Αθλητισμός Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Άρης Γεωργίου: «Θέλουμε ο κόσμος ν’ αγαπήσει ξανά τον Βύζαντα»

Ένας απ’ τους αφανείς… ήρωες της φετινής προσπάθειας του ΑΓΣ Βύζας για την σωτηρία των «κιτρινόμαυρων» είναι ο Άρης Γεωργίου. Ο επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας του συλλόγου άνοιξε την καρδιά του στην «Ε» και μιλά για όλους και για όλα.

Για την αγάπη του σ’ αυτό που λέγεται και πρέπει ν’ αντιπροσωπεύει ο Βύζας, τα λάθη του παρελθόντος από ΠΑΕ αλλά και Δήμο Μεγάρων, τους στόχους, το όραμα για το μέλλον, αλλά και τις δύσκολες στιγμές που περνά και θα περάσει η αγαπημένη ομάδα της περιοχής μας. Επίσης αναφέρεται στην ποινή των -5 βαθμών και το τι έπρεπε να είχαν κάνει εδώ και χρόνια οι «κιτρινόμαυροι» και το πράττουν τώρα.

Η συνέντευξη θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, σ’ αυτό το φύλλο δημοσιεύεται το πρώτο.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Πάνο

Άρη, καταρχάς θα ήθελα να μας πεις πώς αγάπησες τον Βύζαντα.

«Προσωπικά ασχολούμαι με τον Ερασιτέχνη Βύζαντα απ’ το 2007, σαν γενικός γραμματέας στον τομέα των ακαδημιών. Ο Βύζας έχει συνδεθεί με την πόλη των Μεγάρων.

Μέγαρα και Βύζας είναι έννοιες ταυτόσημες.

Έχω γυρίσει με τις ακαδημίες του συλλόγου τη μισή Ελλάδα. Όπου και να πήγαμε, μας φιλοξενούσαν με τον καλύτερο τρόπο μόνο και μόνο με το άκουσμα του ονόματος της ομάδας. Όλες οι ομάδες θυμόνταν κάποια ιστορία απ’ το παρελθόν για τον Βύζαντα και γι’ αυτό τον λόγο πάντα ήμασταν αγαπητοί. Αυτή η εμπειρία σας «ξένος» στα Μέγαρα, με έκανε να νιώθω μεγάλη τιμή και δεν ήθελα αυτό το κομμάτι να χαθεί. Ο Βύζας έχει δύο «πυλώνες». Την ανδρική ομάδα και τις ακαδημίες.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο επιτάσσει οι δύο ομάδες να είναι η μια (ακαδημία) εκκολαπτήριο της άλλης (ανδρική). Θα πρέπει η κάθε ομάδα να βγάζει δικούς τις παίκτες και να παίζουν κάποια στιγμή στην μεγάλη ομάδα και αν είναι δυνατόν να τους ετοιμάζει για το παραπάνω επίπεδο».

Η σχέση της ΠΑΕ προς τον ερασιτέχνη ποια ήταν;

«Έχοντας λοιπόν την λειτουργία των ακαδημιών απ’ το 2007, ποτέ η ανδρική ομάδα δεν έδινε την απαιτούμενη προσοχή στα τμήματα υποδομής του συλλόγου.

[quote]Η ανδρική ομάδα ήταν ΠΑΕ, διοικούνταν από κάποιους ανθρώπους που είχαν άλλη φιλοσοφία και νοοτροπία και ποτέ δεν είχαν σχέσεις με την ακαδημία.[/quote]

Κάποια στιγμή όταν ο Βύζας ανέβηκε στην Β’ Εθνική, χρειάστηκε να κατεβάσει σε αντίστοιχο πρωτάθλημα, ομάδα Νέων. Τότε μόνο μας θυμήθηκαν ότι υπάρχουμε και ζήτησαν διακαώς παίκτες, μάλλον υπό τον φόβο τιμωρίας απ’ την διοργανώτρια αρχή. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια ομάδα Νέων, την οποία την πρώτη σεζόν την κατεβάσαμε στο πρωτάθλημα εμείς, αποκτώντας χρήσιμες εμπειρίες, τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος Γιώργος Βασίλαινας.

