Πολιτική Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Αφιέρωμα: Οι “αποχωρήσαντες” από το δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων

 

Δημοτικοί Σύμβουλοι Μεγάρων που δεν έθεσαν ξανά υποψηφιότητα μιλούν στην Ε

επιμέλεια: Αλέκα Σταματιάδη

«Κύκλοι» ανοίγουν και «κύκλοι» κλείνουν. Παρότι η διοίκηση στο Δήμο Μεγαρέων δεν αλλάζει με την επανεκλογή του Γρηγόρη Σταμούλη, αλλάζει η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, με περισσότερους συμβούλους από συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, μετά τις αλλαγές της απλής αναλογικής του «Κλεισθένη», και με αρκετές αλλαγές, αφού αρκετοί οι νέοι σύμβουλοι και αρκετοί όσοι πήραν την απόφαση να μην εμπλακούν ενεργά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Μιλήσαμε με δημοτικούς συμβούλους που δεν έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα, σταματώντας –προς το παρόν ή εντελώς- την πορεία τους στα κοινά στην πρόσφατη τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου. Οι λόγοι που τους έφεραν εκτός των δημοτικών «πραγμάτων» διαφορετικοί και ίσως αποτυπώνουν τις τάσεις μιας αλλαγής εποχής.

Ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής, με το συνδυασμό του Γ. Πατούλη και κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση στη Δυτική Αττική. Έτσι, όπως μας είπε, δεν «εγκαταλείπει» σε καμία περίπτωση μαζί με τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και τα «κοινά», αφού προσβλέπει και εργάζεται ήδη για τους δημότες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου από το δεύτερο επίπεδο αυτοδιοίκησης, την περιφέρεια Αττικής. «Με την αφορμή αυτή, του κύκλου που κλείνει στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους συμπολίτες μου, που με τίμησαν με την ψήφο τους, για να ανοίξει ένας νέος κύκλος, όχι για μένα, αλλά μια νέα αρχή για όλους τους κατοίκους των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής. Στη φάση αυτή κι ενώ αναμένω να αναλάβω και επίσημα καθήκοντα, δεν είναι ανάγκη για λόγια ούτε ευχολόγια για την νέα θητεία, αλλά ο τόπος μας έχει ανάγκη από αποφάσεις προς την ανάπτυξη».

Ο Θανάσης Ζάλης, πρώην Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, δεν έθεσε υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές. Τους λόγους και τις σκέψεις του επιφυλάσσεται να εκθέσει σε προσεχή χρόνο.

Ο Θανάσης Δρένης, Πρόεδρος περιφερειακής οργάνωσης Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ ήταν τρεις φορές υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Όπως μας εξήγησε, «οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί διότι πιστεύω ότι κάποια στιγμή κλείνει ένας κύκλος και πρέπει να δίνεται ευκαιρία σε νεότερους καινούργιους ανθρώπους να προσφέρουν εφόσον ενδιαφέρονται.

Ποτέ δε λες ποτέ. Εύχομαι στην νέα διοίκηση να κάνει ό, τι δυνατόν καλύτερο αισιόδοξος είναι οποιοσδήποτε ασχολείται με την πολιτική η μέχρι στιγμής διοίκηση δεν έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά για το καλό της πόλης και των πολιτών».

Ο Γιώργος Μιχάλαρος, πρώην Αντιδήμαρχος και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, δεν έθεσε υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές και σχετικά μίλησε για αυτό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων στις 12 Αυγούστου: «Μετά από πέντε συνεχόμενες τετραετίες, σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας μου σε τούτη την αίθουσα, ως Δημοτικός Σύμβουλος, σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση για μένα, αφού ήλθε ο καιρός να αποχωρήσω από τα Αυτοδιοικητικά μου καθήκοντα και φυσικά από την ενασχόλησή μου με τα κοινά». (Το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στο παρόν φύλλο).

