Κοινωνία Σημαντικότερα

Ανοιχτή ενημέρωση για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης στο Πολιτιστικό Ν. Περάμου

Ανησυχία για το ηλεκτρικό καλώδιο που σχεδιάζεται να περάσει στην Νέα Πέραμο

 

 

Προβληματισμοί και συζητήσεις για τη διέλευση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που αναμένεται να διέλθει από την Νέα Πέραμο.

Το ζήτημα τέθηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου Κοινότητας Ν. Περάμου και θα συζητηθεί αναλυτικά την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 6.00 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού «Πέραμος».

 

Εκεί, οι σύμβουλοι και οι πολίτες έχουν ζητήσει ενημέρωση από τον Τεχνικό Διευθυντή της εταιρείας ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ «ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε.» κ. Μίχο Δημήτριο για την όδευση & διέλευση μέσω καλωδίου Κρήτης-Αττικής και συγκεκριμένα για τη διέλευση του καλωδίου μέσα από την Νέα Πέραμο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητικά γνωμόδοτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης πριν περίπου ένα μήνα.

Η απόφαση του οργάνου της Περιφέρειας της Κρήτης να υιοθετήσει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου που αντιτάσσεται στην κατασκευή του έργου συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος ναι μεν τάχθηκε υπέρ των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης (είναι σε εξέλιξη το έργο της «μικρής» διασύνδεσης με την Πελοπόννησο), ωστόσο ήγειρε θέμα ανταποδοτικών για τα έργα που προγραμματίζονται στον Νομό Ηρακλείου.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο προβάλλει ως αίτημα «τη διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου της περιοχής και την αποφυγή δράσεων και υποδομών που το υποβαθμίζουν και αδυνατίζουν το γεωτουριστικό προϊόν». Οι αντιδράσεις του δήμου και για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα συμπληρώνονται με αίτημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά οφέλη αλλά και για την υποβολή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση της μονάδας των Λινοπεραμάτων.

 

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική έχει τοποθετηθεί χρονικά για την ολοκλήρωσή του το 2023, ενώ για το άλλο μεγάλο κομμάτι του διαγωνισμού της τάξης των 615 εκατ. ευρώ, που αφορά τα καλώδια και τους σταθμούς ηλεκτροδίων, έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι των διαγωνισμών. Είναι οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ, Prysmian και Nexans. Η χρηματοδότηση των έργων για τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα γίνει κατά ένα μέρος και από το ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Να μην απαλλαγούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από δημοτικά τέλη»

Aleka Stamatiadi

Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων: Εκδήλωση με ομιλία του π. Γεωργίου Προύζου

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Λαυρέντιος

Aleka Stamatiadi