Είχαμε αξιοπρεπή πορεία και τις επόμενες χρονιές, αλλά όταν ανέλαβε την διαχείριση η ΠΑΕ (σ.σ. Μαυρονάσου – Κοσσυβάκη), έγιναν πολλά τραγελαφικά που εκθέσανε το όνομα του Βύζαντα.

Δεν πήγε η ομάδα σε παιχνίδια, δεν πληρώνονταν οι διαιτητές και γενικά έγιναν πάρα πολλά που έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί στον Τύπο».

Θεωρείς πως αν πέρσι η συμπεριφορά ανθρώπων της ΠΑΕ ήταν διαφορετική προς τους ποδοσφαιριστές της Ερασιτεχνικής, αυτή τη στιγμή ο Βύζας θα είχε καλύτερες βάσεις; Πόσο κακό έκανε την φετινή χρονιά, η περσινή αντιμετώπιση της Ερασιτεχνικής;

«Η ΠΑΕ ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε με την καλή έννοια τις ακαδημίες. Να πάρει δηλαδή παίκτες και να τους προωθήσει στην πρώτη ομάδα, προκειμένου ν’ αποκτήσουν εμπειρίες, να «ψηθούν» δηλαδή και να είναι έτοιμοι την δύσκολη στιγμή που είναι μπροστά μας. Πέρσι όταν έπρεπε κάποια παιδιά να γίνουν τουλάχιστον ημι-επαγγελματίες ή εκπαιδευόμενοι όπως λέγονται πλέον, δεν τους δέχθηκαν και του έδιωξαν.

Κι έτσι εμείς ως Ερασιτέχνης φροντίσαμε τα παιδιά αυτά να πάνε σε ομάδες με τις οποίες είχαμε συνεργασία, ώστε την κατάλληλη στιγμή να γυρίσουν πίσω. Έτσι έγινε και πλέον στον σύλλογο υπάρχουν ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην πρώτη ομάδα στην Γ’ Εθνική. Ευτυχώς τα’ χουμε ξανά κοντά μας. Τα παιδιά αυτά δεν είναι να παίξουν ακόμη στην πρώτη ομάδα, αλλά είναι στο ρόστερ και παίρνουν παραστάσεις για το μέλλον. Ήδη κάποιοι μάλιστα δείχνουν έτοιμοι να προσφέρουν από τώρα. Τα μόνο που χρειάζονται αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι στήριξη και εμπιστοσύνη».

Πως φθάσατε ν’ αναλάβετε τις τύχες και της ανδρικής ομάδας του Βύζαντα;

«Στην συνέχεια ο Βύζας έπεσε. Έγινε ερασιτεχνικό σωματείο ξανά κι εμείς ως εκλεγμένο (την περασμένη άνοιξη) συμβούλιο, ανοίξαμε τις διαδικασίες και προκαλέσαμε νέες εκλογές, προκειμένου να εισχωρήσει σ’ αυτό κόσμο που ενδιαφερόταν να βοηθήσει .

Μετά από επαναληπτικές συνελεύσεις εκλέχθηκε ένα συμβούλιο το οποίο αποφάσισε πως το κομμάτι των ακαδημιών θα πρέπει να «τρέξει» οπωσδήποτε και δεν θα πρέπει να χαθεί και παράλληλα να γίνουν κινήσεις για να στελεχωθεί και η μεγάλη ομάδα. Αν μπορεί να γίνει αυτό, στην Γ’ Εθνική. Έγιναν διερευνητικές επαφές με επιχειρηματίες της περιοχής, είδαμε ότι υπάρχει μια… χαραμάδα φωτός και είπαμε να ξεκινήσουμε. Σχεδιάσαμε όλη την ομάδα σ’ ένα καινούριο πρότυπο λειτουργίας. Κάναμε οργανόγραμμα, χωρίσαμε αρμοδιότητες ώστε να είναι διακριτοί τα καθήκοντα του κάθε συμβούλου. Πλέον όλοι οι σύμβουλοι έχουν ρόλο ενεργό και αυτό έχει τη σημασία του».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στην ανδρική ομάδα και στα τμήματα υποδομής, ο Κυριάκος Μίχας που είναι ο τεχνικός της πρώτης ομάδας τι ρόλο έχει;

«Μέσα στο οργανόγραμμα που ανέφερα πριν, έχουμε φτιάξει μια πυραμίδα προπονητικού τιμ, όπου η τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας έχουν στενή συνεργασία με τους προπονητές των ακαδημιών (Κουστέρης, Πανταζής, Πολυχρόνης). Γι’ αυτό προτιμήσαμε προπονητές που έχουν δίπλωμα απ’ την ΕΠΟ, ώστε να μπορούν να μιλάνε την ίδια γλώσσα, να συνεργάζονται και να ανταλλάσουν ιδέες και προγράμματα προπονήσεων. Στόχος είναι η προώθηση των παικτών απ’ την ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Όραμα μας είναι η ομάδα μας τα επόμενα χρόνια ν’ αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από γηγενείς ποδοσφαιριστές».

Ο Βύζας έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από μια άλλη, παλιότερα, φουρνιά καλών ποδοσφαιριστών. Πλέον η ανάγκη λόγω οικονομικής κρίσης έχει κάνει πολλές ομάδες ν’ αλλάξουν την φιλοσοφία τους. Να στηριχθούν στους δικούς τους ποδοσφαιριστές. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει φέτος στην ομάδα, επιλέξατε κάποιους νεαρούς παίκτες που προέρχονται από άλλες ομάδες. Θεωρείς πως έχουν την ικανότητα να κρατήσουν τον Βύζαντα κατηγορία;

«Αυτός είναι ο σκοπός μας. Φτιάξαμε μια ομάδα με χαμηλό μπάτζετ, πήραμε κάποιους παίκτες έμπειρους σε θέσεις «κλειδιά» για να στηριχθεί η ομάδα και στα αποδυτήρια, ώστε με αυτούς που είναι νέοι σε ηλικία να κάνουν κάτι καλό. Στόχος μας είναι να μείνουν και στο μέλλον, όχι μόνο φέτος. Αυτό που είδα είναι πως όλοι έχουν μάθει να έρχονται για ένα χρόνο. Εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Να μείνουν και με παιδιά των ακαδημιών που ενδεχομένως να μπορούν να σταθούν, να δημιουργήσουν μια ακόμη καλύτερη ομάδα. Να μην ξεκινήσουμε πάλι απ’ το μηδέν».

 

Όταν αναλάβατε την ομάδα, ήταν σε άθλια οικονομική και όχι μόνο κατάσταση. Δεν πρέπει να είχε ούτε μπάλες… Ήταν καταστροφικό το πέρασμα της περασμένης διοίκησης;

[quote]Όταν αναλάβαμε τον Βύζαντα, δεν υπήρχε τίποτα όρθιο![/quote]

Από το γήπεδο, μέχρι παίκτες, δελτία, ρούχα, τα πάντα! Δεν υπήρχε ούτε μπάλα, όπως ακριβώς το είπες. Η ομάδα είχε εγκαταλειφθεί στο έλεος της. Η ομάδα ήταν τιμωρημένη με -5 βαθμούς. Δεν είχε ενδιαφερθεί κανείς από την ΠΑΕ να κάνει έφεση στην απόφαση του δικαστή για την υπόθεση στης πλαστοπροσωπίας. Σαν Ερασιτέχνης τότε, δεν είχαμε δικαιοδοσία να πράξουμε. Νομική ενέργεια θα κάνουμε όταν μας ανακοινωθεί κάτι αντίστοιχο απ’ την αρμόδια αρχή. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο επ’ αυτού και τελικά ο Βύζας δεν θα τιμωρηθεί. Θα κρατήσουμε όμως μια επιφύλαξη. Ακόμη και η φυσική έδρα του Βύζαντα, το δημοτικό στάδιο ήταν σε κακά χάλια. Σπασμένα πλακάκια στα αποδυτήρια, χαλασμένοι θερμοσίφωνας, ηλιακοί, το χορτάρι ήταν σε άθλια κατάσταση. Υπήρχε μια εγκατάλειψη. Μπήκαμε μέσα με προσωπική εργασία, αποκαταστήσαμε τις όποιες ζημιές…»

