Δημοτικό Συμβούλιο Πολιτική Σημαντικότερα

Διαδικτυακός Μαραθώνιος το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

 

Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις αλλά με αντιπαραθέσεις Διοίκησης-Αντιπολίτευσης

 

 

Ο κορωνοϊός μας δείχνει και ένα άλλο πρόσωπο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων. Η τεχνολογία και το διαδίκτυο αναμφίβολα φέρνει ορατότητα, διαφάνεια και εύκολη πρόσβαση των πολιτών, όπως και έλεγχο στα θεσμικά όργανα του κράτους. Και το ίντερνετ φέρνει τους αιρετούς στις οθόνες των κινητών και των υπολογιστών μας. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζονται και μεταφέρονται σε όλους, όλες οι πτυχές τους, καθώς οι αιρετοί να προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω των τεχνολογιών…

Με τα καλά και τις διάφορες τεχνικές και άλλες …ατυχίες, ακόμα μια πολύωρη τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων έλαβε χώρα την 20η Οκτωβρίου.

Η μαραθώνια βιντεοκλήση των δημοτικών συμβούλων ξεκίνησε περίπου στις 9 το βράδυ και τέλειωσε στις 3 το πρωί, χωρίς ωστόσο να συζητηθούν κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους δημότες. Αρκετά όμως ζητήματα τέθηκαν από την αντιπολίτευση και απαντήθηκαν από την διοίκηση, προ ημερησίας διάταξης. Ο Γρ. Σταμούλης γενικά απάντησε προς την αντιπολίτευση και ειδικότερα σε θέματα παρακάτω, λέγοντας ότι «Αναμασάτε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια».

 

[quote]Γ. Κουμπέτσος: «Γιατί μόνο στο 3ο Γυμνάσιο Μεγάρων πλέξι γκλας για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού;»[/quote]

Αρχικά, ο Γιώργος Κουμπέτσος ρώτησε πως θα προχωρήσει το έργο των συνδέσεων ύδρευσης στην Νέα Πέραμο, χαρακτηριστικά είπε «Έχουν πληρώσει και περιμένουν τόσοι συμπολίτες να συνδεθούν και είναι 7ος χρόνος.

Τις μετρήσεις των υδάτων, πρέπει να τις δούμε σοβαρά, δεν αρκεί το καλό νερό για ιαματικά λουτρά στο Βουρκάρι, θέλει ΓΠΣ και δουλειά».

Στη συνέχεια, ρώτησε για τα σχολεία και γιατί έχουν τοποθετηθεί πλεξι γκλας στα σχολεία, παρά μόνο στο 3ο Γυμνάσιο Μεγάρων, όπου Διευθύντρια είναι η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Κοιν. Αλληλεγγύης: «Γιατί τα δικά μας παιδιά δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα; ποιος είναι υπεύθυνος; Η αντιδήμαρχος, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής; Γιατί εδώ και ένα μήνα δεν έχει γίνει η διαδικασία αυτή, ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα κορωνοϊού;».

Ο Γιώργος Στρατούρης αναφέρθηκε επίσης στις συνδέσεις στην Ν. Πέραμου, λέγοντας «έχουν συνδέσει δικούς τους ανθρώπους» και σχολίασε την τηλεδιάσκεψη του δημ. Συμβουλίου: «Έχετε στοιβάξει 500 παιδιά σε ένα σχολείο στο 4ο και 5ο δημοτικό και εσείς αρνείστε να μπείτε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ενώ κάνετε εγκαίνια…».

 

[quote]Γ. Στρατούρης: «Κρύβεστε κ. Δήμαρχε»[/quote]

 

«Έχουμε μια διοίκηση που έκανε σημαία την ασφάλεια, ανέφερε στη συνέχεια ο Γιώργος Στρατούρης, και δεν έχει δώσει καμία σημασία σε αυτόν τομέα. Είχαμε γεγονότα στην εθνική οδό ήταν πρώτη φορά που ομάδες μειονοτικές έβαλλαν κατά του κράτους. Αλλάζει τη δομή του εγκλήματος στην περιοχή μας, πάμε σε νέες μορφές εγκλήματος που αναλαμβάνει η αντιτρομοκρατική. Σε κάτι τόσο σημαντικό που συνέβη δεν μπήκατε στον κόπο να συγκαλέσετε περιφέρεια, βουλευτές, κλπ να ζητήσετε περισσότερη αστυνόμευση. Έχουμε πολύ σοβαρά περιστατικά, δεν είναι διαφορές αστικού τύπου, έχουμε πυρά κατά της αστυνομίας. Πολύ σοβαρό θέμα που κάνετε σαν να μη συνέβη τίποτα. Κρύβεστε».

