Κοινωνία Σημαντικότερα

Ηλεκτροπαραγωγή & νέα έργα στη Ρεβυθούσα

Νέα έργα για τη διευκόλυνση της διανομής του φυσικού αερίου εγκρίθηκαν την περασμένη Τετάρτη από την Κομισιόν.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας αφορά το σταθμό υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η πρώτη και η δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) με κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 13 μεγαβάτ και ενός νέου σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

[quote]Εγκρίθηκαν έργα προϋπολογισμού 551,6 εκατ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο[/quote]

Δεύτερο έργο η αύξηση ικανότητας αποθήκευσης του τερματικού σταθμού με την κατασκευή τρίτης δεξαμενής και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να επιτρέπουν τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου.

–          Το πρώτο πρότζεκτ «Αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα», προϋπολογισμού 71,8 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 13 MW και τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Εχει ήδη ολοκληρωθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΤΠΑ με 2,9 εκατ. ευρώ.

–           Η «2η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα», κόστους 195,6 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει την ικανότητα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου με την τρίτη δεξαμενή και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς LNG. Η κατασκευή του έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Η κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 47,8 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το έργο θα αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, θα βελτιώσει τον ανταγωνισμό και ενδεχομένως μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο.

Τα 5 από τα 12 ενεργειακά έργα που έχουν προγραμματιστεί στη χώρα, τα οποία, με νόμο που ψηφίστηκε στις 27 Ιούνη στη Βουλή, χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση ως «στρατηγικές επενδύσεις» («fast track») και συμπεριελήφθησαν στη λίστα των 248 συνολικών έργων τέτοιου χαρακτήρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την οποία ενέκρινε η Κομισιόν τον Οκτώβρη του 2013. Είναι έργα που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο φόντο ανταγωνισμών, ενώ αποτελεί μία από τις βασικές της αξιώσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται: «Με τις εν λόγω επενδύσεις θα βελτιωθούν τα συστήματα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, θα ενισχυθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα εξοικονομηθεί Ενέργεια». Σημειώνεται ακόμα ότι «τα έργα θα συμβάλουν επίσης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας με την εξυπηρέτηση περισσότερων πελατών και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, ιδίως στις ελληνικές περιφέρειες της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn, που ενέκρινε τα πέντε έργα, δήλωσε σχετικά: «Τα έργα αυτά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ επικεντρώνεται σε επενδύσεις προσανατολισμένες στο μέλλον, όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, η βιώσιμη οικονομία και η υποστήριξη των επιχειρήσεων» και πρόσθεσε: «Με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικότερο σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα νιώσουν μια πραγματική διαφορά, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και θα εξασφαλιστεί καλύτερη και φθηνότερη παροχή Ενέργειας στα νοικοκυριά». Πρόκειται για το γνωστό χοντρό εμπαιγμό απέναντι στο λαό ότι η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα είναι ωφέλιμη για τα λαϊκά στρώματα. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, κατέληξε: «Συνολικά οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και είναι στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι διασφαλίζουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και υποστηρίζουν την ολοκλήρωση του ενεργειακού δικτύου της χώρας».

Εκτός από τα παραπάνω έργα στη Ρεβυθούσα, έργα αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν στον σταθμό συμπίεσης αερίου στη Νέα Μεσημβρία, στον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης ως το Αλιβέρι και στον αγωγό από τους Αγίους Θεοδώρους ως τη Μεγαλόπολη. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά στο Βλυχό Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

Εμβολιασμός: Τι γίνεται με τα άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο;

Aleka Stamatiadi

ΟΛΕ & ΔΕΣΦΑ ζητούν επέκταση δραστηριότητας της Ρεβυθούσας με χρήση του λιμένα Περάματος