Πολιτική

892 στειρώσεις αδέσποτων σε 18 μήνες από τον Δήμο Μεγαρέων

“Απολογισμός ευθύνης και φροντίδας από τον Δήμο Μεγαρέων – Ένας μεγάλος σε έκταση Δήμος, μια μεγάλη προσπάθεια για τα αδέσποτα ζώα”

Σε ανακοίνωση της Διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων τονίζεται ότι: “Με σχέδιο, συνέπεια και καθημερινό αγώνα, ο Δήμος Μεγαρέων υλοποιεί μια από τις πιο δυναμικές και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.”

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2025, πραγματοποιήθηκαν 892 στειρώσεις αδέσποτων σκύλων και γατών, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής του Δήμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκατάλειψης και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο που εκτείνεται σε μια έκταση 330.000 στρεμμάτων και αφορά δεκάδες οικισμούς, τις δύο μεγάλες πόλεις των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, αλλά και περιοχές όπως η Κινέτα, το Αλεποχώρι και τους υπόλοιπους οικισμούς.

Η εντεταλμένη σύμβουλος για τα αδέσποτα, Κυριακή Κοντοπούλου, είχε την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης του προγράμματος, με στόχο:

  • Τον περιορισμό των γεννήσεων και τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων,
  • Την πρόληψη ασθενειών και
  • Την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το έργο περιελάμβανε συντονισμό νοσηλειών, μεταφορών, διαχείριση περιστατικών και αγελών, καθώς και ενέργειες πεδίου σε καθημερινή βάση. Η επιτυχία του προγράμματος βασίστηκε στη στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, τους συμβεβλημένους κτηνιάτρους, τις φιλοζωικές οργανώσεις και – πάνω απ’ όλα – με τους εθελοντές και τους πολίτες που στηρίζουν ενεργά αυτή την προσπάθεια.

Η κ. Κοντοπούλου, σε έναν προσωπικό απολογισμό, σημειώνει: «Αισθάνομαι υπερήφανη για το έργο που επιτελέστηκε, αλλά και βαθιά συναισθηματικά δεμένη με κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα που γίνεται για την ευημερία αυτών των πλασμάτων. Δεν ήταν μια απλή διοικητική αρμοδιότητα· ήταν μια συνειδητή επιλογή προσφοράς, με κόπο, προσωπικό χρόνο και συναισθηματικό βάρος».

«Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους κτηνιάτρους για την άψογη συνεργασία, τη Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων που στέκεται πάντα δίπλα στον Δήμο, καθώς και όλους τους εθελοντές που δίνουν ψυχή καθημερινά στον στίβο αυτού του αγώνα».

Η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων στέκεται αταλάντευτα δίπλα σε αυτή τη μάχη και θα συνεχίσει να επενδύει σε πολιτικές που προάγουν τον σεβασμό στη ζωή, τη φροντίδα των αδέσποτων και τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.

«Η προστασία των αδέσποτων είναι πολιτισμός και είναι ευθύνη όλων μας», υπογραμμίζει η κ. Κοντοπούλου. «Όσο υπάρχουν αδέσποτα που μας έχουν ανάγκη, εμείς θα είμαστε εδώ: με φροντίδα, συνέπεια και πράξεις», καταλήγει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κατερίνης έχει χαρακτηριστεί πρότυπος σε θέματα διαχείρισης αδέσποτων, με περίπου 840 στειρώσεις σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ο Δήμος Μεγαρέων, με 892 στειρώσεις, όχι μόνο ξεπέρασε αυτόν τον αριθμό, αλλά το κατάφερε σε έναν ιδιαίτερα εκτεταμένο και πολυκεντρικό Δήμο, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα ακόμα πιο ουσιαστικό και ενθαρρυντικό για τη συνέχιση της προσπάθειας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική σε ειδική εκδήλωση στα Μέγαρα

Και επίσημα οι αλλαγές στη Διοίκηση του Δήμου

“Κύριε Δήμαρχε … επιτέλους μαζέψτε τον!”