 

Ελευθέριος Παπαλευθέρης: «Η ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου στη διοίκηση μονάδων υγείας εξειδικεύει τη μελλοντική ενασχόλησή μου με τα κοινά σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο»

 

Ο Ελευθέριος Παπαλευθέρης, ιατρός πνευμονολόγος και πρώην Αντιδήμαρχος, αποφάσισε για διάφορους λόγους να μην είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

 «Όσον αφορά την ενασχόλησή μου με τα κοινά και συγκεκριμένα την τοπική αυτοδιοίκηση οι 2 θητείες μου ως δημοτικός σύμβουλος νομίζω ότι μου έδωσαν την ευκαιρία να προσθέσω ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του Δήμου μας. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν δύο φορές και μάλιστα τη δεύτερη φορά παρά τη «φθορά» της διοίκησης με πολύ περισσότερους ψήφους. Ο τέως Δήμαρχος επίσης με εμπιστεύθηκε δίνοντας μου τη θέση του Αντιδημάρχου, του προέδρου της 2βαθμιας σχολικής επιτροπής, του προέδρου της επιτροπής παιδείας κλπ.

Νομίζω λοιπόν ότι έκλεισε ο κύκλος μου μετά απ’ όλα αυτά, μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διοίκησης με μνημόνια , capital controls, και πολλές ακόμα δυσκολίες.

Είναι απαίτηση της Δημοκρατίας η ανανέωση και φυσικά ουδείς αναντικατάστατος. Νομίζω σαν διοίκηση πράξαμε τα δέοντα  και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα-μόλις 3 μιση έτη. Αντιπολιτευόμενος  προσπάθησα να βοηθήσω τον τόπο μου από όποια θέση μου ζητήθηκε(άμισθος ιατρός εργασίας στο Δήμο, συμμετοχή στην επιτροπή αγώνα για τον Βωξίτη κλπ.).

Φυσικά θα συνεχίσω να συμμετάσχω στην προσπάθεια αναβάθμισης του τόπου μας απ’ όποια θέση μου ζητηθεί, εφόσον συνάδει με τις αρχές μου. Υπήρξαν βέβαια και άλλοι λόγοι που διευκόλυναν την απόφασή μου να μην συμμετάσχω στις πρόσφατες εκλογές, αλλά δεν είναι η στιγμή να αναφερθώ σε αυτούς.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε πολύ καλό «κλίμα» και αυτό είναι μια καλή αρχή για την νέα διοίκηση η οποία έχει πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει.

Οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές πλέον αλλά δικαιολογημένα και επιτακτικές, και εξηγώ. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας και η διακοπή των εφημεριών είναι μία βραδυφλεγής βόμβα. Ο λόγος γνωστός σε όλους. Η παραβατικότητα και το θράσος συγκεκριμένης ομάδας κατοίκων του Δήμου μας έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων και δυστυχώς δεν είναι ούτε εύκολη ούτε πιθανή η λύση με αναφορές και γενικές συζητήσεις. Είχα αναφερθεί και δημόσια σε παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο για την εξεύρεση λύσης. Η καθυστέρηση του Γ.Π.Σ. καθυστερεί την ανάπτυξη στον τόπο μας. Οφείλει η νέα διοίκηση, και ελπίζω να τα καταφέρει να επιτύχει  την έγκρισή του. Η κοινωνία αναμένει αλλά ο χρόνος χάριτος θα είναι σύντομος. Εύχομαι λοιπόν στο νέο Δημοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους τοπικούς Βουλευτές να προσθέσει όλα αυτά που χρειάζονται τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος.

Όσον αφορά τις σκέψεις για το προσωπικό του πολιτικό μέλλον, ο Ελ. Παπαλευθέρης μας είπε ότι «Η ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου(διοίκηση μονάδων υγείας) νομίζω ότι εξειδικεύει τη μελλοντική ενασχόλησή μου με τα κοινά σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο».

 

Σωτήρης Πιλίλης: «Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει επανενεργοποίηση μου, που δεν είναι της παρούσης να γνωστοποιηθεί»

Ο Σωτήρης Πιλίλης, ιατρός που θεωρείται νέος και φιλόδοξος πολιτικός, σε αυτές τις εκλογές απείχε, μια απόφαση που με εμφατικό τρόπο είχε κάνει γνωστή κατά την προεκλογική περίοδο.

