WebTV Πολιτική Σημαντικότερα

Λογοδοσία τετραετίας από τον Γ. Μαρινάκη (video)

 

[quote]«Παραδίδουμε ένα δήμο οικονομικά αυτάρκη.

Στο χέρι της νέας διοίκησης είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο μας»[/quote]

Επίλογο στην θητεία του έβαλε ο απερχόμενος Δήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Μαρινάκης την Τετάρτη το βράδυ στα Πευκάκια.

 

[mom_video type=”youtube” id=”FHpT2E66XCE”]

Στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, σε ένα ανοιχτό κάλεσμα που έκανε η απερχόμενη διοίκηση, ισχνή μπορεί να χαρακτηρισθεί η παρουσία, ενώ ο Γ. Μαρινάκης ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του, πολίτες και αιρετούς και μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τα έργα που έκανε η διοίκησή του.

Οι υποδομές, οι κοινωνικές παροχές, τα έργα, η αντιμετώπιση χρεών, περικοπών, θεσμικών αλλαγών αναπτύχθηκαν από τον απερχόμενο Δήμαρχο, σε μια ομιλία χωρίς εντάσεις ή πικρίες, θητείας και εκλογών.

Ιδιαίτερα στάθηκε σε έργα όπως η τελική έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, το αποχετευτικό στην Νέα Πέραμο, κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, κ.ά., χρηματοδοτούμενα έργα περιβάλλοντος.

 «Θα μπορούσαμε να παίξουμε το παιχνίδι του λαϊκισμού, να κατηγορούμε την κυβέρνηση και το μνημόνιο, για να αποφύγουμε να εργαστούμε»

«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, ανέφερε αρχικά ο Γ. Μαρινάκης, η χώρα μας βρίσκεται στη δύνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Η ανεργία καλπάζει, τα χρήματα έρχονται με το σταγονόμετρο και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις έχουν περικοπεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.

Το πείραμα του Καλλικράτη, έριξε πάνω στις διοικήσεις το μπαλάκι, τις υποχρέωσε να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να λειτουργήσουν από μηδενική βάση το νέο θεσμό. Οι δύο πόλεις μας ενώθηκαν στην πράξη, χωρίς να υπάρχει προετοιμασία και η ένωση πραγματοποιήθηκε στο πιο εχθρικό οικονομικό περιβάλλον.

Σε αυτό το κλίμα θα μπορούσαμε να παίξουμε το παιχνίδι του λαϊκισμού, θα μπορούσαμε να κινδυνολογούμε, θα μπορούσαμε να σηκώσουμε την αντιμνημονιακή σημαία,  να κατηγορούμε την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, το μνημόνιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφύγουμε να εργαστούμε, για να αποφύγουμε να δουλέψουμε για το καλό του τόπου και των παιδιών μας.

Δεν ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο. Επιλέξαμε το ρεαλισμό, τον αγώνα, με σχέδιο, σκληρή δουλειά από όλους μας, καταφέραμε να βρισκόμαστε σήμερα εδώ μπροστά σας και μπορούμε να μιλάμε για το έργο μας, μπορούμε να μιλάμε με αποτελέσματα, μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια και να ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη σας, μπορούμε να λέμε: Το υποσχεθήκαμε… το κάναμε πράξη.

Οι βασικοί άξονες της θητείας που πέρασε

«Δώσαμε προτεραιότητα στην κοινωνία, επενδύσαμε στην κοινωνία και τις Κοινωνικές Δομές, υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί η κοινωνία να αναπτυχθεί, δεν μπορεί ένας τόπος να πάει μπροστά εάν τα στρώματα του πληθυσμού που ήταν πιο ευάλωτα στην κρίση δεν έβρισκαν συμπαράσταση στο δήμο. Δεν μπορεί καμία κοινωνία να αναπτυχθεί εάν διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός εάν υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες

Δώσαμε προτεραιότητα στις υποδομές. Παλέψαμε και καταφέραμε να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής, έργα ουσίας που βγάζουν το δήμο από την απομόνωση, ενισχύουν το προφίλ του δήμου, θέτουν τις βάσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας και για ανάπτυξη

Δώσαμε προτεραιότητα στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Παιδεία, γνωρίζοντας πως οι κοινωνίες επιβιώνουν και προοδεύουν μόνο όταν λειτουργούν για όλους αυτές οι αναγκαίες αξίες, όταν τα παιδιά μας έχουν στέρεες βάσεις για να αναπτύξουν πάνω τους όλα τους τα ταλέντα

Δώσαμε προτεραιότητα στην διαφάνεια, την ορθή διαχείριση και καταφέραμε όχι απλά να λειτουργούμε το δήμο, την ώρα που πολλοί δήμοι βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας, αλλά ελαφρύναμε το δήμο από το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους που τον έσφιγγε  και πριόνιζε το μέλλον και την αυτονομία του».

apologimar-1

«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του ενοποιημένου δήμου, συνέχισε ο Γ. Μαρινάκης, παραλάβαμε ένα συνολικό χρέος που άγγιζε τα 70.000.000 ευρώ (25.000.000 ο δήμος και 45.000.000 η ΔΕΥΑΜ)

Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς το δήμο αυτή την τριετία μειώθηκαν κατά 60%,

Η δυνατότητα να πραγματοποιούμε έργα από πόρους του δήμου (ΣΑΤΑ) μειώθηκε κατά 53%

