Δημοτικό Συμβούλιο Σημαντικότερα

Χωρίς ομοφωνία ψήφισμα κατά της μετατροπής του Θριασίου σε Νοσοκομείο μόνο για κορωνοϊό

Τι ψηφίστηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων με θέμα την μετατροπή του Θριάσιου σε νοσοκομείο only-covid

Ενδεικτικό του κλίματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων ότι ενώ στους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Αττικής, τα Δημοτικά Συμβούλια Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, συνεδρίασαν και εντός λίγων λεπτών αποφάσισαν ομόφωνα εγκρίνοντας ψήφισμα κατά της μετατροπής του Θριασίου σε Νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid-19, η τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων διήρκησε περίπου 4 ώρες, με ψήφισμα που καταψήφισαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Οι υπόλοιποι Δήμοι της Δυτικής Αττικής τάχθηκαν κατά της μετατροπής του Θριασίου σε νοσοκομείο μόνο για κορωνοϊό. Τις θέσεις των δημοτικών συμβουλίων μετέφερε, παίρνοντας και ο ίδιος θέση, στο δημοτικό συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λ. Κοσμόπουλος ανέφερε ότι προκύπτουν σημαντικά ζητήματα με την λειτουργία του θριασίου μόνο για κορωνοϊό, καθώς στη δυτική Αττική λειτουργούν πολλές βιομηχανίες, με κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος, ενώ οι εφημερίες του θριασίου θα καλύπτονται από το Ασκληπιείο της Βούλας, νοσοκομείο που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά, ζωτικά για τα επείγοντα περιστατικά κατοίκων Δυτ. Αττικής.

Στην τηλεδιάσκεψη είχαν προσκληθεί και οι βουλευτές της Δυτ. Αττικής οι οποίοι δεν συμμετείχαν, με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Τσίπρα να στέλνει μήνυμα υπέρ του ψηφίσματος.

Στο ψήφισμα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρνων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Το Θριάσιο νοσοκομείο είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Δυτική Αττική που εξυπηρετεί πάνω από 200.000 πολίτες, μεταξύ αυτών και 40.000 πολίτες του Δήμου Μεγαρέων, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους καθόσον γνωρίζουμε ότι λειτουργούν στην περιοχή της Δυτικής Αττικής 3 διυλιστήρια και 17 βιομηχανίες CEVEZO.

Με την απόφαση του Υπουργού υγείας, η υγεία των πολιτών της Δυτικής Αττικής βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο εφόσον τα νοσήματα πλην covid-19 παύουν πλέον να εξυπηρετούνται ενώ σε περίπτωση που συμβεί κάποιο εργατικό ατύχημα, ούτε αυτό θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί στο Θριάσιο.

Γνωστό είναι δε, πως το Κέντρο Υγείας Μεγάρων υπολειτουργεί και με το ζόρι εφημερεύει αδυνατώντας έτσι να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους συνανθρώπους μας.

Για αυτό λοιπόν ζητούμε:

Άμεση ακύρωση της απόφασης του Υπουργού για μετατροπή του Θριασίου νοσοκομείου αποκλειστικά σε covid-19 νοσοκομείο.

Την άμεση ενίσχυση του θριασίου νοσοκομείου με ιατρικό-νοσηλευτικό-διοικητικό και λοιπό προσωπικό (υπάρχουν 240 κενές οργανικές θέσεις εργαζομένους) καθώς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Άμεση ενίσχυση του Κέντρου υγείας Μεγάρων (υπάρχουν 34 κενές οργανικές θέσεις εργαζομένων) με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και μονιμοποίηση τω συμβασιούχων

Δημιουργία αυτόνομων περιφερειακών ιατρείων σε Κινέτα, Ν. Πέραμο, Αλεποχώρι».

