ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Αυτοψία στο Βουρκάρι: Σύνθετοι παράγοντες οδήγησαν σε εμφάνιση νεκρών ψαριών

Αυτοψία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών  στον υγρότοπο του Βουρκαρίου Μεγάρων με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου

Λ. Κοσμόπουλος: «Προχωράμε με εμπεριστατωμένες επιστημονικές αναλύσεις για να προστατεύσουμε τον περιβαλλοντικό θησαυρό του υγροτόπου του Βουρκαρίου»

Με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και του προστατευόμενου υγροτόπου του Βουρκαρίου Μεγάρων, διενεργήθηκε αυτοψία και επιστημονική ανάλυση από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου.

Η αυτοψία των ειδικών επιστημόνων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. διενεργήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, έπειτα από έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Κοσμόπουλου και του Τμήματος Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, καθώς υπήρχαν αναφορές κατοίκων για εμφάνιση νεκρών ψαριών στον υγρότοπο αυτές τις ημέρες.

Η πραγματογνωμοσύνη των ειδικών επιστημόνων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλοί σύνθετοι περιβαλλοντικοί και οικολογικοί παράμετροι που συνετέλεσαν στην εμφάνιση του φαινομένου μαζικών θανάτων ψαριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχουν πολλά είδη ψαριών στην περιοχή, η θνησιμότητα αφορά μόνο το είδος της Σάλπας, το οποίο είναι φυτοφάγο ψάρι, γεγονός που είχε συμβεί, την ίδια εποχή τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων, αλλά σε μικρότερους πληθυσμούς.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρει: «Όπως είχα δεσμευθεί μετά από την ανησυχία των συμπολιτών για εμφάνιση νεκρών ψαριών στον υγρότοπο του Βουρκαρίου, αναζήτησα απαντήσεις από τους ειδικούς επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, με το οποίο είμαστε σε συνεργασία η Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρονται σε πολλαπλούς παράγοντες. Με βάση όσα μας συνιστούν οι επιστήμονες και οι αναλύσεις τους και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, προβαίνουμε σε κάθε ενέργεια για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δ.ΙΕΚ Μεγάρων: Οι νέες ειδικότητες με έναρξη Σεπτέμβριο-Οκτώβριο

Τα επαγγέλματα της τοπικής οικονομίας σε ημερίδα μαθητών 2ου Γυμνασίου Μεγάρων

“Όλη η πόλη ένα πάρτι”: Πεζοδρόμηση 28ης Οκτωβρίου και ανοιχτά καταστήματα την Παρασκευή 6-10 μ.μ.

Aleka Stamatiadi