Πολιτική Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Α. Μακρυγιάννης: “Πρέπει ο κάθε Δήμαρχος να μοιράζεται την εξουσία, κάτι που σίγουρα δεν κάνει ο σημερινός”

«Οι Επιτροπές παραμέρισαν την εξουσία του δημοτικού συμβουλίου»

Το 2023 των εκλογών δεν είναι μακριά και ο πολιτικός χρόνος μετράει αντίστροφα, με τους υποψηφίους Δημάρχους να επενδύουν στη φθορά του σημερινού Δημάρχου που διανύει ήδη την 7η χρονιά διοίκησης.

Ο νέος εκλογικός νόμος που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και θα ορίσει το νομοθετικό πλαίσιο τις επόμενες εκλογές απασχολεί τους νέους υποψηφίους και η Ε ανοίγει διάλογο με δημοτικούς συμβούλους και υποψήφιους δημάρχους, αναφορικά με το πώς βλέπουν το πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου Μεγαρέων.

Όσον αφορά τον νέο νόμο ουσιαστικά αντικαθιστά την απλή αναλογική του «Κλεισθένη» που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ πρακτικά δεν βρήκε εφαρμογή καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε τροπολογίες που όριζαν την κυβερνησιμότητα των Δήμων μέσα από τα όργανα των Οικονομικών Επιτροπών και Επιτροπών Ποιότητας Ζωής.

“Η απλή αναλογική έπρεπε να λειτουργήσει αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε”

«Η σημερινή διοίκηση έχει εκμεταλλευτεί την αλλαγή του νόμου, μας είπε ο Άγγελος Μακρυγιάννης, επικεφαλής του συνδυασμού «Όμορφες πόλεις» που δεν λειτούργησε η απλή αναλογική ενώ ξεκινήσαμε με σύστημα απλής αναλογικής, με το που έγιναν οι εκλογές ο νόμος άλλαξε και ενώ δεν έχει την πλειοψηφία στους δημοτικούς συμβούλους το δημοτικό συμβούλιο περνάει τα θέματά του με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής όπου ο νομοθέτης έδωσε δικαίωμα πλειοψηφίας. Παραμέρισε την εξουσία του δημοτικού συμβουλίου.

Ο νόμος έχει τα υπέρ του και τα κατά του. Ένας νέος μικρός συνδυασμός σαν τον δικό μας ευνοείται σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, αλλά σε έναν συνδυασμό ο οποίος θέλει να είναι πλειοψηφικός με τον παλιό τρόπο σίγουρα είναι ένα μεγάλο βαρίδι για να μπορεί να διοικήσει.

Εμείς σαν “όμορφες πόλεις” είμαστε υπέρ της πολυσυλλεκτικής διοίκησης από την ιδρυτική μας διακήρυξη. Επιθυμούμε να μπορούν να πάρουν μέρος στην διοίκηση του Δήμου όλοι οι συνδυασμοί και όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως συνδυασμού και πολιτικού χώρου. Η απλή αναλογική έπρεπε να λειτουργήσει, πρέπει ο κάθε Δήμαρχος να μοιράζεται την εξουσία, πράγμα που δεν έχει κάνει κανένας και σίγουρα ο σημερινός. Τα προβλήματα του τόπου είναι πολλά και πολλαπλά και σίγουρα κανείς δεν περισσεύει από τους εκλεγέντες για να αναλάβουν τομείς για την επίλυσή τους. Πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική στη σύγχρονη κοινωνία μας και σε επίπεδο νέων ανθρώπων μπορεί να λειτουργήσει.

Ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Όμορφες πόλεις» ανεξαιρέτως εκλογικών νόμων θα διεκδικήσει το ρόλο του, όπως θα συμμετείχε αν δεν είχε αλλάξει ο νόμος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Τηλεδιάσκεψη με επιχειρηματικούς φορείς της Δυτ. Αττικής

Δημ. Τσιόδρας, Υποψήφιος με “το Ποτάμι”: “Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο” (βίντεο)

Φωτιά από κεραυνό στη Βένιζα

Aleka Stamatiadi