Πολιτισμός Σημαντικότερα

Αναβίωση του Χορού της Τράτας

«Αναβίωση» με κυριολεκτική έννοια, αφού φέτος ήταν περισσότερες οι νεότερες σε ηλικία κοπέλες με τα κατιφένια και περισσότεροι οι νέοι Μεγαρίτες, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο έθιμο του Χορού της Τράτας.

Tην «Τρίτη του Αη-Γιάννη» με καιρό καλοκαιρινής βραδιάς, τα τραγούδια και οι χοροί των Μεγάρων που σώζονται στους αιώνες, αναβίωσαν από νέες και νέους, με τις παραδοσιακές μεγαρίτικες φορεσιές που εντυπωσίασαν.

Καλωσόρισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, μίλησε για το πανάρχαιο έθιμο του χορού της Τράτας που χάνεται στους αιώνες, παρουσίασε το έθιμο ο πρώην Αντιδήμαρχος Μεγαρέων και υπεύθυνος γραφείου Τύπου του Δήμου Γιάννης Γκίνης. Στα αγγλικά, για τους επισκέπτες εκτός Ελλάδος, μίλησε για το έθιμο ο Γιάννης Οικονομόπουλος, τονίζοντας την εξωστρέφεια του μεγαρίτικου εθίμου.

 

xorostratas2017-03
xorostratas2017-01 xorostratas2017

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης, που μίλησε με επαινετικά λόγια για την παράδοση που κρατούν οι Μεγαρείς, αναφερόμενος και στη σύζυγό του, που ως Μεγαρίτισσα (αδελφή της συζύγου του τ. Δημάρχου Μεγαρέων Χρυσόστομου Σύρκου), είχε χορέψει κι εκείνη το χορό της Τράτας.

Στο έθιμο συμμετείχαν χορευτές και χορεύτριες, και μέλη λαογραφικών σωματείων, τραγούδησαν ο Σπύρος Στρατούρης, η  Ιωάννα Μουρτζούκου, η Ευαγγελία Κοντοπούλου, η Ελενα Μήτσου και η Χρυσούλα Τσίγκρη και έπαιξαν μουσική ο Χρήστος Μιχαλάκης (Σαντούρι), ο Θανάσης Μαργέτης (Βιολί), ο Δημήτρης Μαυρονάσος (Λαούτο), και το έθιμο έκλεισε με τη συμμετοχή και χορό από πολλούς παρευρισκόμενους.

(περισσότερες φωτογραφίες εδώ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος

Aleka Stamatiadi

Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη στη Λέσχη Ανάγνωσης Κινέττας

Πρώτη φορά στο Σύνταγμα