Ο Βασίλης Σάλτας, Υποψήφιος σύμβουλος με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Παναγιώτη Μαργέτη, «ανοίγει τα χαρτιά του»
«Το μεγάλο μας όπλο είναι ο Παναγιώτης Μαργέτης» τονίζει στην συνέντευξη που μας παραχώρησε για την υποψηφιότητά του στο συνδυασμό «Ορίζοντες», ο συμπολίτης μας Πολιτικός Μηχανικός Βασίλης Σάλτας. Με λόγο ρέοντα, μας μίλησε για τις σκέψεις του, πώς αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στα δημοτικά πράγματα και τι επιδιώκει με την εκλογή του.
– Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος; Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας για τα κοινά, αλλά ως τώρα δεν είχατε μπει στη διαδικασία της υποψηφιότητας στα δημοτικά. Τι αλλάζει στην παρούσα συγκυρία;
– Η παρουσία μου στα κοινά της πόλης είναι διαρκής. Όμως όσον αφορά την πολιτική, νόμιζα πως είχε κλείσει μέσα μου αυτό το κεφάλαιο της ενεργούς συμμετοχής μου ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Το ένιωθα λίγο ως «μηχανή του κιμά» όλο αυτό. Αντί να αλλάξεις κάτι τελικά αλλάζεις εσύ…
Η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Μαργέτη, ενός ανθρώπου που με τιμά με την φιλία του πάρα πολλά χρόνια, ήταν κάτι που δεν μπορούσα να το περάσω απαρατήρητο. «Ήθος ανθρώπω δαίμων» λέει ο Ηράκλειτος. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου καθορίζει τη ζωή του, είναι η μοίρα του. Σ’ έναν άνθρωπο που τον ζεις τόσα χρόνια, ξέρεις τα κίνητρά του, τις επιδιώξεις του, τα όνειρά του και την μεγάλη αγάπη για τον τόπο του πως μπορείς να του αρνηθείς; Το έχετε εύκολο; Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι λέξεις του «αν όχι τώρα, πότε;;». Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η σημερινή διοίκηση του Δήμου.
Όλο αυτό το παιχνίδι της τοπικής εξουσίας με τους πολίτες, η μικροπολιτική στην χειρότερη εκδοχή της και το αλυσοδέσιμο των πολιτών με θέματα που τα περισσότερα είναι αυτονόητο δικαίωμά τους είναι κάτι απίστευτα εξοργιστικό.
Πάντα υπήρχε η μικροπολιτική ως όπλο της εξουσίας και ειδικά προεκλογικά. Αυτό, όμως, να απουσιάζουν όλα τα υπόλοιπα (και βασικά το έργο) και η πολιτική στο Δήμο Μεγάρων να εκφράζεται μόνο σε επίπεδο ρουσφετιού είναι κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο!!! Στα Μέγαρα ακόμη και την διανομή τάφων τη διαχειρίζεται ο ίδιος ο Δήμαρχος! Συνεπώς ήταν ξεκάθαρο πως δεν είχα άλλη επιλογή… Δεν αντέχεται όλο αυτό. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Προχωράμε!
– Ποια είναι η γνώμη σας για την σημερινή δημοτική διοίκηση στον Δήμο Μεγαρέων;
– Απαρχαιωμένη. Άλλης εποχής. Σε όλους τους Δήμους υπάρχουν έργα και στόχοι και όλοι κινούνται γύρω από τους άξονες της “έξυπνης” πόλης αλλά στο Δήμο μας τραβούν έναν άλλον δικό τους δρόμο. Θα θυμάστε την φράση του κ. Σταμούλη: «όλοι μιλούν για έξυπνες πόλεις! Εμείς είμαστε έξυπνη πόλη, γιατί έχουμε έξυπνους πολίτες»… Ο κ. Σταμούλης νιώθει πως ξέρει τη «συνταγή» και μόνο με αυτήν πορεύεται. Άκρως συγκεντρωτικός, έδειξε τα δείγματά του σε όλα τα επίπεδα. Γενικό ξεχαρβάλωμα. Πλέον δεν υπάρχει αρχή μέση και τέλος. Από πού να το πρωτοπιάσεις; Θα χρειαστούμε πολλές σελίδες. Δεν θα ήθελα όμως να ασχοληθώ παραπέρα με την σημερινή διοίκηση. Ο κόσμος ξέρει, καθημερινά βιώνει την ανυπαρξία της υπάρχουσας διοίκησης.
