Πολιτική

Δ. Γεωργακής: Έλλειψη επιχειρημάτων… στάση δημοκρατίας

 

 

Παραφράζοντας τη γνωστή λαϊκή φράση, ο τίτλος αποτελεί τη λυπηρή κατάληξη ενός ακόμα δημοτικού συμβουλίου, που δεν προσέφερε τίποτα το ουσιαστικό στο δημόσιο διάλογο και στα τεράστια προβλήματα που είναι υπαρκτά στην πόλη μας. Σε ακόμα ένα δημοτικό συμβούλιο, θέτοντας καίριες ερωτήσεις σε αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δεν πήραμε τις σοβαρές απαντήσεις που θα έπρεπε να δοθούν.

Ένα από αυτά τα θέματα ήταν η κάλυψη λειτουργικών εξόδων του 4ου δημοτικού σχολείου που, ως γνωστόν, έχει σταματήσει τη λειτουργία του και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του 5ου δημοτικού. Στην εισήγηση της, η αρμόδια αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ένα κονδύλι 11.000 ευρώ θα έπρεπε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό αυτού του έτους και προφανώς να έχει όλη τη δυνατότητα μετά να εκταμιευθεί. Αυτό που προκάλεσε την απορία μου ήταν, πώς ένα σχολείο που είναι κλειστό, απαιτεί για να λειτουργήσει 11.000 ευρώ. Τόσο η αντιδήμαρχος όσο και ο δήμαρχος απάντησαν ότι είναι μια τυπική διαδικασία που τη ζητάει η ΚΤΥΠ ΑΕ (που θα κατασκευάσει το σχολείο) για το μέλλον, όταν αυτό κατασκευαστεί. Μέχρι εδώ όλα καλά. Παρέμενε όμως ακόμα αναπάντητο το ερώτημα, γιατί, ενώ αφορά μια δέσμευση που θα ισχύσει στο μέλλον και όταν κατασκευαστεί το σχολείο, θα πρέπει να γραφτεί το κονδύλι στον φετινό προϋπολογισμό;

Εδώ ξεκινάει να συμβαίνει αυτό που περιγράφει ο τίτλος. Σύσσωμη η διοίκηση, αντί να διατυπώσει ένα ισχυρό επιχείρημα που θα μας έπειθε, αναλώθηκε να μας κάνει υποδείξεις για το αν πρέπει να συζητάμε ένα θέμα που, κατά την άποψη τους ,ήταν τυπικό, αλλά, κατά την άποψη μου, άκρως ουσιαστικό με ενδεχόμενες άλλες σκοπιμότητες. Γιατί αν εγγραφεί ένα ποσό στον τρέχοντα προϋπολογισμό, η διοίκηση έχει όλη την ευχέρεια να το χρησιμοποιήσει.

Η ενασχόληση με τα κοινά, από τη δική μου πλευρά τουλάχιστον, σημαίνει απόλυτο σεβασμό και διαφάνεια ακόμα και στο 1 ευρώ δημοσίου χρήματος. Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει από τη μεριά της διοίκησης. Τόσο τρείς αντιδήμαρχοι, όσο και ο δήμαρχος προσπαθούσαν, όχι να δώσουν απαντήσεις, αλλά να νουθετήσουν όσους είχαμε αντιρρήσεις και ζητάγαμε εξηγήσεις, να μην εκφέρουμε άποψη και να μη θέτουμε ερωτήματα σε κάτι που κατά την κρίση τους δεν είχε ουσία. Αυτό ακριβώς είναι η «στάση» ή πάγωμα της δημοκρατίας.

Δεν είναι δυνατόν η άποψη του κάθε δημοτικού συμβούλου να χαρακτηρίζεται ως «το μακρύ και το κοντό» του. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε εξηγήσεις για τη διαφάνεια του δημόσιου χρήματος και να διατυπώνουν αντιδήμαρχοι ότι επιζητούμε τη δημοσιότητα. Αυτοί που η πρώτη τους παρέμβαση ήταν για να σχολιάσουν τη συμμετοχή του κόσμου στα σχόλια της ζωντανής μετάδοσης. Προφανώς και μέχρι εκείνη την ώρα το μόνο τους μέλημα ήταν το να βλέπουν τη ζωντανή μετάδοση στα κοινωνικά δίκτυα για να βλέπουν τους εαυτούς τους.

Αυτή η διοίκηση έχει εξευτελίσει το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και ζητάει μετά και τα ρέστα, μην έχοντας απαντήσεις στον έλεγχο διαφάνειας που τους κάνουμε και στον απολογισμό που είναι υποχρεωμένη να δίνει.

Αντί να συζητήσουμε θέματα καυτά, όπως είναι η περαιτέρω θωράκιση μας και η λήψη πρωτοβουλιών για την υγειονομική κρίση μου βιώνουμε, η διοίκηση κωφεύει και κρύβεται πίσω από τις κεντρικές αποφάσεις. Όμως ένα δήμαρχος ηγέτης, μια διοίκηση εμπνευσμένη, στελέχη ικανά και με γνώσεις διοίκησης, θα φρόντιζαν να πάρουν πρωτοβουλίες άσχετα με το αν υπάρχουν κεντρικές πολιτικές ή κατευθύνσεις. Γιατί πάντα υπάρχει χώρος πρωτοβουλίας και ανάληψης τοπικής δράσης και προστασίας των συμφερόντων των πολιτών. Όταν όμως μια διοίκηση έχει καταντήσει ένα δήμο επαίτη, που με δωρεές προσπαθεί να παρέχει τις βασικές υπηρεσίες ευθύνης της, τότε όχι μόνο δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, αλλά είναι ανίκανη για να δώσει λύσεις στα απλά και επικίνδυνη για τα συμφέροντα όλων μας.

Υ.Γ. Την ώρα που συντάχθηκε το άρθρο, η πυροσβεστική υπηρεσία κατέσβησε μια ακόμα πυρκαγιά σε μια ακόμα παράνομη χωματερή, από αυτές που βρίσκονται παντού εδώ και καιρό στο δήμο μας. Αυτό το έγκλημα είναι κατάφωρα απέναντι σε όλους μας. Η διοίκηση κοιτάζει μόνο την αποκόμιση ωφελειών από τη θητεία της, όμως οι ζωές και η υγείας μας είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο.

 

Δημήτρης Γεωργακής

Δημοτικός Σύμβουλος

ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΡΑ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μιχάλαρος

Aleka Stamatiadi

ΣΥΡΙΖΑ για δομή μεταναστών: “Αποσυμφόρηση των νησιών και ισορροπημένη μετεγκατάσταση στην ηπειρωτική χώρα”

4,4 εκατ. ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Μεγαρέων από το Υπουργείο Υποδομών λόγω των πλημμυρών στην Νέα Πέραμο και στην Κινέτα