Πολιτική Σημαντικότερα

Διαμαρτυρία κατά του κλεισίματος της Εθνικής Τράπεζας στην Νέα Πέραμo

 

 

 

Ήταν προ-μελετημένο λόγω χρηματοοικονομικών μελετών το κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Ανάμεσά τους και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Νέα Πέραμο είναι προγραμματισμένο να κλείσει την Παρασκευή 14 Ιουνίου, αφήνοντας χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής χωρίς κανένα τραπεζικό κατάστημα.

 

Κατά του κλεισίματος της Εθνικής Τράπεζας στην Νέα Πέραμο διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι και αιρετοί την περασμένη Παρασκευή στην Νέα Πέραμο και νέα διαμαρτυρία προγραμματίστηκε την Πέμπτη στο υποκατάστημα των Μεγάρων.

 

Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας είναι το μοναδικό που έχει απομείνει στην Νέα Πέραμο, ενώ λίγα είναι και τα εναπομείναντα ΑΤΜ στην περιοχή (και τα οποία πολλές φορές γίνονται στόχος ληστών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν για καιρό) δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα και τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρηματιών, που πρέπει να έρθουν ως τα Μέγαρα, στο υποκατάστημα όπου είναι ήδη επιβαρυμένο με όγκο συναλλαγών.

Η τελευταία τράπεζα στην Νέα Πέραμο έχει αποφασιστεί να κλείσει στις 14 Ιουνίου, σε μόλις μία εβδομάδα, όπως είπε ο Διευθυντής του υποκαταστήματος στο Δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη και τους επικεφαλής των συνδυασμών που συνομίλησαν, τον Γ. Μπερδελή, τον Κλ. Βαρελά, μέλη του συνδυασμού «Μαζί με όραμα», τον Αντ. Χοροζάνη. Στη διαμαρτυρία επίσης βρέθηκαν τα νεοεκλεγέντα μέλη του τοπικού συμβουλίου Ν. Περάμου με το συνδυασμό «Τοπική Κίνηση Ν. Περάμου», μέλη του συνδυασμού του Γ. Μαρινάκη, ο Άγγελος Μακρυγιάννης και μέλη του συνδυασμού «Όμορφες πόλεις» και την διαμαρτυρία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς εξέφρασε επίσης ο κ. Παπαφράγκος.

Στις συζητήσεις μεταξύ του εκπροσώπου της τράπεζας και των εκπροσώπων του Δήμου, τέθηκαν διάφορες προτάσεις όπως κατάληψη του υποκαταστήματος της Νέας Περάμου, κατάληψη του υποκαταστήματος των Μεγάρων, μέχρι να ληφθεί απόφαση για παράταση της διακοπής λειτουργίας του, όπως και απόσυρση των καταθέσεων του Δήμου Μεγαρέων από την Εθνική Τράπεζα, καθώς παρότι εμπορική επιχείρηση, τίθεται κοινωνικό ζήτημα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Το θέμα του κλεισίματος της εθνικής στην Νέα Πέραμο συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων, την Δευτέρα 10 Ιουνίου, όπου ψηφίστηκε ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας.

 

Γρ. Σταμούλης: «Είναι πολιτικό θέμα και ασκούμε πιέσεις»

 

«Είναι απαράδεκτο από πλευράς κοινωνικής δράσης της τράπεζας, είπε ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης στο συμβούλιο, όπου ανέφερε ότι γίνονται επαφές με την τράπεζα και τα αρμόδια υπουργεία.

