ΠολιτισμόςΣημαντικότερα

«Άξιον εστί»: Αφιέρωμα της Λέσχης Ανάγνωσης στο Μουσείο Μεγάρων

[quote]

«Κάθε λέξη κι από ‘να χελιδόνι

για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα στο θέρος» είπε»

[/quote]

Το αφιέρωμα των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων στο «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη έφερε την «άνοιξη μέσα στο θέρος»: Στιγμές συγκίνησης για μια Ελλάδα που όλοι έχουμε βαθιά στην ψυχή μας, κρυμμένη από τις έγνοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας, της απογοητευτικής για την χώρα μας.

Οι στίχοι του Ελύτη στην αυλή του Μουσείου των Μεγάρων ακούστηκαν με μεγαλύτερη ένταση, συναίσθημα, αποδίδοντας το μεγαλείο της ποίησης του ποιητή του φωτός. Οι απαγγελίες από τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης έδεσαν με τη μουσική, από τους: Καλλιόπη Βασιλείου Μουσική (επιμέλεια-Διασκευή, τραγούδι-λύρα),  Μίνα Παπαϊωάννου (τραγούδι), Χάρης Παπαϊωάννου (τραγούδι-κιθάρα), Νικόλας Τριήρης (μπουζούκι- τραγούδι), Ελένη  Μπελιμπασάκη (πιάνο). Οι στίχοι του Ελύτη, με απαγγελία και τραγούδι, έδωσαν την ιδανική σύνθεση του αφιερώματος.

 

«Ναι, ο Παράδεισος δεν ήταν μια νοσταλγία. Ούτε, πολύ περισσότερο, μια ανταμοιβή. Ήταν ένα δικαίωμα»: Σε μια εποχή που συζητάμε ότι υποβαθμίζεται το «επίπεδο», στο δημόσιο λόγο, στους δημόσιους χώρους, στις εκδηλώσεις και τις επιλογές που υπάρχουν, μια ομάδα ανθρώπων, όπως η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημ. Βιβλιοθήκης Μεγάρων αποδεικνύει ότι μπορεί να εργαστεί εθελοντικά, επιλέγοντας με ποιότητα μέσα από κλασικά έργα Ελλήνων και να τα παρουσιάσει σε ανοιχτές εκδηλώσεις. Το κοινό, αναγνωρίζοντας το «καλό», μέσα στην υπερπληροφόρηση των δύσκολων καιρών μας και σε μια βραδιά καλοκαιριού, γέμισε την αυλή του Μουσείου και παρακολούθησε το αφιέρωμα στο «Άξιον εστί», πολλές στιγμές, με συγκίνηση.

 

moyseio_bibliothki_280617_05

 

 

bibliothikimoyseio_meli moyseio_bibliothki_280617_03 moyseio_bibliothki_280617_02

moyseio_bibliothki_280617_07

Το μόνο που μένει είναι να συνεχιστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που αποζητά το κοινό της πόλης, είτε στο χώρο του Μουσείου, είτε αλλού, από τη Λέσχη Ανάγνωσης.

Άξιοι επαίνων όλοι οι συντελεστές, με τις οδηγίες της φιλολόγου Εύης Γεωργαντά και το συντονισμό της Μαρίας Βαρελά, η οποία επέλεξε επίσης μαζί με τον κ. Αντώνη Ξάνθη τα τραγούδια που ακούστηκαν. Διάβασαν τα κείμενα, με σειρά εμφάνισης οι: Στράτος Κουσκούκης, Μίνα Ρέτσικα, Κατερίνα Μουστάκα, Πόπη Μαγγίνα, Άννα Μάθεση, Κατερίνα Σάλτα, Γιάννης Μωραΐτης, Νίκος Δενδρινός, Μαρία Ιωάννου, Διομήδης Σάλτας.

Αλέκα Σταματιάδη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

100 χρόνια Μικρασιατικής Φλόγας: Λαμπαδηδρομία & τριήμερο εκδηλώσεων που ενώνει τους Μικρασιάτες της Δυτικής Αττικής

Aleka Stamatiadi

Γυρίσματα ταινίας στα στενά των Μεγάρων

Λ. Κοσμόπουλος: “Οι εργασίες καθαρισμών των ρεμάτων δεν σταματούν ούτε μία ημέρα”