ΠολιτικήΣημαντικότερα

Λιτότητα, Ευχές και Ομοφωνία για τον πρώτο προϋπολογισμό διοίκησης Μαργέτη

Με συναίνεση και ομοφωνία εγκρίθηκε ο πρώτος προϋπολογισμός της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων, με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Μαργέτη.

Μεγάλα έργα δεν υπάρχουν στους πίνακες του προγράμματος εκτελεστέων έργων και του προϋπολογισμού, αλλά οι εισηγήσεις της διοίκησης …μυρίζουν «νοικοκύρεμα», «εξυγίανση» και «εξορθολογισμό» όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Δημήτρη Γεωργακής.

Στοίχημα η καθημερινότητα και να βελτιωθούν πράγματα για τα οποία «δεν είμαστε υπερήφανοι», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Σάλτας.

Πέραν της συναίνεσης, που αντανακλάται στην ομόφωνη –κατά τα ήθη και έθιμα των συμβουλίων για τον πρώτο χρόνο μιας νέας θητείας – απόφαση, η συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε, με ικανοποίηση από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, από υψηλό επίπεδο.

Αρχικά, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας ανέφερε ότι στο πρόγραμμα τεχνικών έργων υπάρχουν τα συνεχιζόμενα έργα και λίγα είναι τα νέα έργα λόγω έλλειψης χρημάτων. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές είναι οι εξής: πρώτον, τα απολύτως αναγκαία πράγματα με έργα με ίδιους πόρους του δήμου και, κατά δεύτερον, «ξεκινάμε διαδικασίες για μελέτες ώστε όταν βρούμε χρηματοδοτικά όπλα να μπουν τα έργα». Ανάμεσα στα έργα, ο Β. Σάλτας ξεχώρισε την αδειοδότηση του χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων, μια μεγάλη εκκρεμότητα για την καθαριότητα, η οδοποιία, η αγροτική οδοποιία, η πυροπροστασία και οι ενεργειακές παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια. «Βασικός στόχος είναι να φτιάξουμε συνεργεία. Θεωρώ απαράδεκτο να μην έχουμε ως δήμος οργανωμένα συνεργεία. Πρέπει να κόψουμε τον λαιμό μας να φτιάξουμε δυνατό συνεργείο για τα προβλήματα της καθημερινότητας και έργα μεσαίας και μικρής κλίμακας να τα κάνουμε μόνοι μας. Βάζουμε τον Δήμο σε στέρεες βάσεις με το βλέμμα στραμμένο στις νέες εξελίξεις. Δεσμευόμαστε ότι θα τα καταφέρουμε».

«Το τι βιώνουμε στην καθημερινότητα οι Αντιδήμαρχοι είναι τρόμος, τόνισε ο Βασίλης Σάλτας. Το τι είχαν υποσχεθεί. Κάνω κριτική όχι στην προηγούμενη διοίκηση, αλλά στο πολιτικό σύστημα. Βάζουμε τέλος στις υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Είμαστε η πολιτική σπορά για τις νέες γενιές. Του χρόνου ο προϋπολογισμός θα είναι πολύ καλύτερος. Θα δούμε αλλαγές σε επίπεδο έργων».

Την έλλειψη νέων έργων και μελετών επέκρινε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Κορώσης: «Στα λόγια είστε καλοί. Έχει έρθει η ώρα να δείξετε έργο.

0 ευρώ για τα Μέγαρα, 0 ευρώ για τη Νέα Πέραμο, μας κάνει 0. Αυτά τα λεφτά έχετε βάλει για μελέτες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα είπατε». Ο Αντιδήμαρχος Β. Σάλτας ανέφερε ότι η προετοιμασία των μελετών εντάσσεται στις συμβουλευτικές υπηρεσίες που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός του δήμου: «για να γίνει προμελέτη και για να πάρουμε χρηματοδότηση για τη μελέτη».

«Ψάχνω να βρω, τι είναι αυτό που σχεδιάζετε για τα επόμενα 5 χρόνια» είπε ο Σπύρος Κορώσης. «Δε θα σας έλεγα γιατί δεν βάλατε έργα με προϋπολογισμό 1 ευρώ, για να δείξετε το στόχο σας. Προφανώς δεν υπάρχουν χρήματα. Όμως όποιος δεν έχει χρήματα για έργα, κάνει μελέτες. Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα στοιχείο του προγράμματος με το οποίο βγήκατε και σας αποθέωσε ο κόσμος».

«Χτυπιέμαι, είπε ο Σπύρος Κορώσης γιατί πώς θα γίνουν έργα. Βάλτε μια μελέτη. Θέλετε να φτιάξετε τον πύργο του Άϊφελ; Βάλτε μια μελέτη για τον πύργο του Άϊφελ».

Για τον προϋπολογισμό του Δήμου Μεγαρέων, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργακής έκανε λόγο για «στρατηγική εξυγίανσης μιας πολύ κακής οικονομικής κατάστασης. Η κατάσταση είναι όχι απλά τραγική…

Δεν πέσαμε στην παγίδα του λαϊκισμού (σ.σ. για να έγραφαν στον προϋπολογισμό έργα του ενός ευρώ). Για αυτό είναι πολύ φτωχό το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, για να ακολουθήσουμε μια πολιτική εξυγίανσης και έπειτα να στήσουμε στη συνέχεια το όραμά μας για την πενταετία».

Σε αντιπαράθεση ήρθαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Βόρδος με τον Σπύρο Κορώση, καθώς ο πρώτος ρώτησε «πόσα έργα του ενός ευρώ έχουν εκτελεσθεί»: «Στο τέλος της πενταετίας θα κριθούμε» είπε ο Δημ. Βόρδος.

«Πάμε να αλλάξουμε την παλιά συνταγή, χωρίς έργα του ενός ευρώ» είπε ο Β. Σάλτας. «Είναι πολιτική μας απόφαση να λέμε την αλήθεια».

«Είναι πολιτική επιλογή της διοίκησης, ανέφερε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Π. Μαργέτης, να μη βάλουμε έργα τους ενός ευρώ. Η διεκδίκηση κονδυλίων και η στόχευση δεν έχει σχέση με εγγραφές του ενός ευρώ. Ο αγώνας γίνεται σε πολλά επίπεδα και όταν υπάρχουν αποτελέσματα θα γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Μπορεί μεγάλα έργα να μη γίνουν, αλλά θα έχουν δρομολογηθεί. Τα μικρότερα θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια. Ας μην παίρνουμε όλες τις ευθύνες οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν δυσκαμψίες του ελληνικού κράτους (συμπλήρωσε σχετικά με το ΓΠΣ)».

Θετική ψήφο έδωσε και ο Σωτήρης Πιλίλης, για να «δώσουμε χρόνο στη νέα διοίκηση. Θα σταθούμε αρωγοί σε ό, τι θετικό προάγει την ανάπτυξη της πόλης.

Θα πρότεινα επιτέλους το κέντρο της πόλης να αποκτήσει πρόσβαση σε επισκέπτες με μεγάλα λεωφορεία, να απαλειφθεί η νησίδα μπροστά στο ΜΟΜ. Η πόλη να αποκτήσει επισκεψιμότητα».

Απόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι Γρηγόρης Σταμούλης, Κων. Φυλακτός.

Aναλυτικότερο ρεπορτάζ στο προσεχές φύλλο της Ε

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών ετοιμάζεται στον Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών

Aleka Stamatiadi

Γ. Κουμπέτσος: Μέχρι πού θα φτάσετε κ. Σταμούλη;

Aleka Stamatiadi