Πολιτική Σημαντικότερα

“Άδικα δημοτικά τέλη στα πτηνοτροφεία”

Εκτάκτως έφερε το θέμα η Διοίκηση του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ανοιχτή συγκέντρωση πτηνοτρόφων των Μεγάρων

Αναβλήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, όπου ετέθη εκτάκτως την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, και παραμένει ανοιχτό το θέμα του καθορισμού τιµών ανά τετραγωνικό µέτρο των στεγασµένων και µη στεγασµένων χώρων πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών και γεωργικών επιχειρήσεων.

Οι πτηνοτρόφοι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιδράσεις τους χαρακτηρίζοντας τα δημοτικά τέλη άδικα, ενώ η οικονομική επιτροπή του Δήμου Μεγαρέων έλαβε ήδη ομόφωνη απόφαση με επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σπασμωδικές αντιδράσεις της διοίκησης μετά τις αντιδράσεις πτηνοτρόφων καταλόγισε στην δημοτική αρχή του Δήμου Μεγαρέων, ο Δημήτρης Γεωργακής “Για το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών σε στεγασμένους επαγγελματικούς γεωργικούς χώρους ψηφίζω ναι, προκειμένου να στηριχθεί ο πολύ σημαντικός κλάδος της τοπικής οικονομίας (πτηνοτροφικός και κτηνοτροφικός) και με την προϋπόθεση να διορθωθεί το τίτλος του θέματος και να συμπεριλάβει το τρέχον έτος, όπως έκανε δεκτό ο κύριος Δήμαρχος. Όμως πρέπει να καταγραφεί η αντίθεση μας στις πρακτικές προχειρότητας από την πλευρά του Δήμου τόσο για την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής με αιτιολογικό που δεν αφορά την πραγματική αιτία και χωρίς να αναγράφεται το έτος για το οποίο μειώνονται τα τέλη.

Πραγματική αιτία ήταν η αντίδραση σύσσωμου του πτηνοτροφικού κλάδου, που είδε εν μια νυκτί να χρεώνονται υπέρογκα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ενώ στο παρελθόν δεν χρεωνόταν. Επίσης στην προχειρότητας της αρχικής διαμόρφωση των εν λόγω τελών, η οποία είχε βρει την αντίδραση του συνδυασμού μας “ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΡΑ-ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ”, καθώς διαβλέπαμε την χρέωση αυτή, κυρίως όπως θα προέκυπτε και από την διόρθωση των τετραγωνικών των εγκαταστάσεων των εν λόγω επιχειρήσεων, κάτι που αδυνατούσε να δει η διοίκηση. Η αδυναμία της διοίκησης στα οικονομικά του δήμου, είχε οδηγήσει σε διαμόρφωση δημοτικών τελών υπέρογκων για τις επιχειρήσεις. Ήδη σήμερα γεννάται νέος κίνδυνος αδυναμίας ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, καθώς η μείωση αυτή, αν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, θα δημιουργήσει μια “τρύπα” εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.”

Για το κατεπείγον του θέματος αντέδρασε ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Νικολάου αναφέροντας ότι «για το θέμα της οικονομικής επιτροπής στη σημερινή συνεδρίαση της 21/09/2021, διαμαρτύρομαι και αρνούμαι τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του δήμου, μεθόδευσε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αποστέλλοντας πρόσκληση στις 20/09/2021 στις 14:40 το μεσημέρι, για συζήτηση την επόμενη ημέρα στις 9:00 το πρωί (σήμερα) για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο ήταν γνωστό στη διοίκηση, εδώ και εβδομάδες.

Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση του δήμου, δεν μας δίνει τη δυνατότητα να ερευνήσουμε το θέμα και να συζητήσουμε με τους παραγωγικούς φορείς το θέμα που τους αφορά άμεσα, ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε τεκμηριωμένα την άποψη μας. Αρνούμαι λοιπόν να συμμετέχω στη μεθόδευση αυτή, απέχω από τη σημερινή συνεδρίαση διαμαρτυρόμενος, και επιφυλάσσομαι να ενημερωθώ και να τοποθετηθώ, όταν έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο».

ΑΝΑΒΟΛΗ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τέθηκε εκτάκτως το θέμα και βρέθηκαν διαμαρτυρόμενοι στον προαύλιο χώρο αρκετοί πτηνοτρόφοι.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων ανέφερε ότι καθορίζεται το λιγότερο δυνατό ποσό τελών και με επιστολή του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων Παναγιώτης Σακελλαρίου εξέφρασε τις αντιρρήσεις του κλάδου, καθώς όπως ανέφερε «ο δήμος αποφάσισε την επιβολή τελών σε μια δύσκολη περίοδο και δεν υπάρχει συμφωνία για τα δημοτικά τέλη, δεν συμφωνήσαμε τίποτα».

Αναβολή ελλείψει ενημέρωσης για το σημαντικό αυτό θέμα ζήτησαν ο Γ. Κουμπέτσος, ο Γ. Μπερδελής, ο Κλ. Βαρελάς, ο οποίος χαρακτηριστικά υπενθύμισε ότι βάσει νομοθεσίας «Το θέμα πέρασε από οικονομική επιτροπή οπότε ό, τι και να πει το συμβούλιο, θα ισχύσει η απόφαση της οικονομικής επιτροπής».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Για τον καθορισμό δημοτικών τελών, καλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεγάρων επισημαίνοντας ο Πρόεδρος Π. Σακελλαρίου την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις.

Η συγκέντρωση γίνεται στις εγκαταστάσεις του πτηνοτροφικού, πλησίον Ι. Μονής Αγίου Βλασσίου, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ἄγιον Φῶς

Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σουρή στη Δ.Βιβλιοθήκη Μεγάρων

Παρουσίαση βιβλίου του Στέλιου Γκίνη «Από χώμα & όνειρο»