Εδώ λοιπόν θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε το εξής. Γνωρίζετε αν ο Δήμος είχε υπενοικιάσει το γήπεδο στον Βύζαντα; Οπότε η ΠΑΕ θα έπρεπε να είχε αναλάβει την συντήρηση ή ήταν δουλειά του Δήμου;

«Απ’ ότι ξέρω, αυτός είναι δημοτικός χώρος. Ο Δήμος έπρεπε να το παραχωρήσει στον Ερασιτέχνη Βύζαντα και αυτός με τη σειρά τους στην ΠΑΕ . Αυτή είναι η αλυσίδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν τηρήθηκε. Πάντα η ΠΑΕ ερχόταν απευθείας σε συνεννόηση με τον Δήμο και έκανε χρήση του γηπέδου. Εμείς σαν Ερασιτέχνης ποτέ δεν είχαμε κλειδιά ή δικαιοδοσία να μπούμε μέσα στο γήπεδο και να κάνουμε προπόνηση ή οτιδήποτε. Ποτέ!»

Θα έπρεπε λοιπόν αφού ο προηγούμενος Δήμος έδωσε άτυπα την χρήση του γηπέδου στην ΠΑΕ, θα έπρεπε ν’ αναλάβει η τελευταία την αποκατάσταση των ζημιών… Αλλά ουσιαστικά την αναλάβατε εσείς.

«Η ΠΑΕ με το που τελείωσε το πρωτάθλημα, μάλλον πριν τελειώσει το πρωτάθλημα, είχε εξαφανιστεί… Όλοι είχαν εξαφανιστεί. Δεν υπήρχε τίποτα. Τα κλειδιά τα πήραμε χέρι με χέρι για ν’ ανοίξουμε να μπούμε μέσα, να βρούμε ένα βουνό λογαριασμούς και μια εγκατάλειψη!

Με μια απλή επίσκεψη στο γήπεδο, μπορεί κάποιες να δει πλέον μια διαφορετική εικόνα. Έχουμε βάλει σκοπό και προσπαθούμε αν είναι δυνατόν, σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται, να κάνουμε το δημοτικό γήπεδο έδρα του Βύζαντα πάλι.

Ν’ αποκαταστήσουμε τις ζημιές όχι μόνο αυτές που βλέπουμε, αλλά αυτές που απαιτούνται για να γίνει ξανά λειτουργικό το γήπεδο και να πάρει άδεια λειτουργίας. Η ομάδα έχει δικαίωμα να παίξει στο Εθνικό Στάδιο, αλλά όπως όλοι ξέρετε αυτό το γήπεδο «καυτή» έδρα δεν μπορεί να γίνει».

Για να επανέλθουμε στην ποινή των -5 βαθμών από πέρσι. Τι ενημέρωση έχετε για το θέμα;

« Έχει τιμωρηθεί η ΠΑΕ με άλλο ΑΦΜ κι εμείς είμαστε ερασιτεχνικό σωματείο με άλλο ΑΦΜ. Πιστεύουμε πως οι βαθμοί δεν μπορούν να μεταφερθούν απ’ την μια στην άλλη. Σε επαφές που έχουμε κάνει με την ΕΠΟ, μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν ισχύει η ποινή . Δεν το έχουμε όμως γραμμένο, οπότε γι’ αυτό κρατάμε μια επιφύλαξη.

Γνωρίζετε αν έχει γίνει η εκκαθάριση της ΠΑΕ; Υπάρχουν χρέη που ακολουθούν τον Βύζαντα στον ερασιτέχνη;

«Απ’ ό, τι ξέρω η εκκαθάριση της ΠΑΕ δεν έχει γίνει… Τα χρέη που υπάρχουν ακολουθούν το ΑΦΜ της ΠΑΕ. Το μόνο κομμάτι το οποίο συνοδεύει το σήμα και είναι επιταγή της ΟΥΕΦΑ αυτό, είναι οι προσφυγές στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Απ’ ό, τι ξέρουμε αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σε εκκρεμότητα προσφυγές. Από κάποια χαρτιά, όμως και κάποιες κοινοποιήσεις που μας έχει κάνει η ΟΥΕΦΑ, έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης της και μεταφέρει τις όποιες διαφορές στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Όπως στην υπόθεση του Ράζιτς, που μας ήρθε έγγραφο το οποίο παραπέμπει την υπόθεση στην ΕΠΟ μιας και ο Βύζας πλέον είναι ερασιτεχνικό σωματείο. Έχουμε την αίσθηση πως δεν θα υπάρξουν τέτοια προβλήματα».

