Πολιτισμός

«Το όφελος από το «μοιράζομαι» σκέψεις και εμπειρίες»

 

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Τζέη παρουσιάζεται την προσεχή Κυριακή 27 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του «Θέογνι».

«Κυνηγώντας το όνειρο» η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της γνωστής για την δραστηριότητά της εκπαιδευτικός, όπου αφηγείται πολλά από τα γεγονότα της προσωπικής της ιστορίας που συνδέεται με τη μεγάλη ιστορία της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια, ένα εγχείρημα δύσκολο όσο και απελευθερωτικό, όπως περιγράφει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου. Ποιος και πώς μπορεί άραγε να αγγίξει τόσο ζεστά, πρόσφατα ζητήματα που μας απασχολούν και μας έχουν σημαδέψει; Η συγγραφέας κ. Μαρία Τζέη μας τα εξηγεί παρακάτω…

[quote]Μαρία Τζέη: «Όλοι οι Έλληνες, έχουμε ταλέντο και μπορούμε να γράφουμε»[/quote]

Πώς αποφασίσατε να γράψετε;

Έγραφα πάντα, αλλά πρώτη φορά αποφάσισα τη δημοσιοποίηση και την έκδοση βιβλίου . Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, γράφω ποιήματα ή πεζά κείμενα. Είναι η ξεκούρασή μου, οι πιο όμορφες ώρες της ημέρας μου.

Λίγο πριν γράψω  το «Κυνηγώντας το όνειρο», σκεφτόμουνα πως δεν έπρεπε και ούτε ήθελα να ξεχάσω αυθεντικές εμπειρίες και λεπτομέρειες που πέρασαν από τη ζωή μου κι έτσι αποφάσισα άμεσα την καταγραφή τους , στο αφήγημά μου.

Ποιο είναι το θέμα που πραγματεύεται το πρώτο σας βιβλίο;

Πρόκειται για μια μυθιστορηματική βιογραφία, μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι και δική μου όπως και του καθενός μας. Μια ιστορία που συνοδεύεται από 15 ποιήματά μου σχετικά με το περιεχόμενο της κάθε ενότητας. Περιγράφεται η καθημερινότητα, οι αγωνίες, η προσπάθεια και εν τέλει η δικαίωση ενός κοριτσιού της γενιάς μου.

 

[quote]«Είναι το κλίμα, η φύση μας , η ευαισθησία μας , ο αυθορμητισμός και η ιστορία μας…»[/quote]

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού, θέλω να δείξω πως η ζωή δικαιώνει τους όμορφους αγώνες και ακόμα πως ο άνθρωπος δε γεννιέται άγραφος πίνακας αλλά με μια βιοψυχολογική προίκα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την ίδια τη διαδικασία της γραφής;

Είναι αυτό που έλεγαν οι Αρχαίοι  Έλληνες «Λύτρωση και Κάθαρση».  Γράφοντας, ξεκλειδώνεις τον εαυτό σου και ανοίγεις την ψυχή σου . Εάν θέλεις να είσαι ειλικρινής με τα γεγονότα και τη ζωή , καταφέρνεις  την καλύτερη αυτοψυχανάλυσή σου ίσως και την ψυχοθεραπεία σου εάν το έχεις ανάγκη.

Σε ποιούς απευθύνεται το πόνημά σας;

Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο με αποδέκτες όλες τις ηλικίες . Πιστεύω όμως πως έχει να προσφέρει περισσότερα στη νέα γενιά, επειδή δείχνει βήμα βήμα τη ζωή να εξελίσσεται και να δικαιώνει την ηρωίδα της ιστορίας. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα κυρίως για τη νεολαία μας , που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη κοινωνική και οικονομική απαξίωση.

Θα παροτρύνατε κι άλλους ανθρώπους να διαβάσουν και γιατί όχι , να πουν ανάλογες ιστορίες ; Τι έχουν να προσφέρουν κατά τη γνώμη σας;

Νομίζω πως όλοι οι Έλληνες, έχουμε ταλέντο και μπορούμε να γράφουμε. Είμαι σίγουρη πως ο καθένας , έχει γράψει  στη ζωή του κάποια ποιήματα ή πεζά που τα κρατάει για τον εαυτό του. Είναι το κλίμα, η φύση μας , η ευαισθησία μας , ο αυθορμητισμός και η ιστορία μας… όλα παίζουν το ρόλο τους. Εκείνο που έχω να πω και να παροτρύνω όλους , είναι να μάθουμε να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας και να μη τα κρατάμε κλειδωμένα μέσα μας. Το όφελος από τη διαδικασία του «μοιράζομαι» , είναι και προσωπικό και κοινωνικό.

Πότε, πού και ποιοι θα παρουσιάσουν το βιβλίο σας;

Το «κυνηγώντας το όνειρο» παρουσιάζεται στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ο Θέογνις» , την Κυριακή 27 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα. Το βιβλίο θα χαριστεί σε όλους τους φίλους μου.

Στο δικό μου Κυνήγι του Ονείρου , θα σας ταξιδέψουν με τη δική τους ματιά , ο Χρυσόστομος  Σύρκος, μαθηματικός και πρώην δήμαρχος. Η Φραγκίσκη Σταυράκη, φιλόλογος , ποιήτρια και παιδική μου φίλη. Ο Μιχάλης Λεβέντης, φιλόλογος , ποιητής , ψυχολόγος , συνάδελφος και καλός μου φίλος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο γνωστός και αγαπημένος μας ηθοποιός, ο Πέτρος  Ξεκούκης. Τη βραδιά μας θα ομορφύνει με τις νότες της κιθάρας του, ο καταξιωμένος καθηγητής Μουσικής, ο Σπύρος Παπανικόλας. Μαζί του, η ταλαντούχος σοπράνο Ευανθία Χριστοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θέατρο κατ’ οίκων»

80 χρόνια απελευθέρωσης των Μεγάρων: Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

«Η Μεγαρίτισσα»: Έργο του Τσαρούχη δωρίζει η Πόλυ Κολλιαλή στον Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi