Περιφέρεια Αττικής Σημαντικότερα

Αντιπεριφέρεια Δυτ. Αττικής: Απολογισμός έργων 56.000.000 ευρώ

 

 

Γιάννης Βασιλείου: Ευαισθησία και δράσεις για περιβάλλον, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, υποδομές

 

[quote]Νερό στην Κινέττα: Το αργότερο το φθινόπωρο ξεκινά το έργο[/quote]

 

Ανοιχτή επικοινωνία και έργα σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Αττικής επιδιώκει ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου και απολογισμό πραγματοποιεί μέσω συνεντεύξεων τύπου σε κάθε Δήμο της Δυτικής Αττικής.

Στη σειρά του Δήμου Μεγαρέων, την Τετάρτη 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό των έργων και δράσεων της Περιφέρειας Αττικής-Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής στο Δήμο Μεγαρέων, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων, παρουσία του Δημάρχου, κ. Γ. Σταμούλη, των Αντιδημάρχων, Ε. Ρήγα, Κ. Φυλακτού και Ν. Παπαπανούση, δημοτικών συμβούλων, ειδικών συμβούλων, συνεργατών, υπηρεσιακών στελεχών, εκπροσώπων συλλογικών φορέων και πολιτών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που είναι ενταγμένα στην Περιφέρεια Αττικής ξεπερνούν τα 56.000.000 ευρώ, ενώ με χρηματοδότηση από το υπουργείο,  ολοκληρώθηκαν εργασίες συντήρησης οδοποιίας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο Γ. Βασιλείου.

Τη σημασία του κοινωνικού προσώπου της Αντιπεριφέρειας καθώς και την ανάγκη τόσο για υποδομές, όπως βασικά αντιπλημμυρικά έργα, όσο και για εξωστρέφεια με κινήσεις για προσέλκυση τουριστών, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου.

Τα έργα που εξήγγειλε και είτε έχουν ξεκινήσει είτε θα ξεκινήσουν είναι ουσιαστικά προς αυτές τις κατευθύνσεις, εντούτοις, κωλύματα τεχνικά γραφειοκρατικά θέτουν εμπόδια στη γρήγορη εκτέλεση.

 

[quote]«Γεωργική ανάπτυξη και τουρισμός το όραμά μας για τον Δήμο Μεγαρέων»[/quote]

 

Περιγράφοντας το όραμά του για τον Δήμο Μεγαρέων, ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για «Έναν ιστορικό Δήμο, με τεράστια έκταση, που περικλείεται από το κάλος τόσο της θάλασσας όσο και του βουνού και έναν από τους Δήμους που και καλά κρατεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοπορεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μας. Τα κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής  υποστηρίζουν αυτόν τον προσανατολισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά, συνάδουν με Δήμο που μπορεί αντικειμενικά να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς, δίνοντας όμως προτεραιότητα στα πιο δυνατά του σημεία.

Επειδή δε η περιοχή των Μεγάρων έχει πολλές αλλά αναξιοποίητες ή ελάχιστα αξιοποιήσιμες δυνατότητες όπως πχ Μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. πιστεύουμε πως με την υλοποίηση των έργων αυτών, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση των ζωής των πολιτών μπορούν πράγματι τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος να κάνουν άλματα και στις δυο αυτές παραγωγικές κατευθύνσεις – αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, αναφέρθηκε σε τρείς πυλώνες παρεμβάσεων της Περιφέρειας στην περιοχή: Τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό και τον πυλώνα των υποδομών. Σχετικά με τον περιβαλλοντικό τομέα, αναφέρθηκε στην προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς ο Δήμος Μεγαρέων έχει καταθέσει τοπικό σχέδιο διαχείρισης, την διάθεση μηχανημάτων και προσωπικού για την απόσυρση μπαζοσκούπιδων, τη στήριξη της θεσμικής κατοχύρωσης του Βουρκαρίου ως πάρκου και την επικαιροποίηση των ΣΑΤΑΜΕ.

Σχετικά με τον κοινωνικό τομέα, αναφέρθηκε τόσο στη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων και δομών μέσω του ΠΕΠ Αττικής (Κέντρο Κοινότητας, Δομές για την επισιτιστική και υλική βοήθεια) όσο και στις δράσεις της Αντιπεριφέρειας για ενημέρωση και στήριξη ευάλωτων κατοίκων της περιοχής μέσα από επισιτιστικές δράσεις, κοινωνικά προγράμματα αλλά και προγράμματα κοινωνικής ένταξης για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.

Στον τομέα των υποδομών, αναφέρθηκε σε έργα που ήδη υλοποιούνται αλλά και σε όσα προγραμματίζονται με σκοπό να συμβάλλουν στη βιώσιμη κάλυψη πληγών της περιοχής, όπως η αποκατάσταση της χωματερής, η εκτροπή του ρέματος Έξω Βρύσης, οι επισκευές αθλητικών χώρων, οι αναπλάσεις παιδικών χαρών, οι μελέτες τόσο για το οδικό δίκτυο (όπως η επαρχιακή οδός Μεγάρων- Αλεποχωρίου, οι κόμβοι και πάροδοι πεδινού τμήματος, το αποχετευτικό δίκτυο στο ακρογιάλι Νέας Περάμου, η υδροδότηση της Κινέττας).