«Οι λόγοι που δεν ήμουν υποψήφιος, μας είπε ο Σωτήρης Πιλίλης, είναι επαγγελματικοί αλλά σε παλιότερη μου ανακοίνωση είχα κοινοποιήσει στο μεγαρικό λαό τους λόγους τους πολιτικούς τους οποίους με οδήγησαν στο να μην προχωρήσω σε εκ νέου υποψηφιότητα. Οι λόγοι ήταν πολιτικοί επειδή υπήρχαν πολλές υποψηφιότητες και υπήρχαν λόγοι ενότητας της παράταξης. Δεν θα μπορούσα να συμβάλλω στην περαιτέρω πολυδιάσπαση της παράταξης. Νέοι άνθρωποι στη θέση αυτή του δημοτικού συμβούλου είναι ένα εχέγγυο για ενότητα.

Με χαροποίησε το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα σχετικά καλό κλίμα χωρίς προβλήματα, κύλησε ομαλά η προεκλογική περίοδος. Από εκεί και πέρα δεν ήταν προσωπικό στοίχημα. Η αποστασιοποίησή μου θεωρώ ότι στο βαθμό τον οποίο μπόρεσε να συνεισφέρει είναι να μην υπάρχει πολυφωνία με την κακή έννοια και διαιώνιση κάποιων προβλημάτων.

Επειδή ασχολήθηκα με τα κοινά από πολύ μικρή ηλικία, είναι αυτονόητο και λογικό επόμενο ότι στο άμεσο μέλλον θα ξανά ενεργοποιηθώ πολιτικά. Κοινωνικά θα παραμείνω ενεργός. Στο άμεσο μέλλον θα υπήρχε επαναενεργοποιησή μου που δεν είναι της παρούσης να γνωστοποιηθεί. Σίγουρα δεν αφήνω αυτό το πεδίο, είναι μια προσωρινή «ανάπαυλα» από τα πολιτικά δρώμενα της περιοχής.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από πολύ ικανούς και άξιες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, θέλω να πετύχει τους στόχους που θα είναι η ανάπτυξη. Ο τερματισμός της υποβάθμισης της περιοχής και η όσο το δυνατόν καλύτερη βελτίωση καθημερινότητας πολίτη, μεγάλες προκλήσεις μεγαλύτερες από προηγούμενο διάστημα».

Εκτός όμως από το ζήτημα της μη υποψηφιότητάς του στις τελευταίες εκλογές, ρωτήσαμε τον Σωτήρη Πιλίλη και για το θέμα της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων: «Είναι σημαντικά τα θέματα που έχουν ανοίξει, όπως τα περιβαλλοντικά αλλά υπάρχουν και ζητήματα που ήταν δεδομένα μέχρι πρότινος όπως η ολοήμερη λειτουργία του κέντρου υγείας στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συμβάλει το νέο συμβούλιο όσο και οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της περιοχής μας.

Ένα προσωρινό μέτρο για την επαναλειτουργία του κέντρου υγείας σε 24ωρη βάση εφόσον υπάρχει θεσμικό και νομικό πλαίσιο, να υπάρχει συνεννόηση με ιατρούς βάσει προγράμματος να καλύψουν εφημερίες. Μπορεί να είναι ένα καταρχήν μέτρο μέχρι την ουσιαστική λύση, η οποία χωρίς κίνητρα στους γιατρούς δεν μπορεί να γίνει, δηλαδή να πάψει να θεωρείται Αθήνα τα Μέγαρα και η Μεγαρίδα, ως προς τη μοριοδότηση και το σχετικό πλαίσιο για τους ιατρούς».