Η μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής κοστίζει στον ενιαίο δήμο ποσό που αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως

Σε αυτό το δυσμενέστατο κλίμα, οργανώσαμε τις υπηρεσίες του δήμου, αξιοποιήσαμε την τεράστια περιουσία του δήμου,

Καταθέσαμε σχέδιο και προτάσεις και κατορθώσαμε να μπούμε στην πρώτη θέση της λίστας χρηματοδότησης των δήμων και λάβαμε το ποσό των 12.000.000 ευρώ και ήδη ξεπληρώνουμε οφειλές του δήμου προς τρίτους, που είχαν συσσωρευτεί  από το 2003. Σε αυτή την επιχορήγηση προσθέσαμε ακόμη 3 εκατομμύρια ευρώ από ίδια έσοδα του δήμου και δίνουμε μια σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία.

Διαπραγματευθήκαμε με την ΕΥΔΑΠ για τη μείωση του χρέους,

προτείναμε στην κεντρική διοίκηση το σχέδιό μας και καταφέραμε να λάβουμε χρηματοδότηση, και αποπληρώσαμε το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους μας, λαμβάνοντας επιχορήγηση ύψους 23.000.000 ευρώ. Παράλληλα προχωρήσαμε σε άσκηση αγωγής κατά της ΕΥΔΑΠ ζητώντας να μας επιστραφεί το ποσό των 6.500.000 ευρώ συν τους τόκους για την τιμολόγηση νερού στην χρονική περίοδο 1999-2007, όταν ο δήμος πλήρωνε το νερό στην ΕΥΔΑΠ με τιμή τιμολογίου κρουνού, αντί τιμολογίου ενίσχυσης ΟΤΑ.

Αγωνιστήκαμε, καταθέσαμε προτάσεις, ολοκληρωμένες μελέτες και σήμερα πραγματοποιούνται στο δήμο μας έργα ύψους 70.000.000 ευρώ και είμαστε ο πρώτος δήμος σε απορροφητικότητα στην Αττική, όπως επίσημα ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, και από τους πρώτους στη λίστα της απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Η συνετή διοίκηση, η διαφάνεια και η μείωση της σπατάλης, είχαν σαν αποτέλεσμα ο δήμος μας να έχει καθαρό χρέος μόλις 4.200.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά το δήμο μας βιώσιμο και αυτάρκη».

Η υπόθεση «μετεγκατάστασης των Ρομά στο Κανδήλι»

Όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση πολίτη, για την υπόθεση της μετεγκατάστασης των Ρομά Χαλανδρίου στο Κανδήλι, ο Γ. Μαρινάκης έδωσε μια ήπιων τόνων απάντηση, αποδίδοντας την εξέλιξη σε σχέδια ισχυρότερα των δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Το σχέδιο της κεντρικής κυβέρνησης ξεκινά από πολύ παλαιότερα, είπε ο απερχόμενος Δήμαρχος, ώστε να κάνει αυτό που θέλει.

Αυτό το θέατρο παίχτηκε με τους Ρομά, οι εργασίες είναι παράνομες, τις έχουμε καταγγείλει και σε αρμόδια όργανα και δικαστικά όργανα γιατί γίνονται χωρίς άδεια-αυτό είναι πρωτοφανές.

Είναι εθνική ανάγκη μας είπε ο εισαγγελέας. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι για να αποφύγει τα δυο πρόστιμα.

Χωρίς τη δική μας γνώμη, χωρίς τη δική μας συναίνεση, είναι μια κεντρική απόφαση που προχωρά και με δεδομένο να μην κατοικήσει κανείς εκεί».

Και πρόσθεσε, μιλώντας για το πώς μπορεί να εξελιχθούν οι οικισμοί στο όρος Πατέρα: «Τι μπορεί να γίνει δεν ξέρω. Πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να κατοικήσει κανείς εκεί τώρα… Μπορεί να σχεδιάζουν αλλά πράγματα όπως κέντρο κράτησης μεταναστών, αυτό δεν το ξέρω.

Οι Ρομά Χαλανδρίου έχουν διασπαρεί, έχουν μείνει είκοσι οικογένειες που θα πάνε μάλλον σε συγγενείς τους ή αλλού.

Το άσχημο είναι ότι κάναμε μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιήσουμε δημοτική περιουσία. Τα συμφέροντα της κεντρικής διοίκησης δυστυχώς υπερισχύουν της τοπικής κοινωνίας».

 

[quote]

«Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις και πορευθήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας  με σχέδιο και όραμα για τον δήμο μας.

Σήμερα παραδίδουμε ένα δήμο οικονομικά αυτάρκη και έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας μας. κατορθώσαμε να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία το με πολύ σημαντικά έργα υποδομής και όχι έργα βιτρίνας.

[/quote]

Στο χέρι της νέας διοίκησης είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο μας. Εμείς ως πιστοί θεματοφύλακες θα είμαστε εδώ, να το στηρίξουμε και να το υποστηρίξουμε για το καλό του τόπου μας για το μέλλον των παιδιών μας» ήταν ο επίλογος του Γ. Μαρινάκη που έκλεισε ευχαριστώντας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδρίαση Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων

Κατάθλιψη: Διαδικτυακό σεμινάριο από το ΚΕΠ Υγείας Δ. Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Ως 27 Απριλίου τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας