ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Αντιδήμαρχος Δ. Βόρδος: «Η Πολιτική Προστασία πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή»

“Απρόσκοπτα και ανεξάρτητα από τον εκάστοτε αιρετό”

Με την επίσημη ανάληψη καθηκόντων μετά τον ορισμό Αντιδημάρχων Δήμου Μεγαρέων από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Μαργέτη, μιλήσαμε με τον νέο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Βόρδο, για τον νευραλγικό τομέα που αναλαμβάνει, αλλά και για την διοργάνωση του 5ου Βυζαντινού Αγώνα Δρόμου 50 χλμ. που λαμβάνει χώρα την επόμενη Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση και επί της ευκαιρίας θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους τους αναγνώστες σας. Όπως ήδη γνωρίζετε ο νέος μας δήμαρχος κύριος Παναγιώτης Μαργέτης μου ανέθεσε για τον πρώτο χρόνο της διοίκησης του τον πολύ κρίσιμο και νευραλγικό τομέα της πολιτικής προστασίας των πόλεων μας και τον ευχαριστώ για την τιμή και την ευθύνη που μου αναθέτει.

Στην πρώτη του ομιλία ως νέος δήμαρχος έθεσε προτεραιότητα της διοίκησης του την οργάνωση και αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Προστασίας και τούτο αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στον τομέα αυτό.

Όλοι γνωρίζουμε πως η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα  που έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαιότητα και τη συχνή επανάληψη καιρικών φαινομένων και καταστροφικών γεγονότων και η προετοιμασία , πρόληψη και οργάνωση  όλων μας θα πρέπει να αποτελεί βασική φροντίδα και μέριμνα της Δημοτικής Αρχής.

Βασική μου προτεραιότητα είναι η ουσιαστική δημιουργία και στελέχωση του γραφείου Πολιτικής προστασίας με γραμματειακή υποστήριξη, σωστή οργάνωση και μηχανοργάνωση, άμεση διασύνδεση μέσω τηλεματικής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (πυροσβεστική, αστυνομία, λιμεναρχείο, εθελοντές κτλ.).

Θεωρώ πως θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία για το Δήμο, ο επόμενος προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας  να μπορεί να παραλάβει μια συγκεντρωμένη και συγκεκριμένη κατάσταση, όπου τα πάντα θα βρίσκονται στη διάθεση του υπηρεσιακού υπαλλήλου που θα κληθεί να στελεχώσει τη θέση.

Αναγνωρίζοντας την συγκινητική προσπάθεια του απερχόμενου αντιδημάρχου του κυρίου Φυλακτού τον οποίο κι ευχαριστώ για τη βοήθειά του, νομίζω πως η Πολιτική Προστασία πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή, όπου η υπηρεσία θα λειτουργεί απρόσκοπτα κι ανεξάρτητα από τον εκάστοτε αιρετό που θα είναι επικεφαλής.

Ήδη έχω προβεί και θα συνεχίσω τις συναντήσεις με όλους τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, των εθελοντικών ομάδων κτλ, προσπαθώντας να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες και τις δράσεις.

Σκοπός μας είναι τους πόρους της πολιτικής προστασίας να τους χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων και την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού, που θα αποτελούν τα όπλα μας στις κρίσιμες στιγμές.

Έτσι λοιπόν, σε πρώτη φάση, η δημιουργία 3 μεγάλων ανοιχτών δεξαμενών για την τροφοδοσία των ελικοπτέρων κατάσβεσης στα σημεία που θα μας υποδείξει η πυροσβεστική υπηρεσία είναι από  τις πρώτες μας προτεραιότητες για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, ενώ στα σχέδια μας βρίσκεται  και η αγορά ενός γεωργικού ελκυστήρα πολλαπλών χρήσεων που θα βοηθήσει στους καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων, ραντισμούς αγριοχορτων και πολλών ακόμη θεμάτων που άπτονται  τόσο της πολιτικής προστασίας, όσο και της υπηρεσίας πρασίνου και περιβάλλοντος.

Επίσης η προμήθεια ενός σύγχρονου εκχιονιστικού μηχανήματος θα αποτελέσει προτεραιότητα μας, ενός εργαλείου που θα μας καταστήσει πολύ πιο ετοιμοπόλεμους επιχειρησιακά σε ενδεχόμενη επίσκεψη του χιονιά.