Καταφέρατε να εξασφαλίσετε μια χορηγία, αλλά αυτό δεν φθάνει. Με ποιος τρόπους θα επιδιώξετε ν’ αυξήσετε τα έσοδα της ομάδας για να βγει η σεζόν;

«Κάναμε επαφές με τον όμιλος επιχειρήσεων Φάνης, μας χρηματοδότησε στο ξεκίνημα και αυτό μας έδωσε αισιοδοξία ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Από εκεί και πέρα, εξασφαλίσαμε κάποιες μικρές χορηγίες από διάφορους επαγγελματίες και πουλάμε εισιτήρια διαρκείας που μέχρι στιγμής πάνε καλά.

Αυτό όμως δεν αρκεί… Έχουμε καλύψει την χρηματοδότηση της ομάδας μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έχει καταφέρει σχεδόν καμιά ομάδα της κατηγορίας.

[quote]Η νοοτροπία και λογική του συμβουλίου είναι πως όταν υπάρχουν χρήματα, οι παίκτες οφείλουμε να είναι ικανοποιημένοι. Οι παλιές πρακτικές δεν υπάρχουν στον νέο Βύζαντα.[/quote]

Είμαστε ένα υγιές συμβούλιο που πιστεύουμε στις καλές σχέσεις και στις καλές επαφές. Θέλουμε την βοήθεια του κόσμου, να σταθεί στο πλευρό μας, να έρχεται στο γήπεδο και να κάνει ό, τι μπορεί».

Τα δύο τελευταία χρόνια ο κόσμος απομακρύνθηκε απ’ τον Βύζαντα. Δεν του άρεσε αυτό που έβλεπε εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ποιες είναι οι κινήσεις που σκοπεύετε να κάνετε για να επιστρέψει στο γήπεδο και ο κόσμος ν’ αγαπήσει ξανά την ομάδα;

«Ο κόσμος απομακρύνθηκε απ’ τον Βύζαντα για όλα όσα γνωρίζουμε πλέον όλοι. Η ομάδα διοικούνταν από ανθρώπους που δεν τον αγαπούσαν. Είχαν έρθει για άλλους σκοπούς. Επαγγελματικούς ουσιαστικά

Αυτά είχαν κάνει τον κόσμο ν’ αγανακτήσει με αυτούς. Ο μόνος τρόπος για να επέστρεφε η ομάδα – λόγω των χρεών – σε διοίκηση Μεγαριτών ήταν να πέσει στην Γ’ Εθνική. Ευτυχώς που έγινε αυτό και η ομάδα πήγε στα χέρια του Ερασιτέχνη. Μπήκαν στο συμβούλιο και άλλοι που ενδιαφέρονται για την ομάδα και πλέον η διοίκηση της ομάδας είμαστε εμείς. Είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Βγαίνουμε στην πλατεία και μιλάμε με όλο τον κόσμο και νιώθουμε και την αποδοχή του πλέον. Γνωριζόμαστε όλοι, τι είναι και ποιος είναι ο καθένας από εμάς.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο του Βύζαντα . Ο κόσμος του Βύζα πρέπει να επιστέψει στο γήπεδο και να νιώθει περήφανος για την ομάδα του.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με το δεξί στη Β’ Εθνική η ΝΕΜ

Aleka Stamatiadi

Άνοιξε ο δρόμος Χανίου

Aleka Stamatiadi

Καθαρά Δευτέρα: Χωρίς άλλες απαγορεύσεις για πάρκα-χαρταετό

Aleka Stamatiadi