Πολιτική Σημαντικότερα

Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ: Πρώτος ο Μεϊμαράκης, δεύτερος ο Μητσοτάκης

[quote]Τελικά αποτελέσματα στα Μέγαρα στις εκλογές της ΝΔ[/quote]

Μεϊμαρακης Ευάγγελoς 311

Μητσοτάκης Κυριάκος 240

Τζιτζικώστας Απόστολος 205

Γεωργιάδης Άδωνις 65

Λευκά 2

Άκυρα 7

 

nd_ekloges_201215-01 nd_ekloges_201215-02

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων και καθώς οι πληροφορίες παγιώνουν την εικόνα για πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με δεύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη (λόγω Β’ Αθηνών), τρίτο τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τελευταίο τον Άδωνι Γεωργιάδη, το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας συνοψίζεται σε τρεις φράσεις:

 

Σε πολιτικό επίπεδο, το βασικό συμπέρασμα είναι πως το γαλάζιο “μαγαζί” παραμένει (ή επιστρέφει) κεντροδεξιά και φιλελεύθερα, ενώ οι σκληρές δεξιές φωνές αποδεικνύονται μειοψηφία

Προτού καλά καλά κλείσουν όλες οι κάλπες (όπου υπήρχαν ουρές, η ψηφοφορία συνεχίστηκε και μετά τις οκτώ το βράδυ, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα ξεκινούσε η καταμέτρηση) οι πληροφορίες έδειχναν ξεκάθαρο προβάδισμα του κ.Μεϊμαράκη με ποσοστό άνω του 40% και ντέρμπι μεταξύ Μητσοτάκη- Τζιτζικώστα για τη δεύτερη θέση με μικρές διαφορές.

Η εικόνα αυτή αφορούσε την επαρχία, με αρνητικό σημείο για τον κ.Τζιτζικώστα ότι δεν είχε την ξεκάθαρη πρωτιά που ανέμενε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εν γένει στον καραμανλικό Βορρά. Η ερμηνεία ως προς το γιατί δε συνέβη αυτό, είναι πως του κόστισε η ένταξη σαμαρικών και σκληρά δεξιών στελεχών στο επιτελείο του, καθώς και οι επιθέσεις με εισήγηση Βορίδη- Μπαλτάκου στον Κώστα Καραμανλή.

Ο κ.Καραμανλής παραμένει ο κυριάρχος του παιχνιδιού στο χώρο της κεντροδεξιάς, ωστόσο η δυνατή εμφάνιση του κ.Μητσοτάκη, που αναμένεται λόγω Β’ Αθηνών να παγιωθεί στη δεύτερη θέση (αν και από το επιτελείο Τζιτζικώστα περίμεναν τη Θεσσαλονίκη με ελπίδες ανατροπής), αποτελεί επίσης ένα σαφές μήνυμα.

Εκτιμήσεις ανεξάρτητων αναλυτών πάντως έδιναν μετά τις 11 το βράδυ ως το ντουέτο του δεύτερου γύρου τον κ.Μεϊμαράκη με 44% και τον κ.Μητσοτάκη με 28%. Από την πλευρά του δεύτερου θεωρούν ότι το ποσοστό του θα φτάσει το 30%.

Ο κ.Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος εκ των υποψηφίων που έκανε δήλωση στις 12:20 ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, καθώς έδειξε να εκτιμά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο το ποσοστό του κ.Μεϊμαράκη να ξεπεράσει το 50%, αλλά και ότι όλα είναι ανοιχτά στο δεύτερο γύρο. “Στις 10 Ιανουαρίου θα είναι μία άλλη εκλογή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά Μεϊμαράκη αποδέχονται ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος καθώς εκτιμούν ότι η τάση υπέρ του είναι στο 43% με οροφή το 45%

Στη στήριξη του κ.Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο φερόταν να προσανατολίζεται εξαρχής και ο κ.Γεωργιάδης.

Τα επίσημα αποτελέσματα πάντως αναμένονται αύριο Δευτέρα. ‘Οπως εξήγησε ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης Τραγάκης, τα πρώτα αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα και τα τελικά αύριο, διότι ορισμένες εφορευτικές θα στείλουν αύριο τα φαξ, από τα οποία προκύπτουν τα επίσημα αποτελέσματα σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα σε δήλωση του επιβεβαίωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο στις 10 Ιανουαρίου.

“Παίρνοντας υπόψη τα αποτελέσματα θα έχουμε ξανά κάλπες στις 10 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε συνιστώ σε όλους ψυχραιμία, ενωτικό κλίμα και σύνεση. Εύχομαι καλή επιτυχία και στους δύο υποψήφιους. Οι 400000 μέλη στελέχη και φίλοι της παράταξης συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να καταστήσουν τη ΝΔ μια μεγάλη φιλοευρωπαϊκή δύναμη για τον τόπο”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Πλακιωτάκης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Αλλάζει ο ποινικός κώδικας – Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Aleka Stamatiadi

Αρνητικά όλα τα rapid tests σε δημοτικούς υπαλλήλους Δ. Μεγαρέων

Στο Βλυχό το αυτοκίνητο που σκότωσε 77χρονη στους Αγίους Θεοδώρους

Aleka Stamatiadi