 

Το ψήφισμα κατά του θριασίου σε only-covid καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κων. Πανταζής, Γ. Στρατούρης, Αναστ. Καλλιάς, Αδ. Κοροβέση, Παν. Παρασκευάς, Κλεάνθης Βαρελάς, Δημ. Δάλλας, Κατ. Λουκά, Μελ. Λέλης, Σπ. Νικολάου, Κατ. Μπαμπαλού.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Τώρα» με επικεφαλής τον Γ. Μπερδελή, συμφώνησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας του Θριασίου στη Δυτ. Αττική όπως και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μεγάρων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού Κλ. Βαρελά καταψήφισαν τονίζοντας ότι «η μετατροπή του Θριασίου νοσοκομείου σε only covid νοσοκομείο είναι μία απόφαση του Υπουργείου Υγείας που θα εφαρμοστεί από τις 07/04/2021. Είναι αλήθεια ότι το Θριάσιο νοσοκομείο αποτελεί την μοναδική μονάδα δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας που καλύπτει καθημερινά πολλά περιστατικά στη περιοχή μας. Θεωρώντας ότι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μετατραπεί το Θριάσιο νοσοκομείο σε only covid δε θα αλλάξει διότι το σύστημα υγείας έχει πιεστεί υπερβολικά και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων που νοσούν , προτείνουμε να υπάρξει εναλλακτική πρόταση η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλυφθούν όλα τα ιατρικά περιστατικά της περιοχής μας. Ζητάμε : α) σε περίπτωση που δεν ανακληθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου να υπάρχει δέσμευση για πόσο χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιηθεί το νοσοκομείο για αυτό το σκοπό, β) να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή εκτάκτου περιστατικού, γ) να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με τα απαραίτητο ιατρικό – νοσηλευτικό – διοικητικό προσωπικό ώστε να καλύπτει καθημερινά εφημερίες σε 24ωρη βάση, δ) να υπάρξει άμεση συνεργασία με το νοσοκομείο Κορίνθου ώστε να καλύπτονται επείγοντα περιστατικά της περιοχής μας όπως επίσης και με ιδιωτικές κλινικές που βρίσκονται στην περιοχής μας, ε) να υπάρχει κινητή μονάδα για επείγοντα περιστατικά όλο το 24ωρο στα όρια του ∆ήμου μας».

Ο Επικεφαλής Γ. Κουμπέτσος ψήφισε υπέρ στο ψήφισμα αλλά καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Μέγαρα νέο ξεκίνημα» Αναστ. Καλλιάς, Π. Παρασκευάς, Αδ. Κοροβέση αναφέροντας ότι «η μετατροπή του Θριασίου νοσοκομείου σε μόνο covid είναι άκρως απαραίτητη για να αντιμετωπισθεί η αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού στην περιοχής μας και όχι μόνο. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη covid περιστατικών αναμένουμε την υλοποίηση των εξαγγελιών του Υπουργείου Υγείας δηλαδή ενίσχυση των τοπικών Κέντρων Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας με προσωπικό, συνεπικουρία στις εφημερίες του Θριασίου από το Αττικόν και από το νοσοκομείο της Βούλας αλλά επίσης και στη διακομιδή μη covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές. Ζητάμε επίσης την συνδρομή του νοσοκομείου της Κορίνθου για την αντιμετώπιση επίσης των ανωτέρω περιστατικών της περιοχής μας».

Ο ∆ημοτικός Σύμβουλος κ. Στρατούρης Γεώργιος μειοψήφισε «επειδή το ∆ημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα λήψης απόφασης για την λειτουργία του Θριασίου νοσοκομείου και συν τοις άλλοις όπως αποδείχθηκε από την συζήτηση η λήψη της ανωτέρω απόφασης έρχεται ως φερούσα άλλων πολιτικών και κομματικών επιδιώξεων όπως η επίταξη ιδιωτικών κλινικών κι η μετατροπή εργασιακών σχέσεων του προσωπικού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραδίδονται από το ΚΕΠ στους δικαιούχους οι κάρτες σίτισης απόρων

Επιτυχόντες Πανελληνίων Εξετάσεων σχολείων της περιοχής μας

Aleka Stamatiadi

Δυσεπίλυτο πρόβλημα τα αδέσποτα στην πόλη