Θέλω να τονίσω πως με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για την περιοχή μας και με την εκλογή δύο άξιων συμπολιτών μας, του κυρίου Κλεάνθη Βαρελά και του κυρίου Λευτέρη Κοσμόπουλου στις θέσεις του αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής και του αντιπεριφερειάρχη Χωρικού σχεδιασμού, πολεοδομικού σχεδιασμού και εφαρμογών αντίστοιχα, μας δίνεται μια ιστορική ευκαιρία να διεκδικήσουμε πόρους και να πραγματοποιήσουμε έργα μεγάλης κλίμακας και ουσιαστικής σημασίας για την πολύπαθη περιοχή μας.

Ταυτόχρονα ο τομέας της καθημερινότητας δεν μπορεί να περιμένει και γι’ αυτό από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ριχτήκαμε στη μάχη… Οι παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία κι όπου υπάρχει ανάγκη συνεχίζονται  απρόσκοπτα ενώ ήδη περάσαμε το πρώτο Σαββατοκύριακο “καιρικού συναγερμού ” όπου είχαμε κυρίως προβλήματα από πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων, σχεδόν ανώδυνα θα έλεγα και με αγαστή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (Δημοτικών υπαλλήλων, Πυροσβεστικής και Πολιτικής προστασίας).

Η νέα διοίκηση πέρα και πάνω από όλα συνεχίζει όπως ξεκίνησε, δηλαδή σα μια μεγάλη παρέα και η συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της συνεχίζεται με την ίδια θέρμη και αποφασιστικότητα…για όλους εμάς ο Δήμος είναι το σπίτι μας κι όπως το σπίτι μας το θέλουμε νοικοκυρεμένο και περιποιημένο, την ίδια σπουδή θα δείξουμε και για τις πόλεις μας…ειδικότερα η συνεργασία στους τομείς Καθαριότητας ‐ Πολιτικής προστασίας ‐ Πρασίνου και Περιβάλλοντος θα είναι διαρκής με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες μας.

Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα και παθογένειες της Καθαριότητας τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά κι όχι αποσπασματικά. Νομίζω πολύ σύντομα και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και ορατά σε όλους.

Άφησα για το τέλος τους εθελοντές που για εμένα αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής προστασίας. Ήδη έχουμε μιλήσει με το διοικητή της πυροσβεστικής κύριο Καϊάφα και σκοπός είναι να δημιουργήσουμε κύκλους εκπαιδεύσεων και κατάρτισης ούτως ώστε να τους καταστήσουμε επιχειρησιακά έτοιμους σε περίπτωση ανάγκης.

Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να τους παράσχουμε τουλάχιστον τον απαραίτητο εξοπλισμό ένδυσης – υπόδησης και ό, τι άλλο μπορέσουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας.

Ο εθελοντισμός είναι και θα πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά των σύγχρονων κοινωνιών αφού ως γνωστό η ισχύς βρίσκεται στην ένωση και στη σύνθεση πολλών ανθρώπων για ένα κοινό σκοπό.

Κλείνοντας δε θα μπορούσα (μιας και πλησιάζουν οι μέρες) να μην αναφερθώ στη μεγάλη μου αγάπη, το Βυζαντινό Αγώνα 50χλμ που φέτος διεξάγεται για 5η φορά, με το νέο αντιδήμαρχο σε θέματα αθλητισμού κύριο Αναστάσιο Μήτσο είχαμε από την πρώτη μέρα μια υποδειγματική συνεργασία και τολμώ να πω πως την επόμενη Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα ζήσουμε τον καλύτερο Βυζαντινό όλων!

Έχοντας ξεπεράσει τις 500 συμμετοχές και με παρουσίες  από κάθε γωνιά της Ελλάδας (από Κέρκυρα μέχρι Αλεξανδρούπολη κι από Κρήτη μέχρι (Σέρρες) καθώς κι από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, (Ιταλία, Πολωνία , Ρουμανία, Αλβανία κτλ) αποτελεί μακράν τον πιο επιτυχημένο αγώνα υπεραποστασης στη χώρα μας και τεράστια διαφήμιση και προβολή για τον τόπο μας!

Είμαι σίγουρος πως κι ο νέος αντιδήμαρχος θα συνεχίσει πάνω στα πατήματά του Βυζαντινού και θα επαναφέρει στο προσκήνιο όλους τους αγώνες του Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού (Παυσανία, Αγώνας Λιμένων κτλ) που η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ατυχώς είχαν μαραζώσει λίγο και θα ήθελα ολόψυχα να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο του έργο, όπου βέβαια θα είμαι δίπλα του όποτε κι όπου με χρειαστεί…

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους την επόμενη Κυριακή στην πλατεία Λυτάρα σε αυτή τη μεγάλη αθλητική γιορτή!

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Aleka Stamatiadi

Προτάσεις για τα Πευκάκια κάνει το Τοπικό Συμβούλιο Μεγάρων

“Όταν η πολιτική γίνεται προπαγάνδα”