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά τη δαπάνη των συνδέσεων ως υποέργο στο έργο «Κατασκευή Δικτύου Ακαθάρτων της πόλης των Μεγάρων-έργα Β’ Φάσης» που είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ 2014-2020, αφορά τις συνδέσεις στην επέκταση του σχεδίου πόλεως των Μεγάρων όπου τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για συνδέσεις οικιών με το δίκτυο αποχέτευσης.

 

 

Οικονομική ανάσα σε δημότες-Προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Κορώσης αναφέρει ότι «Για τις συνδέσεις αυτές, κάθε οικία καταβάλλει το ποσό των 500 έως 800 ευρώ, ανάλογα με το πλάτος του δρόμου για να συνδεθεί στην κεντρική αποχέτευση.

Με την έγκριση της συγχρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι συνδέσεις εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το έργο γίνεται χρηματοδοτούμενο και όσοι δεν έχουν πληρώσει, δε θα χρειαστεί να πληρώσουν, ενώ όσοι έχουν πληρώσει ο δήμος θα τους επιστρέψει τα χρήματα καθώς θα τα λάβει από ευρωπαϊκούς πόρους».

 

«Αυτό όσον αφορά την περιοχή των Μεγάρων. Όσον αφορά την Νέα Πέραμο, γίνονται ενέργειες με τον ίδιο σκοπό αλλά εκεί ο φορέας χρηματοδότησης είναι διαφορετικός κι ακόμα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση επίσημη στο αίτημα για χρηματοδότηση» μας είπε ο Σπύρος Κορώσης.

«Περνάμε μια δύσκολη περίοδο, και οικονομικά, λόγω της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή, η συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά δίνει και μια ανάσα στα νοικοκυριά που θα καλούνταν να καταβάλλουν τα ποσά για τις συνολικά 1.500 συνδέσεις.

Είναι 1.500 συνδέσεις συνολικά που εντάσσονται στο πρόγραμμα με τη δαπάνη των 600.000 ευρώ, ποσό που δε θα «βγει» από τις τσέπες των συμπολιτών μας».

 

Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής η σύνδεση με την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό

 

Παρότι ο Δήμος Μεγαρέων δεν έχει καταφέρει να λύσει βασικά ζητήματα υποδομών και έργων, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που είχε χρηματοδοτήσει και την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού αλλά και στην αρκετά μεταγενέστερη φάση σήμερα στις συνδέσεις στην επέκταση σχεδίου Μεγάρων συμβάλλει καθοριστικά. Με την εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και τη σύνδεση χιλιάδων ιδιοκτησιών με το σύστημα αποχέτευσης, έργου που είναι σε εξέλιξη στην επέκταση σχεδίου πόλεως Μεγάρων, επιτυγχάνονται πολλά οφέλη: η απαλλαγή από τους βόθρους και, συνεπώς, τη διαχρονική επιβάρυνση για την αποκομιδή των βοθρολυμάτων οικονομικά και την επιβάρυνση του οικοσυστήματος περιβαλλοντικά.

Η σύνδεση των περιοχών στην επέκταση του σχεδίου πόλεως Μεγάρων και στη συνέχεια η στόχευση για συνδέσεις στην Νέα Πέραμο θα καταστήσουν το σύνολο της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων έναν τόπο «καθαρό» σε θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, με καθαρές ακτές, με τα νοικοκυριά συνδεδεμένα σε ένα άρτιο δίκτυο αποχέτευσης. Η συνέχιση του έργου αυτού με αυτόν τον τρόπο, της συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 προσφέρει εκτός από την περιβαλλοντική προστασία και οικονομική ανακούφιση σε μια δυσχερή για τους πολίτες περίοδο λόγω COVID-19.

 

 

 

#cohesionGR

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Δημιουργώ μέσα από το άγχος”: εκδήλωση ομάδας αντιστρές

Εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην Νέα Πέραμο (φωτορεπορτάζ)

Aleka Stamatiadi

«Η Αντροχωρίστρα» στο Στρατουδάκειο