 

 

[quote]ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ[/quote]

 

 

Με δεδομένο τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην οδηγείται για ταφή μέχρι το 2020 το 53% των απορριμμάτων σήμερα η περιφέρεια βρίσκεται σε φάση εγκρίσεων των χρηματοδοτικών εργαλείων, των χωροθετήσεων για Χ.Υ.Τ.Υ, των χωροθετήσεων για ίδρυση μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων, και επίσης των    διαδημοτικών χώρων κομποστοποίησης, ενώ το υπουργείο ζητά ήδη με εγκύκλιο του από τα Δημοτικά Συμβούλια, να αποφασίσουν την χωροθέτηση των Πράσινων σημείων.

 

 

 

 

 

[quote]

ΡΟΜΑ & ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ: Προσπάθειες για την αντιμετώπιση

 

[/quote]

 

Κεντρική θέση στα έργα και τις μέριμνες της Αντιπεριφέρειας έχει και η κοινωνική ένταξη των Ρομά, που αποτελούν αριθμητικά μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα και στην πόλη μας. Μιλώντας για το προφίλ του Δήμου ο Γ. Βασιλείου τόνισε πως πρόκειται για έναν ακόμα Δήμο της Δυτικής Αττικής που συμφωνά με τις μελέτες μετά από τους Δήμους Φυλής, Ασπρόπυργου και Άγιας Βαρβάρας – βρίσκεται στην τετάρτη θέση του δείκτη φτώχειας ανάμεσα και στους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής ενώ υπάρχει και πολυπληθής κοινότητα Ρομά. Επίσης τα Μέγαρα έχουν τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην Δυτική Αττική, μετά από τον Ασπρόπυργο.

 

Η κοινωνική απογραφή στο Βλυχό ολοκληρώνεται και σύντομα θα ανακοινωθούν αποτελέσματα, με αριθμό κατοίκων, και άλλα χαρακτηριστικά, ώστε να γίνουν και συγκεκριμένες κινήσεις με σκοπό την κατάρτιση ολοκληρωμένης παρέμβασης που θα αφορά – το στεγαστικό, το εκπαιδευτικό, το εργασιακό και τον υγειονομικό και κοινωνικό τομέα, την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων των Μεγάρων.

Επιπλέον, προς ένταξη έργα είναι και η  προώθηση της γραφής στην κουλτούρα των Roma των Μεγάρων προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, καθώς και η ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών προϊόντων των Roma, επίσης προϋπολογισμού 85.000.

 

 

 

 

ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΑ
«Οι ελλείψεις σε έργα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των πολιτών»

 

 

Αναφερόμενος στα έργα που προωθεί η Αντιπεριφέρεια, ο Γ. Βασιλείου τόνισε ότι «στον τομέα των έργων ο Δήμος Μεγάρων εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν σε έργα υποδομών από την μια επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής των πολιτών και από την άλλη δεν διευκολύνεται η ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

 

«Προχωρά η αποκατάσταση της χωματερής, αλλά κίνδυνος για δημιουργία νέας…»

 

Οι παρεμβάσεις στον τομέα των έργων υποδομών είναι οι ακόλουθες:

 

 1. Τα έργα προϋπολογισμού 6.110.000 ευρώ για την αποκατάσταση της χωματερής προχωρούν κανονικά, «υπάρχει όμως ο κίνδυνος εάν δεν παρθούν μέτρα δημιουργίας νέας ακριβώς δίπλα από την παλιά» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης.

 

 

 1. Το έργο της εκτροπής του ρέματος της Έξω Βρύσης- προϋπολογισμού 4.450.000,00 ευρώ-που αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του επόμενο μήνα.

 

 1. Παρεμβάσεις επισκευών σε αθλητικές εγκαταστάσεις προϋπολογισμού 650.000,00 ευρώ.

 

 1. Ανάπλαση της παιδικής χαράς Νο 1 στην δημοτική κοινότητα Νέας Περάμου – προϋπολογισμού 161.560,00 ευρώ.

 

 1. Ολοκλήρωση μελέτης βελτίωσης, χάραξης και διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού Μέγαρα Αλεποχώρι (ορεινό τμήμα) -προϋπολογισμού 586.548,49 η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

 

 1. Σύνταξη οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής τεσσάρων κόμβων και παρόδων πεδινού τμήματος της επαρχιακής οδού Μέγαρα Αλεποχώρι, Προϋπολογισμού 246.062,72 ευρώ – έργο που βρίσκεται υπο δημοπράτηση.

