Ποια είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά και πώς μπορούμε να τους διαχειριστούμε;
γράφει η Ελευθερία Μελ. Μουστάκα
MSc Ψυχολόγος
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Κλινική Βιοθυμική Υπνοθεραπεία
Εξωτ. Συνεργάτης Β’ Χειρουργικού Τμήματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center
Καθημερινά όλοι ακούμε για το πόσο επιβλαβή είναι τα τοξικά απόβλητα και τα τοξικά αέρια για τον άνθρωπο. Πόσες πληροφορίες όμως γνωρίζουμε για τους «τοξικούς» ανθρώπους, δηλαδή όλους εκείνους τους ανθρώπους που ρουφούν όλη τη θετική μας ενέργεια, την αισιοδοξία, χαλούν μονίμως τη διάθεσή μας και με την παρουσία τους και μόνο μας δυσκολεύουν;
Είναι εκείνη η συνάδελφος που μόλις μπεις στο γραφείο, αντί για καλημέρα θα αναστενάξει και θα σου πει για ακόμα μια φορά πόσο χάλια είναι η ζωή της.
Είναι εκείνη η φίλη που θα σου πει ότι αδυνάτισες, μόνο για να συμπληρώσει ότι δε σου ταιριάζει και τόσο πολύ. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να βλάψουν όχι μόνο την ψυχική μας ισορροπία, αλλά και την ίδια μας την υγεία.
Όλοι περιτριγυριζόμαστε από τοξικούς ανθρώπους. Μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες, σύντροφοι, γονείς. Τα συναισθήματα που μας δημιουργούν είναι ποικίλα και τις περισσότερες φορές εάν εστιάσουμε την προσοχή μας στα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας θα δούμε πως σωματικά νιώθουμε «περίεργα» όταν είμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς. Μπορεί να νιώθουμε έναν κόμπο στο λαιμό, έναν πόνο στο στομάχι, μια έντονη ταχυκαρδία, ξηροστομία.
Οι τοξικοί άνθρωποι μας κάνουν…
- Να νιώθουμε θυμό και εξάντληση όταν είμαστε μαζί τους ή μετά από τη συνάντηση μαζί τους
- Να αισθανόμαστε ντροπή για τον εαυτό μας
- Να νιώθουμε τρόμο πριν τη συνάντηση μαζί τους
- Να έχουμε συνεχώς νεύρα, θλίψη και αίσθημα κόπωσης
- Να νιώθουμε έντονο στρες
Είναι αρκετές οι φορές που η συνεχής επαφή μαζί τους ενδέχεται να σωματοποιείται μέσω γαστρεντερικών διαταραχών, πόνου στον αυχένα και την πλάτη, δυσκολιών στον ύπνο και αισθήματος ασφυξίας.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς μόλις αναγνωρίσετε τους ανθρώπους αυτούς;
Μόλις εντοπίσετε ότι υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι στη ζωή σας, πρέπει να λάβετε δράση. Ανάλογα με το πόσο πολύ θέλετε να κρατήσετε αυτό το άτομο στη ζωή σας θα πρέπει να αποφασίσετε είτε να επαναπροσδιορίσετε τα όρια της σχέσης σας είτε να τους απομακρύνετε. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τους απομακρύνετε είτε γιατί είναι σημαντικά άτομα για τη ζωή σας είτε γιατί δεν μπορείτε (π.χ. είναι για παράδειγμα συγγενείς ή συνεργάτες) θα πρέπει να:
- Μην μοιράζεστε τίποτα προσωπικό μαζί τους, είτε καλό είτε κακό
- Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να μην αφήσετε να σας εκμεταλλευτούν συναισθηματικά
- Μην το παίρνετε προσωπικά, καθώς τα τοξικά άτομα θα προσπαθήσουν να σας φορτώσουν με ενοχές για τα δικά τους προβλήματα. Μην το επιτρέψετε.
- Εστιάσετε σε όλα τα όμορφα που συμβαίνουν στη ζωή σας και να επιλέξετε να έχετε κοντά σας άτομα που σας αγαπούν και χαίρονται με τις χαρές σας
- Μην προσποιήστε ότι η συμπεριφορά τους είναι αποδεκτή και μην τους δικαιολογείτε για τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Να αναρωτηθείτε εάν δικαιολογείτε τη συμπεριφορά τους και αν προσπαθείτε να τους αλλάξετε γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν μάθει να λειτουργούν και μόνο αν οι ίδιοι θέλουν μπορούν να το αλλάξουν.
Η αναγνώριση της τοξικότητας των ανθρώπων αυτών είναι το πρώτο και βασικό βήμα για τη σωστή διαχείριση. Ανάλογα με το αν θέλετε ή όχι να απομακρύνετε τους ανθρώπους αυτούς από τη ζωή σας πάρτε και τις αντίστοιχες αποφάσεις. Το να κρατήσετε τις αποστάσεις σας δε σημαίνει ότι δεν θέλετε το καλό τους, σημαίνει όμως ότι φροντίζετε για το δικό σας καλό. Και μην ξεχνάτε πως αν δεν προστατεύσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας ποιος περιμένετε να το κάνει;