Κοινωνία

Απαγορεύονται οι selfies την Παρασκευή

Ολική έκλειψη Ηλίου και οι επιστήμονες προειδοποιούν για τύφλωση όσους προσπαθήσουν να έλθουν σε άμεση οπτική επαφή με τον Ήλιο

 

Ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο πρόκειται να συμβεί την Παρασκευή, το οποίο παρακολουθήσαμε τελευταία φορά το 1999. Από τότε όμως η καθημερινότητα έχει αλλάξει μέσα από τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογία…

Για το λόγο αυτό, μαζί με την ανακοίνωση από πλευράς επιστημόνων, του σπάνιου φαινομένου, έρχεται και η υποσημείωση για την προστασία των πολιτών.

Η προσπάθεια κάποιου να αποθανατίσει τον εαυτό του σε ευθεία γραμμή με το φαινόμενο της έκλειψης μπορεί να αποβεί μοιραία…

Η λήψη φωτογραφιών με τις συσκευές αυτές μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με το να κοιτάξει κάποιος τον ήλιο απευθείας. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό το σενάριο να καεί ο αμφιβληστροειδής και να προκληθεί τύφλωση.

Για την προστασία των ματιών σας, απαιτούνται γυαλιά ειδικά διαμορφωμένα με τον ανάλογο χρωματισμό, ο οποίος θα εμποδίζει την ακτινοβολία του ήλιου να εισέρχεται στο μάτι.

Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η προσπάθεια των χρηστών να βγάλουν selfies την ολική ηλιακή έκλειψη να τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα μάτια, ακόμα και τύφλωση.

Ο Daniel Hardiman-McCartney, κλινικός σύμβουλος στο κολέγιο Οπτομετρίας της Βρετανίας και συνεργάτης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε με αφορμή την ημέρα της ηλιακής έκλειψης στις 20 Μαρτίου, ότι «η λήψη φωτογραφιών με φωτογραφική μηχανή ή με smart Phone θα μπορούσε να αποβεί τόσο επικίνδυνη, ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να οδηγήσει σε ολική τύφλωση». Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο επιστήμονας, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ικανά να προστατέψουν τα μάτια από μια ενδεχόμενη ζημιά, αφού δεν μπορούν να εμποδίσουν πλήρως την ακτινοβολία να εισέρχεται στα μάτια.

Στην προειδοποιητική διευκρίνιση των βρετανών καθηγητών συνέβαλε και το γεγονός πως η έκλειψη στο Λονδίνο θα σημειωθεί σε ώρες αιχμής, θα λάβει χώρα στις 8:24 το πρωί (τοπική ώρα) και θα φθάσει στην μέγιστη έκτασή της στις 9:31 π.μ για να ολοκληρωθεί στις 10:41 π.μ.. Εκτός από τους πολίτες την προσοχή εφιστούν οι επιστήμονες και στους μικρούς μας φίλους, μιας και η ώρα της έκλειψης για τον παιδικό πληθυσμό είναι ίδια με την ώρα που πηγαίνουν σχολείο.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην Αθήνα το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό στις 10:40 π.μ., στη μέγιστη φάση του θα φτάσει στις 11:44 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 12:50 μ.μ. Κατά την ολική έκλειψη ηλίου το μέγεθος της σελήνης θα είναι τέτοιο, ώστε να καλύπτει εντελώς τον ηλιακό δίσκο. Βέβαια λίγοι θα είναι οι τυχεροί που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ολική φάση της έκλειψης του ήλιου, αφού θα είναι ορατή μόνο σ’ ένα στενό πέρασμα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

βίντεο: Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε πολίτες σε αγοραπωλησίες αυτοκινήτων

Aleka Stamatiadi

2 θετικά στον κορωνοϊό στα 292 δείγματα στην Νέα Πέραμο

Βουνά σκουπιδιών στο Πευκογυάλι

Aleka Stamatiadi