Συνολικά, 180 καταστήματα θα κλείσουν σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός είναι να πάνε όλα στις αυτόματες αναλήψεις. Δεν πρέπει να κλείσει όμως το κατάστημα γιατί δεν υπάρχει στην Νέα Πέραμο άλλο κατάστημα άλλης τράπεζας για αυτό και πιέζουμε την τράπεζα και πολιτικά τους κυρίους Φλαμπουράρη και Δραγασάκη και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε το κλείσιμο. Έχουμε συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές με αιτιολογημένο σημείωμα από το δήμο, με απόφαση δημοτικού και τοπικού συμβουλίου που θα πάει τράπεζα και υπουργούς. Είναι πολιτικό το θέμα, θέλουμε να μείνει ανοιχτό το κατάστημα δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο κατάστημα από άλλη τράπεζα, Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πολιτικό μέσο για να μείνει το κατάστημα ανοιχτό.

Αν δε μας ακούσουν και προβούν στο κλείσιμο μήπως τους αναγκάσουμε να κλείσουν το κατάστημα και εδώ να πείσουμε τον κόσμο να πάρει όλες τις δοσοληψίες από την εθνική και να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες στις άλλες τράπεζες, είναι ένα μέτρο που μπορεί να επηρεάσει» κατέληξε ο Δήμαρχος Μεγαρέων.

 

Α. Χοροζάνης: «Πρέπει να κινητοποιηθεί ο λαός»

 

«Αναδεικνύεται ένα μεγάλο ζήτημα που λέει ότι αν δεν κινητοποιηθεί ο λαός, το πρόβλημα δε λύνεται, είπε ο Αντώνης Χοροζάνης. Ο κόσμος ξέρει ότι αν πήγαινε στις δημόσιες υπηρεσίες τα πάντα μεταφέρθηκαν στις τράπεζες και στην εθνική και ακόμα και για ένα παράβολο πρέπει να πηγαίνουμε στην τράπεζα έχει γίνει χώρος εξυπηρέτησης και είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που εισπράττει για την εξυπηρέτηση και κλείνει πάρα πολλά καταστήματα και θα μείνουν εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Αυτό είναι συνολική απόφαση. Για όλα τα προβλήματα, δρόμους, χωματερή, καλώδιο, κ.ά. αν θέλουμε να φέρνουμε αποτελέσματα να δουμε τον παράγοντα της κινητοποίησης του κόσμου».

 

 

Κλεάνθης Βαρελάς: «Εντονότερες δράσεις και αύριο το πρωί να πάρει ο Δήμος τα χρήματά του από την Εθνική Τράπεζα»

 

 

Ο Κλεάνθης Βαρελάς στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι «Το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας στην Νέα Πέραμο είναι ακόμα μια υποβάθμιση της περιοχής. Οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, τα στρατόπεδα με τόσο κόσμο, πάλι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν. Αλλά το συλλαλητήριο δεν είχε κόσμο και αυτό δεν είναι ότι ενδιαφέρεται ο κόσμος αλλά μάλλον ότι δεν κατάφερε η διοίκηση να ξεσηκώσει τον κόσμο και να μπορέσει να αντιδράσει. Πρέπει να γίνουν πιο έντονες κινήσεις. Θα πρέπει οι δράσεις που κάνετε να έχουν και ένα αποτέλεσμα και πρέπει να παρθεί απόφαση ο δήμος να πάρει τα χρήματά του από την εθνική αύριο το πρωί. Εσείς θα δείξετε το δρόμο γιατί όλες οι συναλλαγές του δήμου γίνονται με την Εθνική Τράπεζα, για να δούμε πόσο αποφασισμένος είστε να δείξετε ότι είστε αποφασισμένος να κάνετε αυτό που προτρέπετε τους πολίτες να κάνουν. Προτείνω πιο έντονες κινήσεις. Διαφωνώ κάθετε με το κλείσιμο, που είναι να γίνει την Παρασκευή για αυτό πρέπει να κάνετε γρήγορα τις κινήσεις και αν όχι να πάρετε παράταση».

