Κοινωνία Σημαντικότερα

Αυστηροποίηση μέτρων στην Αττική: Αναμένονται ανακοινώσεις

Σχεδιασμοί και πληροφορίες για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. στην Αττική

Τα μέτρα που θα ληφθούν στις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές αναμένεται να ανακοινωθούν στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊού, μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας επιτροπής εμπειρογνωμόνων σήμερα Παρασκευή, με το ενδιαφέρον να στρέφεται και στην Αττική, μετά τις εισηγήσεις της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων να μπει όλη η Αττική στο “κόκκινο”, με επιπλέον πρόσθετα μέτρα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας, δήλωσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει για τις «κόκκινες» περιοχές, ενώ διευκρίνισε ότι οι όποιες αποφάσεις για μέτρα θα αφορούν σε πρώτο στάδιο περίοδο δύο εβδομάδων, προτού επανεξεταστούν.

Ως προς την Αττική, είπε ότι δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση επί του παρόντος, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να συμβεί, γι’ αυτό βρίσκονται στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα. Εξήγησε δε ότι η αύξηση των νοσηλειών και των ασθενών στις ΜΕΘ θορύβησε τους ειδικούς, καθώς όπως τόνισε «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας».

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 6 μ.μ., ενώ εφόσον μπει ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, με τα καταστήματα να ξαναγυρίζουν στη λειτουργία με click away.

Όσον αφορά τα σχολεία, ο κ. Σύψας έκανε λόγο για «γκρίζα ζώνη» σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια, ενώ τόνισε ότι επιδημιολογικά πιο επικίνδυνα θεωρούνται τα λύκεια.

Θ. Βασιλακόπουλος: Οριακή η κατάσταση στην Αττική

Η Αττική είναι σε μια οριακή κατάσταση και «κοκκινίζει» βάσει κι άλλων κριτηρίων πιο αυστηρών, καθώς είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σημείωσε επίσης ότι αν η Αττική συνεχίσει στην πορεία που βρίσκεται τώρα, η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη.

«Εδώ και αρκετές μέρες είμαστε πάνω από το 2% σε ποσοστό θετικότητας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ξεφύγει είτε από το κρύο είτε από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων», διευκρίνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα να μπει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση.

Όσον αφορά γυμνάσια και λύκεια, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε πως η τάση που παρατηρείται στην Αττική, είναι «αντίστοιχη με εκείνη του Οκτωβρίου», τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, η κατάσταση θα γίνει προβληματική.

Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το click away και το click in shop με ραντεβού θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί για την αγορά.

Αναφορικά με το ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες.»

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία αύξησης των τεστ και ειδικά για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση αναμένει τους ειδικούς

Με βάση τα τελευταία δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν «παρεμβάσεις», όπως αναφέρεται σε αρκετά δημοσιεύματα τις τελευταίες δύο ημέρες.

Οι παρεμβάσεις μεταφράζονται ως πιθανή αυστηροποίηση των κανόνων, που μπορεί να περιλαμβάνουν είτε επιστροφή του click away είτε ακόμα και αναβολή του ανοίγματος των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της Πέμπτης, παρότι σε ελαφρώς πτωτική τροχιά σε σχέση με το περασμένο διήμερο, επιβεβαίωσαν τις συνθήκες έξαρσης, ενώ διατηρούν την περιφέρεια της πρωτεύουσας στο επίκεντρο.

Από τα 716 κρούσματα, τα 313 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ κατεγράφησαν επίσης 18 θάνατοι, την ώρα που οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 268.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 66.

#pressgreece

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαμαρτυρία στην Εθνική Τράπεζα στα Μέγαρα

Εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Aleka Stamatiadi

Ανησυχία για την Αποχέτευση Ν. Περάμου