Π. Μαργέτης: «Εμείς συζητάμε πιο δημοκρατικά»
Σπύρος Κορώσης: «Παραβιάζετε τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου
προς όφελος σας»
Παρότι στην ημερήσια διάταξη και στα θέματα που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή δεν υπήρχαν ζητήματα που να εγείρουν συζητήσεις, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, ενδεικτικές του έντονου κλίματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 27ης Μαΐου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθεσαν διάφορα θέματα που απασχολούν τους πολίτες προ ημερησίας διάταξης, της οποίας η διαδικασία τους απασχόλησε εξ ίσου.
Σπύρος Κορώσης: «Απευθύνθηκα στο δήμαρχο και μου απάντησαν κι άλλοι 50»
Αρχικά, ο Σπύρος Κορώσης ανέφερε για τη διαδικασία της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ότι «Απαντάει ένας, όχι δέκα. Ο δήμαρχος πάντα μπορεί να παρέμβει και αυτό δεν αμφισβητείται. Αυτό που έγινε (στην προηγούμενη συνεδρίαση για την υπόθεση του πρωτοδικείου) ήταν συζήτηση, δεν ήταν απάντηση για το προ ημερήσιας. Ο χρόνος για τη συζήτηση των εκτός ημερήσιας δεν μπορεί να ξεπερνά τη μια ώρα. Μια ώρα μίλησε ο κ. Σάλτας μόνο. Απευθύνθηκα στο δήμαρχο και μου απάντησαν κι άλλοι 50, χωρίς να έχω εγώ το δικαίωμα να ξαναμιλήσω.
Θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να τηρήσουμε μια διαδικασία Αν ληφθούν 15 απαντήσεις αλλάζουμε τη διαδικασία, άρα τουλάχιστον θα πρέπει να υπάρχει απάντηση από την πλευρά μας Έχει εφαρμοστεί σωστά η απόφαση για τον κανονισμό λειτουργίας του συμβουλίου, στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο; Πού λέει ότι σε μια ερώτηση προς τον Δήμαρχο απαντούν 25; Με ποιο δικαίωμα ξεπερνάμε τη μια ώρα; Θέλω να εφαρμόζουμε όλοι τους κανόνες και ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου δεν εφαρμόζεται».
«Ο κανόνας εφαρμόζεται μια χαρά, απάντησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Χατζής. Που είναι το κακό που απάντησαν 4-5 άτομα. Δε θα λέμε ο τι ακριβώς μας συμφέρει».
«Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος και ο κ. Κορώσης έχει δίκιο, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Γίνεται ερώτηση, δίδεται απάντηση ή από τον Δήμαρχο ή από τον αρμόδιο, δεν μπορεί να απαντάνε πέντε – έξι για μια ερώτηση. Αν μπούνε σε διαδικασία, γίνεται συζήτηση».
«Θα κάνει ο καθένας πάρτι από την αντιπολίτευση, θα λέει ο τι θέλει; Πείτε το μας αν είναι να μην ερχόμαστε» αντέδρασε ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Γεωργακής.
Αντέδρασε επίσης και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βόρδος «Μπορεί να λέει κάποιος επί προσωπικού; Όταν αναφέρεται επί προσωπικού να απαντάει αυτός που πρέπει …το ψεύδος είναι επί προσωπικού». «Απάντησα σε θέματα που ήταν πολύ περισσότερα και έκανα μια τοποθέτηση δίλεπτη. Δεν έπρεπε να απαντήσω να πω ότι με αδικήσατε;» είπε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας.
Π. Μαργέτης: «Εμείς συζητάμε πιο δημοκρατικά»
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης πρότεινε «να κάνουμε μια συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας. Στην προηγούμενη περίοδο, γινόταν μια ερώτηση απαντούσε ή δεν απαντούσε ο Δήμαρχος. Εμείς είπαμε να συζητάμε πιο δημοκρατικά. Αυτό σημαίνει ότι διαρκεί περισσότερο χρόνο. Όλοι έχουμε την ανοχή για να ολοκληρώσουμε ένα θέμα. Από επιλογή δεν είμαστε τόσο αυστηροί στην τήρηση των κανόνων. Θεωρούμε ότι το να υπάρχει διάλογος είναι προς όφελος του συμβουλίου και των πολιτών».
«Εκπλήσσομαι γιατί χάνουμε τον στόχο, τι θα πει προσωπικό, εδώ είμαστε για τα θέματα των πολιτών. Βλέπω μια ένταση αίθουσας δικαστηρίου, αυτοπροβολής και επίθεσης ο ένας στον άλλον. Δεν μπορεί να έχουμε προσωπικές αντιπαραθεσεις, μας ενδιαφέρει ο τόπος μας» παρενέβη ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κων. Μεντζελιώτης.
Ανοιχτά ζητήματα στην πολεοδόμηση της Βαρέας που δεν προχωρά
Στην προ ημερησίας συζήτηση, ο Σπύρος Κορώσης ανέφερε ότι «Η δημοκρατικότητα είναι μόνο από τη μια πλευρά όχι από την άλλη. Ο κ. Σαλτας έχει κάνει μια άτυχη δήλωση να διορθώσει ή να εξηγήσει, είπε ότι τους δικηγόρους της Ελευσίνας του ένωσαν τα μεγάλα συμφέροντα και τους δικηγόρους των Μεγάρων τους χώρισαν τα μικρά.
Με ποια διαδικασία θα προχωρήσει η πολεοδόμηση της Βαρέας, με κλειστές προσφορές η με δημόσιο διαγωνισμό; Γιατί καθυστερούμε; Είναι ένας πύραυλος για την ανάπτυξη, πρέπει να πατήσει κάποιος το κουμπί, γιατί δεν το πατάτε; Είναι έτοιμες μελέτες και χρήματα».
Βασίλης Σάλτας: «Το προσωπικό μου ύφος θα το πληρώσω πολιτικά»
«Εχω αποφασίσει να έχω ένα δικό μου στυλ που θα το πληρώσω πολιτικά» απάντησε αρχικά ο Βασίλης Σάλτας.
Έχουμε προβληματισμούς και ψαχνόμαστε για κάποια θέματα που αφορούν το ισχύον καθεστώς του ΓΠΣ που εγκρίθηκε το 2021
Θα μπορούσαμε να πάμε με τις ίδιες λογικές. Βρίσκουμε προβλήματα και μπορεί να κολλήσει θέλουμε να διασφαλίσουμε κάποια θέματα. Είμαστε σε φάση να ξανά δούμε τους χρόνους. Θα κάνουμε το σωστό σε συνεργασία με όλο το Δημοτικό συμβούλιο.
250.000 ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τουριστική προβολή του Δήμου Μεγαρέων
Ακόμα ο Σπ. Κορώσης ρώτησε για ένα κονδύλι ύψους 250.000 ευρώ, από τα αντισταθμιστικά οφέλη του καλωδίου, που προορίζεται για τουριστική ανάπτυξη στον δήμο Μεγαρέων: «Έχει ανατεθεί η τουριστική προβολή και ποιος είναι ο ανάδοχος;».
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργακής απάντησε ότι για την τουριστική προβολή του Δήμου: «Παραλάβαμε μια τεχνική περιγραφή που αναλωνόταν σε δράσεις – προωθήσεις ενός ανύπαρκτου τουριστικού προϊόντος. Εμείς πάμε σε δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύσταση επιτροπής και οι συναντήσεις που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ και τον σύνδεσμο τουριστικών γραφείων, για να δημιουργήσουμε το προϊόν. Έχουμε απευθυνθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες και το κονδύλι θα κατανεμηθεί σε 4 πυλώνες: Προϊόν – Υλικό προώθησης – Προώθηση – τεχνολογία και εφαρμογές.Περιμένουμε μια προσφορά ακόμα για να προχωρήσουμε στη δρομολόγηση».
Προβλήματα καθημερινότητας έθιξε ο Άγγελος Μακρυγιάννης
5 θέματα έθιξε προ ημερησίας ο Άγγελος Μακρυγιάννης: το έργο της ΠΕΟΑΚ που επιβάλλεται να συνεχιστεί και στην πλευρά των Μεγάρων, όπου σε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Λ. Κοσμόπουλο του ανέφερε ότι αν υποβάλλει μελέτη ο Δήμος θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.
Η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων – οι μπάρες στην ΠΕΟΑΚ, όπου στο ύψος της Κινέτας, έμπαιναν τα ΙΧ για μπάνιο, ψάρεμα κλπ.
Το θέμα της καθαριότητας και της εικόνας τη Βαρέας.
Τι μέλλει γενέσθαι με το έργο 28ης Οκτωβρίου που έχει μείνει στη μέση;
Όπως και με το έργο που τελικά δεν κάναμε αλλά υπήρχε μελέτη, στις οδούς Ιουστινιανού και Αγίας Σοφίας υπάρχουν μελέτες ανάδοχοι. Το έργο αυτό με απόφαση προηγούμενης διοίκησης ακυρώθηκε.