 

 

[quote]Δ. Γεωργακής: «Θα πιστεύουν ότι στα Μέγαρα τα έχουμε λύσει όλα»[/quote]

 

Ο Δημήτρης Γεωργακής ανέφερε ότι εκτός από «υπηρεσιακό» χαρακτήρα πρέπει να έχουν και ουσιαστικό χαρακτήρα: «Θα πιστεύουν ότι στα Μέγαρα τα έχουμε λύσει όλα. Τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα έρχονται μόνο στην οικονομική επιτροπή και αυτή τη στιγμή υποβόσκουν κρίσεις και δεν κάνουμε τον κόπο να βρούμε λύσεις. Μήπως πρέπει να ξεκινήσει σε άλλη βάση δημόσιος διάλογος να δούμε το θέμα των μεταναστών;

Τα σχολεία είναι υγειονομική βόμβα που ελπίζουμε να μη σκάσει ποτέ με το συνωστισμό τόσων παιδιών, δημοσιεύματα αναφέρονται σε νιτρικά στο νερό στα Μέγαρα, χάρτης στα «Νέα»  αποτυπώνει επικινδυνότητα περιοχών σε κατολισθήσεις. Όσο για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού, στο Δήμο Κορινθίων έγιναν μαζικά τεστ σε πολίτες. Αυτά τα θέματα δε συζητούνται, ενώ συζητάμε θέματα ήσσονος αξίας. Θα πρέπει να συζητηθούν, να αποφασίσουμε, ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους στην καθημερινότητα των πολιτών».

 

Χώρο πολιτισμού στα παλιά Λατομεία σχεδιάζει η Διοίκηση;

Ο Στέλιος Φρυγανάς απηύθυνε πρόταση προς το δήμαρχο και προς τη συμπολίτευση να δημιουργηθεί «πνεύμονας πολιτισμού στα πρώην λατομεία Ρούσση ή Καστάνη». Ο Δήμαρχο απάντησε ότι «Για τα νταμάρια έχουμε ήδη κάνει αρκετές αναγνωρίσεις τα νταμάρια κατάλληλος χώρος για δημιουργία ενός θεάτρου».

Ακόμα το θέμα της επικινδυνότητας του δρόμου, λόγω έλλειψης φωτισμού και οδοστρώματος, από την είσοδο των Μεγάρων στο Φόρο ως την Νέα Πέραμο έθεσε ο Σ. Φρυγανάς. Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι είναι στον προγραμματισμό της Περιφέρειας ο δρόμος του Φόρου να ασφαλτοστρωθεί και ο φωτισμός θα γίνει σε συνεργασία με την περιφέρεια: «Ακόμα και η εθνική οδός δε φωτίζεται σε όλο το μήκος» είπε χαρακτηριστικά ο Γρ. Σταμούλης.

Γ. Πομώνης: «Δεν έχουμε γίνει Παρίσι. Προς το χειρότερο πάμε»

«Αφήστε τις συνεντεύξεις, δεν έχουμε γίνει Παρίσι πάμε προς το χειρότερο» είπε Γιάννης Πομώνης, απευθυνόμενος στον Γρ. Σταμούλη. «Θα πρέπει να απαντήσετε στο δημοτικό συμβούλιο και στον κόσμο ποιοι δρόμοι ασφαλτοστρώθηκαν από τον ανάδοχο εκτός σύμβασης. Ακόμα είναι σε εξέλιξη το έργο. Περιμένουμε όσα είπατε με κλειστά μικρόφωνα να τα κάνετε πράξη.

Για την αποχέτευση της Ν. Περάμου, τον Μάιο είχατε πει ότι σε νομοσχέδιο για το περιβάλλον προβλέπεται να χρηματοδοτούνται οι συνδέσεις γιατί η Ανατολική Αττική μπήκε στο παιχνίδι».

Το πρόβλημα των δρόμων γύρω από το δημοτικό στάδιο Μεγάρων έθεσε ο Παναγιώτης Μαργέτης: «Πριν τρεις μήνες περίπου ασφαλτοστρώθηκε η οδός Γυμναστηρίου και άλλοι δρόμοι κοντά στο στάδιο. Είχε γίνει η διάνοιξη και παρέμεναν χωματόδρομοι ή με 3α. Οι δρόμοι καταστράφηκαν ξανά από ΔΕΥΑΜ για να γίνει η σύνδεση με την αποχέτευση. Γιατί ο δήμος δεν μπορεί να συντονίσει τις υπηρεσίες του;».

 

 

[quote]Κλεάνθης Βαρελάς: «Τι σκοπιμότητα είχε ο Δήμαρχος να δείξει ότι είναι όλα τέλεια σε συνέντευξή του σε αθηναϊκό μέσο;»[/quote]

 

Προ ημερησίας διάταξης, ο Κλεάνθης Βαρελάς αναφέρθηκε σε συνέντευξη του δημάρχου Γρ. Σταμούλη σε ιστοσελίδα: «Κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ο κ. Δήμαρχος ήθελε κάποιοι να διαβάσουν στο in.gr, να μας δείξει ότι τα πράγματα βαδίζουν καταπληκτικά. Μας μίλησε για αστική βιώσιμη κινητικότητα, ότι δημιούργησε τις συνθήκες κατά την περίοδο της καραντίνας ώστε να είμαστε ασφαλείς, ότι πεζοδρόμησε δρόμους (που έγινε για δύο σαββατοκύριακα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και καταρρίφθηκε με απόφαση δημάρχου).

