Συνεντεύξεις

Λευτέρης Κοσμόπουλος: “Πρώτο μας μέλημα να γίνουμε ομάδα”

Στην Νέα Πέραμο, στην νέα διοίκηση του Δήμου εκλέγονται κατά σειρά ο πρώην Δήμαρχος Σταύρος Φωτίου, ο Κτηνίατρος Γιάννης Δήμας κι έπειτα ένας νέος πολιτικός μηχανικός, ο Λευτέρης Κοσμόπουλος. Μιλήσαμε μαζί του, με αφετηρία τις εκτιμήσεις του την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ε: Πώς φτάσαμε να έχουμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα;

Λ.Κ. : Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους πολίτες που στήριξαν το συνδυασμό μας και βέβαια όλους αυτούς που με τίμησαν προσωπικά με την επιλογή τους. Θεωρώ επίσης υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που παρότι δεν μας στήριξαν συμμετείχαν στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που αντιστοιχεί στον καθένα από εμάς για τις επιλογές σε κεντρικό αλλά και αυτοδιοικητικό πολιτικό επίπεδο. Η συμμετοχή στα κοινά και στην διαμόρφωση του σχήματος που θα ηγηθεί της προσπάθειας για τον τόπο μας δεν αποτελεί απλώς δικαίωμα, που εάν θέλουμε το ασκούμε, αλλά βασική, στοιχειώδης θα έλεγα υποχρέωση μέσα από την οποία αντλούνται και τα δικαιώματα για κριτική, έλεγχο, διαμαρτυρία. Κατά την άποψή μου κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο, όπως επίσης κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι «λάθος». Το αισθητήριο του πολίτη είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, αντιλαμβάνεται ακόμα και όσα δεν λέγονται ή δεν φαίνονται. Η πλειοψηφία διαμορφώνεται  μέσα από κοινωνικές ζυμώσεις, συλλογικές και ατομικές ανάγκες, μέσα από τη στάθμιση αξιών και την αυστηρή αξιολόγηση των πεπραγμένων αλλά και των προοπτικών. Δώσαμε έναν τίμιο και δυναμικό αγώνα, χωρίς ίσως και μπορεί αλλά και χωρίς υπερφίαλες υποσχέσεις. Κυρίως προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε στους συμπολίτες μας τις ειλικρινές μας προθέσεις, αυτό που πραγματικά είμαστε και το που πραγματικά θέλουμε να πάμε. Δικαιωθήκαμε. Οι πολίτες εκτίμησαν την ειλικρίνεια μας, εκτίμησαν τη γνησιότητα των προθέσεών μας και εμπιστεύτηκαν τον Γρηγόρη Σταμούλη.

[quote] Το πώς θα γίνει η κατανομή αρμοδιοτήτων σε επίπεδο δημοτικής αρχής είναι ένα άλλο θέμα το οποίο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου και αν θέλετε δεν είναι το μείζον. Οι προτεραιότητες είναι άλλες και είναι πολύ πιο σημαντικές.[/quote]

Ε: Γράφτηκαν αρκετά και ειπώθηκαν περισσότερα. Πως εκτιμάτε την προσωπική πορεία σας από την προεκλογική περίοδο ως την τελική έκβαση;

Λ.Κ. : Όπως ίσως γνωρίζετε, δεν ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκα τόσο έντονα με τα κοινά. Από φοιτητής παρακολουθώ και συμμετέχω στις κοινωνικές διεργασίες και δράσεις σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο.Ήταν όμως η πρώτη φορά που συμμετείχα σε μια τόσο διευρυμένη και πρωτογενή εκλογική διαδικασία. Έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος και το αποτέλεσμα με γεμίζει ευγνωμοσύνη για όλους όσους με τίμησαν και πίστεψαν σε εμένα, αλλά κυρίως μου δημιουργεί την αίσθηση μιας πολύ μεγάλης ευθύνης την οποία με σοβαρότητα και πλήρη συνείδηση αναλαμβάνω.

Όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου αλλά είμαι σίγουρος και το επόμενο χρονικό διάστημα της θητείας μου, ήρθα σε επαφή με πάρα πολλούς συμπολίτες μου, είδα και άκουσα προβλήματα αλλά και λύσεις, αντιλήφθηκα πτυχές των τοπικών ζητημάτων, γνώρισα ιδιαιτερότητες επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. Φτάνοντας λοιπόν στην τελική έκβαση, στην εκλογή του συνδυασμού μας και εμένα προσωπικά, έρχεται η ώρα της κεφαλαιοποίησης. Η ώρα που οι κοινωνικές δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες θα πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία του τόπου και του πολίτη. Το να ξέρεις το πρόβλημα, από μόνο του είναι ένα καλό βήμα αλλά δεν αρκεί. Η δράση και η πρωτοβουλία είναι καθήκον κάθε πολίτη, ιδιαιτέρως εάν έχει τιμηθεί από τους συμπολίτες του και έχει εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Ε : Ακόμη, έχουν ειπωθεί αρκετά για τη φράση που προσωπικά χρησιμοποιήσατε, τα «τα καθαρά χέρια». Τι έχετε να απαντήσετε;

Λ.Κ. : Είπα το αυτονόητο και τίποτα περισσότερο. Όχι μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η κεντρική πολιτική σκηνή και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχουν  ανάγκη από καθαρά χέρια, από ανθρώπους απαλλαγμένους από την ιδιοτέλεια, από χρηστή διοίκηση, από διαφάνεια στα οικονομικά. Όλα αυτά πιστεύω ότι τα συγκεντρώνει ο νέος Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης. Η επαγγελματική και κοινωνική του πορεία αποτελούν την υψηλότερη εγγύηση ώστε οι αρχές αυτές να αποτελέσουν αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά της νέας δημοτικής αρχής. Είναι δύσκολο κάποιος να διαφωνήσει με αυτή τη απαίτηση, ή τέλος πάντων εάν κάποιος διαφωνεί ή εάν ενοχλείται από αυτές τις επισημάνσεις καλό θα ήταν να μας εξηγήσει και τους λόγους που διαφωνεί ή ενοχλείται γιατί τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό.

Ε: Πέρα από τις αντιπαραθέσεις, ποιες είναι οι σκέψεις σας για την επόμενη μέρα ιδιαίτερα για την περιοχή σας τη Ν. Πέραμο. Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που σκοπεύετε να κάνετε ως αιρετός και ποιος είναι ο τομέας όπου θέλετε να δραστηριοποιηθείτε;

Λ.Κ. : Πιστεύω στην ομαδική εργασία, στη συνεργασία κοινωνικών ομάδων, συλλογικών κινήσεων και πρωτοβουλιών πολιτών. Ομάδα δεν αποτελούν μόνο οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν αποτελούν καν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είτε βγήκαν είτε όχι, ομάδα αποτελούν όλοι οι πολίτες οι οποίοι έχουν τη διάθεση και την ευαισθησία να προσφέρουν στον τόπο μας, ο καθένας μας με τις δυνάμεις του και με τις δεξιότητές του. Δεν περισσεύει κανένας.  Πρώτο μας μέλημα θα είναι να γίνουμε ομάδα, να οργανωθούμε, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να δούμε τι έχουμε στα χέρια μας, τι μας λείπει και πως θα το αποκτήσουμε. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικές και ατομικές, θα πρέπει  η κοινωνική συνοχή να ενισχυθεί μέσα από τη συνεργασία και να αποτελέσει ένα δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα μας προστατεύσει σε τοπικό επίπεδο από σοβαρούς τραυματισμούς που οφείλονται στην ευρύτερη κρίση. Πρώτα αυτό και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Το πώς θα γίνει η κατανομή αρμοδιοτήτων σε επίπεδο δημοτικής αρχής είναι ένα άλλο θέμα το οποίο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου και αν θέλετε δεν είναι το μείζον. Οι προτεραιότητες είναι άλλες και είναι πολύ πιο σημαντικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαπανούσης: «Ώθηση στην εξεύρεση προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Συνέντευξη με τον Υποψήφιο βουλευτή Κιν.Αλ. Μηνά Αναστασάκη(βίντεο)

Aleka Stamatiadi

Κλ. Βαρελάς: «Ο Γρ. Σταμούλης απέκρυψε την αλήθεια»

Aleka Stamatiadi