 

 

Ο Γιώργος Μιχάλαρος ανέφερε ότι «Η χρηματοοικονομική πολιτική της κάθε τράπεζας εκπορεύεται από δύο άξονες: Η τελική απόφαση από το Διοικητικό της Συμβούλιο και τη σύνοδο των μετόχων της, άρα έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Ο δεύτερος άξονας είναι η πολιτική απόφαση, την οποία χειρίζεται η κεντρική εξουσία, το υπουργείο οικονομικών και η τράπεζα της Ελλάδος. Χρειάζονται δράσεις τις οποίες όπως δήλωσε ο κ. Δήμαρχος έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι στη σωστή κατεύθυνση, πρέπει να είμαστε όλοι κοντά και σε εγρήγορση».

 

 

 

 

 

Το Ψήφισμα  του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 και συζήτησε το ενδεχόμενο του κλεισίματος του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Πέραμο και ομόφωνα αποφάσισε να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πλατεία των Μεγάρων (έμπροσθεν του Καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας) την Πέμπτη 13 Ιουνίου ώρα 10 το πρωϊ και μάλιστα ενέκρινε ΨΗΦΙΣΜΑ διαμαρτυρίας.

 

Στο σχετικό ΨΗΦΙΣΜΑ αναφέρονται τα εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΩΣ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

« ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ για την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης της Τράπεζας στο κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Νέας Περάμου.

Το συγκεκριμένο μοναδικό Υποκατάστημα εξυπηρετεί 10.000 κατοίκους της πόλης, που τους θερινούς μήνες ξεπερνούν τους 15.000 λόγω παραθεριστών, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους περαστικούς από την πόλη καθόσον βρίσκεται επί της Π.Ε.Ο.Α.Κ. (28ης Οκτωβρίου) και κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες μας.

Επίσης εξυπηρετούνται οι Αξιωματικοί και οι Οπλίτες δύο μεγάλων

Στρατοπέδων (της Σχολής Πυροβολικού και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων – ΛΟΚ), που ανά δίμηνο μπαίνουν 1.500 Στρατιώτες.

Δεν υπάρχει στην Νέα Πέραμο Υποκατάστημα οποιασδήποτε άλλης

Τράπεζας

Το κλείσιμο του Υποκαταστήματος θα αναγκάσει αυτόν τον τεράστιο αριθμό πολιτών να κατευθυνθεί 8 χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη των Μεγάρων, στο μοναδικό Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που υπάρχει εκεί ώστε να εξυπηρετηθεί, μαζί με τον πληθυσμό των 30.000 κατοίκων των Μεγάρων, γνωρίζοντας ότι για τους συνταξιούχους και κυρίως για τους υπερήλικες, αυτό θα είναι απαγορευτικό, καθόσον δεν υπάρχει ούτε Αστική συγκοινωνία να τους εξυπηρετήσει, ανεβάζοντας ταυτόχρονα και το κόστος της μετακίνησής τους σημειώνοντας και σημαντικές καθυστερήσεις.

 

Διοργανώνουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του

Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μέγαρα την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 και ώρα 10.00 το πρωί με την παρουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ.) ώστε να τρανώσουμε την επιθυμία μας να μην απομακρυνθεί και να παραμείνει σε λειτουργία το συγκεκριμένο Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Πέραμο για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.

Το παραπάνω ψήφισμα να σταλεί άμεσα στην Γενική Διεύθυνση της

Εθνικής Τράπεζας, στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στους Βουλευτές, Πολιτευτές όλων των κομμάτων της περιοχής μας, Τοπικούς φορείς της πόλης μας, στο Σύλλογο εργαζομένων της Τράπεζας και στο Εθνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο καθώς να αναρτηθεί σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα και να σταλεί σε όλες τις εφημερίδες.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακαίνιση της παλιάς Δημαρχείας από το «Σταύρος Νιάρχος»

Aleka Stamatiadi

“Προϋπολογισμός οπισθοδρόμησης χωρίς αναπτυξιακά έργα”

Ευάγγελος Λιάκος: Συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων της Δυτικής Αττικής

Aleka Stamatiadi