Αν βρείτε αστικό πράσινο κάπου να μου το πείτε. Μας μιλάει για τουριστική ανάπτυξη.

Έχει γίνει στα έξι χρόνια διοίκησης πάνω από μια φορά συνεδρίαση επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης; Ο κ. Πολυχρόνης που έχει αναλάβει την τουριστική ανάπτυξη. Για ποια τουριστική ανάπτυξη μιλάμε;

Ήταν συνέντευξη με σκοπιμότητα… τι σκοπιμότητα είχε ο δήμαρχος να δείξει ότι είναι όλα τέλεια ενώ δεν είναι τίποτα… σε ποιους ήθελε να δείξει ότι τα κάνει όλα καλά;

Λέει για κάποια έργα που μπορεί να γίνουν και είναι καλά αλλά πρέπει να υπάρχουν μελέτες και κονδύλια… το να πετάμε στον αέρα πράγματα.

Τη σκοπιμότητα πιστεύω θα τη δούμε στην πορεία. Δεν είναι προεκλογική περίοδος όπου λέγονται διάφορα πράγματα».

Ακόμα, ο Κλ. Βαρελάς αναφέρθηκε σε καταγγελία πολιτών, ότι ο Δήμος δεν συνδέει τις κατοικίες τους στην περιοχή «Παλιοβορός» με το δίκτυο ύδρευσης: «Είναι πάνω από το στάδιο Μεγάρων, ζητάνε να συνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΥΑΜ και καταγγέλλουν ότι προεκλογικά υπήρχε δέσμευση για σύνδεση. Τάζουμε, λέμε ότι έχει περάσει το νερό και μετά λέμε πήγαινε στον εργολάβο τον ιδιώτη να το φτιάξει. Γιατί δεν μπορούν να συνδεθούν οι άνθρωποι; Λέτε πράγματα που δεν μπορείτε να υποστηρίξετε και σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα».

Τέλος, τόνισε ότι τίθενται ζητήματα εθνικής σημασίας με το πλοίο που κάνει έρευνες για το καλώδιο υπερυψηλής τάσης ανοιχτά στην Πάχη, που ο Κλ. Βαρελάς ανέφερε ότι είναι πλοίο υποστήριξης του τουρκικού γεωτρύπανου: «Ο δήμος έπρεπε να είχε κάνει κινήσεις, δεν είναι υπουργείο αλλά θα έπρεπε».

 

[quote]Σ. Νικολάου: «Πολύ χαμηλό το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου»[/quote]

Στο επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου στάθηκε ιδιαίτερα ο Σπύρος Νικολάου:  «Γιατί γίνεται τηλεδιάσκεψη ενώ τα παιδιά κάνουν μάθημα 25 παιδιά σε μια τάξη; Μπορούμε να κάνουμε δημοτικά συμβούλια στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου.

Η αποχώρησή μας στο προηγούμενο συμβούλιο οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου, που οφείλεται στους διοικούντες. Όταν μου κλείνετε το μικρόφωνο 4 και 5 φορές έχετε υποχρέωση για να προστατεύσετε το κύρος συμβούλων να κλείνετε το μικρόφωνο στην περίπτωση που ακούστηκαν όσων ακούστηκαν. Όταν ρωτάμε μια αντιδήμαρχο αν το μέλος είναι παρόν η απάντηση θα είναι ναι ή όχι, όχι ότι όσο είναι κάποιος άλλος αλλού. Αυτό είναι απαράδεκτο και ειρωνικό».

Ο Δημήτρης Δάλλας αναφέρθηκε σε προβλήματα στο οδικό δίκτυο της πόλης και στα προβλήματα που υπάρχουν στις παιδικές χαρές.

 

[quote]Αντ. Χοροζάνης: «Έλλειψη γιατρών στο Κέντρο Υγείας εν μέσω πανδημίας»[/quote]

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Αντώνης Χοροζάνης επεσήμανε την έλλειψη γιατρών στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, του οποίου η 24ωρη πλήρης λειτουργία κινδυνεύει: «Αν πάρει κάποιος άδεια δεν θα μπορεί να λειτουργεί 24ωρο και σε περίοδο πανδημίας. Πρέπει να γίνονται τεστ δωρεάν στα σχολεία όπου υπάρχουν κρούσματα και να γίνεται ιχνηλάτηση, γιατί επάρθηκαν και ανάλογα κονδύλια στον δήμο.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση των χρημάτων στα σχολεία; Μήπως αντιμετωπίζεται το παλιό χρέος που υπάρχει;».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό για 2 ημέρες το ελαιοτριβείο Νικολάου

104.000 ευρώ έλλειμμα στη Σχολική Επιτροπή Δήμου Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

«Προϋπολογισμός Ανάγκης» ο 1ος της Διοίκησης Γρ. Σταμούλη