 

 1. Μελέτη κατασκευής αποχετευτικού δικτύου όμβριων στο ακρογιάλι Νέας Περάμου προϋπολογισμού 15.000,00 ευρώ- έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

 

 

Το αργότερο το φθινόπωρο ξεκινά το έργο για την ύδρευση στην Κινέττα, εξήγγειλε ο Γ. Βασιλείου. Υδροδότηση οικισμού Κινέττας Μεγάρων Α’ φάση προϋπολογισμού 6.800.00 ευρώ έργο που πέρασε σε ΕΣΠΑ και εγκρίθηκε – και αναμένουμε από την ΕΥΔΑΠ το αργότερο το φθινόπωρο την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του.

Μεγάλη σημασία έχει και η ανασύνταξη και επικαιροποίηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας Μεγάρων, στο ρέμα έξω Καμάρες, και η κατασκευή φράγματος ανάσχεσης – προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ. Ο Γ. Βασιλείου ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι γίνεται η δημοπράτηση της μελέτης.

 

Όσον αφορά το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του καθεδρικού ναού κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων προϋπολογισμού 1.400.000,00 ευρώ ο Γ. Βασιλείου ανέφερε ότι είναι ενταγμένο έργο και «αναμένουμε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Μητρόπολης την ανάληψη του έργου».

Επιπρόσθετα, άλλα έργα στην περιοχή μας που εντάσσονται είναι τα παρακάτω:

 

 • Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου όμβριων στο ακρογιάλι Νέας Περάμου – προϋπολογισμού 5.600.000,00 ευρώ-όπου μετά τις αδειοδοτήσεις που θα τις έχουμε το καλοκαίρι – προχωράμε στην δημοπράτηση της εργολαβίας για την κατασκευή του.
 • Διευθέτηση του χειμάρρου Αγίας Παρασκευής – προϋπολογισμού 4.400.000,00 ευρώ – έργο του οποίου η δημοπράτηση της εργολαβίας θα εξαρτηθεί και θα γίνει – με την πρόοδο του έργου της εκτροπής.
 • Συμπληρωματικές εργασίες σηματοδότησης στον κόμβο στη θέση φάρος – προϋπολογισμού 45.000,00 ευρώ.

-Μελέτη για την κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου για την υδροδότηση του Αλεποχωρίου – προϋπολογισμού 75.000,00 ευρώ – όπου αναμένουμε την Μελέτη.

 

 • Κατασκευή νέας χάραξης βελτίωσης της επαρχιακής οδού από Μέγαρα μέχρι Αλεποχώρι (ορεινό τμήμα) – προϋπολογισμού 29.000.000,00 ευρώ.
 • Κατασκευή πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και οικολογικής μετακίνησης στο δήμο Μεγαρέων – προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ – αναμένουμε την μελέτη από τον Δήμο.
 • Κατασκευή νέου παρκέ στο κλειστό γυμναστήριο περιοχής ΜΕΛΙ Μεγάρων-προϋπολογισμού 140.000,00 ευρώ – το έργο βρίσκεται στην διεύθυνση προγραμματισμού.
 • Κατασκευή δρόμου στη θέση Άνω Πευκενέας- για την διασύνδεση της επαρχιακής οδού Μαζιού (51) θέση ΑΠΟΓΙΟΥΡΙΣΜΑ με την επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου (50) θέση Παπαγιαννέικα – προϋπολογισμού 220.000,00 ευρώ.
 • Εδαφολογική μελέτη γεωργικών εδαφών της λεκάνης Δήμου Μεγαρέων – προϋπολογισμού 24.800,00 ευρώ – το έργο βρίσκεται στην διεύθυνση προγραμματισμού.
 • Μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων Δήμου Μεγαρέων – προϋπολογισμού 27.280,00 ευρώ – το έργο βρίσκεται στην διεύθυνση προγραμματισμού.
 • Μελέτη για την μετατροπή ακινήτου σε αγροτικό τεχνολογικό πάρκο στη θέση Λάκκα Καλογήρου Μεγάρων – προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ -αναμένουμε την μελέτη από τον Δήμο.
 • Για την ανάπτυξη της περιοχής, εγκρίθηκε ποσό 200.000,00 ευρώ, για την μελέτη ορειβατικών και φυσιολατρικών μονοπατιών σε όλη της Δυτική Αττική.

 

Τέλος, ανακοινώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου ότι το έργο αποκατάστασης του δρόμου Aγίου Ιωάννη Προδρόμου-προϋπολογισμού 127.000 ευρώ είναι σε φάση έλεγχου της μελέτης.

 

 

«Προσπαθούμε, πρόσθεσε εν τέλει ο Γιάννης Βασιλείου μιλώντας για την αντιμετώπιση της ανεργίας. να αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες στην πατρίδα μας να γεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία στους νέους μας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόκριες 2018 στον Δήμο Μεγαρέων 

Aleka Stamatiadi

Κρούσμα κορωνοϊού στο Δήμο Μεγαρέων

Συνεχίζονται τα έργα για το καλώδιο υπερυψηλής τάσης παρά τις αντιδράσεις του Δημ. Συμβουλίου Μεγάρων