Πρέπει να σταματήσει η ρύπανση με τα αυτοκόλλητα πάνω στις πινακίδες αισθάνομαι άσχημα όταν βλέπω αφίσα συγκεκριμένης ομάδας πάνω στον χάρτη των Μεγάρων» ανέφερε ο Άγγελος Μακρυγιάννης.
Ασφαλτοστρώσεις ζήτησε να γίνουν σε δρόμους των Μεγάρων ο Θανάσης Ζάλης και για την καθαριότητα στη Νέα Πέραμο μίλησε και ζήτησε να αναληφθούν δράσεις από τη Διοίκηση ο Γιάννης Σεβαστής.
Γιάννης Καλλιπόζης : «Τα λεφτά των Μεγάρων τα δίνουμε στους Ελευσίνιους;»
Για το θέμα της Βαρέας υπέβαλε ερωτήσεις στη διοίκηση ο Γιάννης Καλλιπόζης (αναλυτικά στο σχετικό θέμα που δημοσιεύεται στο παρόν φύλλο της Ε).
Σε απευθείας ανάθεση ύψους 17.000 ευρώ για είδη καθαριότητας σε επιχείρηση της Ελευσίνας αναφέρθηκε ακόμα ο Γ. Καλλιπόζης τονίζοντας ότι: «Προεκλογικά και μετεκλογικά μπαφιάσαμε τον κόσμο για ανάπτυξη να φέρουμε χρήμα στην πόλη μας να φέρουμε νέο κόσμο. Τα λεφτά των Μεγάρων τα δίνουμε στους Ελευσίνιους;».
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημ. Γεωργακής ανέφερε ότι «κάνουμε αγώνα να έρθουμε σε φάση κανονικότατα. Έχουμε απευθυνθεί σε μεγαρίτες προμηθευτές, ένας εκ των οποίων θα αναλάβει αλλά αγαθά. Το πηρε η εταιρία της Ελευσίνας και δε στερεί από την ανάπτυξη γιατί εξοικονομούμε και χρήματα» είπε ενώ αντέδρασε η αντιπολίτευση ρωτώντας «πώς εξοικονομούμε χρήματα με ανάθεση;».
«Παραλάβαμε και ξεκινήσαμε χωρίς συμβάσεις, απάντησε ο Δημ. Γεωργακής. Παραλάβαμε χωρίς συμβάσεις, το να πάμε σε διαγωνισμούς, μια διαδικασία εξαμήνου με κίνδυνο να γίνει άγονη… η απευθείας ανάθεση στην αρχή της θητείας δε δείχνει απολύτως τίποτα για την πολιτική μας στόχευση».
Στη συνέχεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, για το νέο σχέδιο και εμπλοκή του ΟΣΕ στη Νέα Πέραμο ρώτησε ο Σταύρος Φωτίου, που επεσήμανε ότι «Πρέπει να ολοκληρωθούν επιτέλους οι διαδικασίες συνδέσεων με αποχετευτικό δίκτυο, είχαν γίνει προσπάθειες χωρίς επιτυχία». Για τη δαπάνη του χορού της τράτας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ρώτησε στη συνέχεια ο Σωτήρης Πιλίλης.
«Το θέμα με τις μελέτες είναι μύθος, δεν μπορούμε να φέρνουμε μελέτες. Δεν είναι η ΠΕΟΑΚ σε αυτά τα πράγματα, που έχουμε στόχο να κάνουμε μελέτες, απάντησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Σάλτας.
Δεν είναι εύκολο, είναι λαϊκισμός ακόμα και για τις μπάρες, είναι της Περιφέρειας. Έχει γίνει ανέκδοτο το κάντε μια μελέτη και θα την χρηματοδοτήσουμε. Αν θέλει η Περιφέρεια να βοηθήσει να κάνουμε προγραμματική, με μελέτη και να χρηματοδοτηθεί.
Για τα Κιγκλιδώματα και τις μπάρες αντιδράσαμε μας απάντησαν ότι το έργο είναι μελετημένο.
Για την 28ης Οκτωβρίου δεν πληρώνει κάνεις κανέναν και κάνουν ανακοπές, σύντομα θα ξεκινήσει πληρώθηκε ο εργολάβος.
Δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την Ιουστινιανού και η ύδρευση και αποχέτευση όλα είναι στην ΕΥΔΑΠ».