Εμείς προσπαθούμε να αφουγκραστούν οι πολίτες ένα νέο μοντέλο δημοτικής αρχής, με κέντρο τον πολίτη, με ευαισθησίες για όποιον έχει ανάγκη αλλά και με βασικό στόχο την υλοποίηση ενός προγράμματος με συμμέτοχο όλο τον ανθρώπινο πλούτο αυτής της πόλης, με συνεχή διαβούλευση με την κοινωνία και με εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Όλοι να ξαναβρούν τους πραγματικούς τους ρόλους. Να θυμηθούμε πως η πόλη μας είναι δίπλα στην πρωτεύουσα και θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η λειτουργία της με έναν κανονικό Δήμαρχο με τους θεσμούς να δουλεύουν όπως πρέπει και όχι ως κοινότητα στα Άγραφα Όρη με Κοινοτάρχη που τα ξέρει όλα…
Οι συγκρίσεις με άλλους Δήμους τα λέει όλα.
Ακόμα και με τους όμορους δήμους η ιεράρχηση για τον δικό δήμο μας είναι χαμηλά, αν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας είμαι πολλά και μεγάλα.
– Γιατί να επιλέξουν οι πολίτες τον συνδυασμό του Παναγιώτη Μαργέτη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;
– Το μεγάλο μας όπλο είναι ο Παναγιώτης Μαργέτης. Δεν θέλω να γίνω κουραστικός αναλύοντας τη ζωή του. Δεν ζούμε και σε μεγαλούπολη. Πάνω κάτω το κοινωνικό του αποτύπωμα το ξέρουν οι συμπολίτες. Άλλωστε έχουν τόσο σημασία τα λόγια; Να σας θυμίσω πως βασικά δεν διδάσκουμε με τα λόγια. Με τις πράξεις διδάσκουμε. Αυτά που μας έλεγε ο καλός δάσκαλος στη Δημοτικό τα έχουμε ξεχάσει, το δάσκαλο όμως τον θυμόμαστε! Αυτό είναι ο Μαργέτης. Ένας “δάσκαλος” που προσπαθεί να μιλάει με τις πράξεις του, με τα βιώματα του. Και όλοι οι άνθρωποι του συνδυασμού προσπαθούμε να κινούμαστε πάνω σε αυτή τη βάση. Από κανέναν μας δεν θα ακούσετε για θαύματα και σχετικές μεγαλοστομίες. Θα ακούσετε για συλλογικότητα, για δημοκρατία, για δουλειά, για αλήθεια, για πρόγραμμα με πραγματικό έργο και πάντα με βασικό άξονα τον ίδιο τον άνθρωπο. Το σεβασμό στον ηγέτη δεν τον δίνουν μόνο τα ΄΄γαλόνια΄΄, η θέση και η μικρή ή μεγάλη δυστροπία. Τον δίνουν ο ακέραιος χαρακτήρας, το ταλέντο του, η δημιουργικότητά του, η πίστη στο κοινό στόχο και κυρίως η πίστη στο δίκαιο του αγώνα! Μη το αδικείτε σας παρακαλώ το τελευταίο. Είναι μεγάλο πράγμα τα δίκαια και τα ιδανικά του αγώνα. Συνήθως αυτά καθορίζουν το νικητή. Νομίζω υπάρχει ξεκάθαρα ένα ρεύμα στην τοπική κοινωνία υπέρ του Μαργέτη και του συνδυασμού μας. Θεωρώ δεδομένο πως όσο πάμε προς τις εκλογές, αυτό το ρεύμα συνεχώς θα μεγαλώνει. Αν αντίθετα το δούμε όμως και από την άλλη πλευρά και τελικά όλο αυτό δεν πάει καλά, θα πρέπει να σκεφτούν καλά οι συμπολίτες μας το συμπέρασμα που θα εξαχθεί για εμάς και τα παιδιά μας. Ότι δηλαδή για τα επόμενα χρόνια θα μείνει το αποτύπωμα πως η εκλογική νίκη έρχεται μόνο μέσα από την μικροπολιτική και τις έτοιμες ΄΄συνταγές΄΄. Προσωπικά δεν βλέπω κανένα τέτοιο σενάριο. Είμαι σίγουρος πως οι πολίτες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.