 

 

Βανέσσα Μαυροειδή: «Ένας κύκλος προσφοράς προς την πόλη μου έκλεισε»

 

Για την απόφασή της να μην είναι υποψήφια στις τελευταίες εκλογές μας μίλησε και η πρώην Αντιδήμαρχος και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βανέσσα Μαυροειδή: «Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές δεν ήμουν υποψήφια για καθαρά προσωπικούς-οικογενειακούς λόγους, όπως έχω ήδη δηλώσει Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή μετά από πολλή σκέψη. Επιπροσθέτως πλέον ο μόνιμος τόπος κατοικίας μου δεν είναι πια η Νέα Πέραμος  οπότε δεν θα μπορούσα να ασκήσω με συνέπεια τα καθήκοντα μου ως δημοτική σύμβουλος, να εκπροσωπήσω και να υπηρετήσω επάξια τους συμπολίτες μου που με εμπιστεύονται με την ψήφο τους. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους έκρινα ότι δεν θα μπορούσα να είμαι υποψήφια εκ νέου.

Τι αποκόμισε από την θητεία της ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, κατά τη δημοτική περίοδο που τέλειωσε μόλις; «Η απόφαση του δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη να μου εμπιστευτεί κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Μεγαρέων πρώτα τη θέση της αντιδημάρχου και έπειτα της Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ήταν ιδιαιτέρως τιμητική.

Για έναν νέο  άνθρωπο όπως είμαι εγώ η συμμετοχή στα κοινά ήταν μια τεράστια εμπειρία μέσα από την οποία διδάχτηκα και αποκόμισα πολλά, θετικά και αρνητικά. Σε καμία περίπτωση δεν το μετάνιωσα αλλά προτρέπω νέα  παιδιά με φρέσκιες ιδέες και μεράκι να ασχοληθούν και να προσφέρουν στην πόλη μας».

«Οι δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019  διενεργήθηκαν βάσει του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι που στηρίζεται στην απλή αναλογική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκλεγούν πολλοί δήμαρχοι, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Μεγαρέων, που να μην έχουν την πλειοψηφία σε συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο.

Η απλή αναλογική αποτελεί κατά τη γνώμη μου αλλά και την εμπειρία μου ως Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας. Αν ο εκάστοτε δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο τότε δύσκολα θα λαμβάνονται αποφάσεις ακόμα και για τα πιο απλά αν δεν συναινεί η αντιπολίτευση  με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου.

Όσον αφορά στην νέα θητεία της διοίκησης Σταμούλη στο δήμο Μεγαρέων και γνωρίζοντας προσωπικά τον Γρηγόρη Σταμούλη τόσο  ως άνθρωπο όσο και ως συνεργάτη έχω εμπιστοσύνη  προς το πρόσωπο του. Τον διακρίνουν η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η εργατικότητα και η αγάπη προς την πόλη και γι΄αυτό πιστεύω οτι θα κάνει το καλύτερο που μπορεί για τα Μέγαρα  και την Νέα Πέραμο. Και εννοείται βέβαια ότι έχω υψηλές προσδοκίες και για τις δύο πόλεις.

Κλείνοντας θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους σε δύο συνεχόμενες δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις φέρνοντας με και τις δυο φορές στην πρώτη θέση, το δήμαρχο κ. Γρηγόρη Σταμούλη που μου εμπιστεύτηκε δυο σημαντικές θέσεις ευθύνης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, τους συναδέλφους μου στο δημοτικό συμβούλιο από όλες τις παρατάξεις για τη συνεργασία που είχαμε και φυσικά τους υπαλλήλους του δήμου. Εύχομαι καλή δύναμη και δημιουργική θητεία στο νέο δημοτικό συμβούλιο και στον δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη. Όσον αφορά εμένα και την ενασχόληση μου με τα κοινά θεωρώ ότι ένας κύκλος προσφοράς προς την πόλη μου στην οποία μεγάλωσα και τόσο αγαπώ έκλεισε. Σε κάθε περίπτωση εξακολουθώ να παραμένω ενεργός πολίτης».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικαιώθηκε ο Βύζας

Παραβατικότητα ανηλίκων στα Μέγαρα: Το πρώτο θέμα της Ε που κυκλοφορεί

Aleka Stamatiadi

Εκδήλωση για την επέτειο βύθισης του Α/Τ Ψαρά στην Πάχη