– Και γιατί να επιλέξουν και να ψηφίσουν εσάς, προσωπικά;
– Άλλη ερώτηση παρακαλώ… Προσωπικά το πιο δύσκολο πράγμα σε αυτό τον αγώνα είναι το πώς “πουλάς” τον εαυτό σου. Ας ελπίσουμε πως και το δικό μου κοινωνικό αποτύπωμα να είναι εμφανές… Αλλιώς μου είναι αδύνατο να διαλαλώ την πραμάτεια μου… Ότι είμαστε, αυτό είναι. Ούτε τίποτα παραπάνω, ούτε τίποτα λιγότερο. Από νέος ένιωθα την υποχρέωση να πληρώνω τον “κοινωνικό” μου μισθό. Θεωρούσα αυτονόητη την ενασχόληση με τα κοινά της πόλης. Ατέλειωτες ώρες με χαρές και λύπες. Ποτέ δεν μετάνιωσα για κάτι από αυτό το κομμάτι της ζωής μου. Ειδικά με τους αθλητικούς συλλόγους (Βύζα, ΝΕΜ) ναι μεν κοπιάσαμε, αλλά ζήσαμε και πολύ ωραίες στιγμές. Και κυρίως γέμισε η ζωή μου με συνοδοιπόρους, δεν είναι και λίγο αυτό.
Προσπάθησα να είμαι κοντά σε όλες τις εστίες εθελοντικής, πολιτιστικής και αθλητικής δράσης αυτής της πόλης.
Λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας (πολιτικός μηχανικός) έχω μια σαφής γνώση και άποψη για τα πολεοδομικά, χωροταξικά θέματα του Δήμου Μεγαρέων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Έχουμε ασχοληθεί και αναλύσει με την ομάδα του συνδυασμού το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και θεωρούμε πως η εργαλειοποίηση του είναι δυνατόν να αποτελέσει το πραγματικό όπλο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας του Δήμου με πραγματικές θέσεις εργασίας και τουριστική ανάπτυξη (η κάθε περιοχή χρήσεων που προβλέπεται έχει δικό της ειδικό βάρος και είναι ξεκάθαρο και το επιχειρηματικό μέλλον και το πώς μπορεί να επιτευχθεί). Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν μπαίνω στην πολιτική για να γίνω μία από τα ίδια (παραταξιακούς στρατούς κλπ).
Ο πολίτης πρέπει να σηκώσει το κεφάλι! Αν ο λαός το αποφασίσει ο Δήμος μας θα είναι ανοιχτός σε όλους! Πέρα από το αν μας ψηφίσουν ή όχι. Ελπίζω η μέχρι τώρα παρουσία μας να πιστοποιεί κάτι τέτοιο, γιατί από λόγια έχει χορτάσει ο κόσμος. Αν οι συμπολίτες μας το κρίνουν, θα ήταν μέγιστη τιμή μου να τους υπηρετήσω μέσα από τη δημοτική θητεία μου. Αυτό που υπόσχομαι είναι πως θα τους κοιτώ στην καρδιά και στα μάτια, όπως προσπάθησα και προσπαθώ μέχρι σήμερα.
- Σε ποιον τομέα πιστεύετε ότι πάσχει περισσότερο ο Δήμος Μεγαρέων και τι μπορεί να γίνει για αυτό;
- Κατ΄ αρχάς να γίνει πολιτική σπορά ώστε να αλλάξει το παρόν σκηνικό της σημερινής διοίκησης που νομίζω κούρασε. Οραματιζόμαστε μια σύγχρονη και «έξυπνη» πόλη που με σχετικούς αυτοματισμούς θα λύνει τα θέματα της καθημερινότητας και θα δίνει την ευχέρεια για μια καλύτερη οργάνωση του σχεδιασμού και του έργου. Δεν είναι περίεργο και θλιβερό να συζητάμε σε αυτή τη πόλη ακόμη τα θέματα της καθαριότητας;
Οι περισσότεροι Δήμοι τα έχουν καταφέρει. Εμείς γιατί όχι; Προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε όλα τα δημόσια κτίρια τους τους δημόσιους χώρους. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη με ευρωπαϊκά κονδύλια. Χώροι πρασίνου που θα είναι προσβάσιμοι και όχι μόνο για να τους κοιτάμε. Εκμετάλλευση των προβλεπόμενων κοινόχρηστων χώρων που προβλέπονται από τα σχετικά νέα σχέδια πόλεως Μεγάρων και Κινέττας. Φαντάζεστε να λειτουργήσει πχ ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Κινέττας όπως έχει αρχικά μελετηθεί; Δηλαδή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού (με την κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται στις παράλληλες μεγάλες συλλεκτήριες οδούς καθώς και στάθμευση σε προβλεπόμενους δημόσιους χώρους) και διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων – πλατειών με κομψά περίπτερα για street food κλπ. σύμφωνα τις νόμιμες χρήσεις που προβλέπονται; Μπορείτε να κάνετε εικόνα την «τροποποιημένη περιοχή» ένα καλοκαίρι; Επιπρόσθετα εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων της επέκτασης σχεδίου πόλεως των Μεγάρων που προβλέπονται σε κάθε γειτονιά (πάρκα, παιδικές χαρές, γηπεδάκια, πλατείες). Δεν μιλάμε για νέες ιδέες. Αναφερόμαστε σε κατατεθειμένες ιδέες με αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Στη Ν. Πέραμο ομοίως, επικαιροποίηση του ΓΠΣ σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις της περιοχής και εκμετάλλευση του μοναδικού της παραλιακού μετώπου των έξι χιλιομέτρων!!! Αλήθεια υπάρχουν πολλές αντίστοιχες τέτοιες περιοχές στην Αττική;
Η απόλυτη διαδρομή πεζοπορίας και αναψυχής!
Ανάδειξη των δύο υπέροχων λόφων της πόλης με δημόσιους χώρους στάθμευσης, δίνοντας βαρύτητα στους ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής, με φωτισμό στα όμορφα σοκάκια και ένα ας πούμε εμβληματικό έργο στην κορυφή του παλιού ρολογιού με θέα από όλη την πόλη. Να μη κάνω κατάχρηση του πολύτιμου χώρου σας. Είναι πολλές οι προβλεπόμενες δράσεις μας και αφορούν όλο το φάσμα των δύο πόλεων και των οικισμών! Ενδεικτικά σας ανέφερα κάποιες με ένα σχετικό ειδικό βάρος. Θα προσπαθήσουμε να τις επικοινωνήσουμε με τους πολίτες με κάθε διαθέσιμο μέσο!
- Στην περίπτωση που εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε;
– Η Βαρέα είναι η προμετωπίδα μας. Βασικά η πολεοδόμησή της αλλά και οι λοιπές αρκετές παρεμβάσεις. Όσον αφορά την πολεοδόμηση, μην το θεωρείτε θέμα απλά προς διεκπεραίωση. Πρέπει η πολεοδόμησή της να σηματοδοτήσει την πόλη! Εκεί πρέπει να πέσει το μεγάλο βάρος και η διαβούλευση με τον επιστημονικό κόσμο και την κοινωνία να είναι συνεχής. Δεν είναι απλό, απαιτεί απόλυτη σοβαρότητα και άρτιο σχεδιασμό για να πετύχουμε κάτι που θα μας βγάλει από το μέσο όρο. Το ίδιο ισχύει και για το Αλεποχώρι για το τμήμα που έχει χαραχθεί προς πολεοδόμηση.
– Ποιο είναι το μήνυμα που έχετε να στείλετε στους πολίτες καθώς κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος στον Δήμο Μεγαρέων;
– Έχω την αίσθηση πως στη πολιτική σκηνή γενικά, όλοι οι ρόλοι είναι πιασμένοι… Θα παραμείνουμε λοιπόν οι εαυτοί μας, προκειμένου να δώσουμε κάτι διαφορετικό σε μια κοινωνία που πασχίζει για κάτι πραγματικά νέο. Να σταματήσουμε να περιφέρονται στάχτες και να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε φλόγα αναγέννησης και δημιουργίας. Σημασία έχει ο πολίτης να βλέπει στα μάτια μας, αλλά βασικά στα έργα μας, στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, στο βίο μας, την ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Η συμπόρευση δίπλα στον Παναγιώτη Μαργέτη και στο συνδυασμό μας είναι μια τίμια ξεκάθαρη επιλογή. Μια επιλογή που διασφαλίζει μια νέα ημέρα για τις πόλεις μας, για το Δήμο μας! Όλοι πρέπει να δηλώσουμε «παρών»! Επιτρέψτε μου να κλείσω με τα λόγια του ποιητή: ΄΄Αντί να βρίζεις στο σκοτάδι, άναψε φίλε ένα κερί΄΄.
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.