Γράφει η Νίκη Τσίγκρη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στον οργανισμό μας! Μετά το οξυγόνο, το νερό και τη βασική μας τροφή , το μαγνήσιο είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ζωτικής σημασίας!
Είναι πιο σημαντικό από το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο και συμβάλλει στη ρύθμιση και των τριών. Η έλλειψη μαγνησίου συνήθως δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί καθώς μόλις το 1% του μαγνησίου του οργανισμού μας αποθηκεύεται στο αίμα, ενώ οι περισσότεροι γιατροί δεν το συμπεριλαμβάνουν καν στο ετήσιο τσεκ-απ.
Το μαγνήσιο βρίσκεται στο σπανάκι, στον κολοκυθόσπορο, στα λευκά και στα μαύρα φασόλια, στην κινόα, στον λιναρόσπορο, στο καστανό ρύζι, στις φακές, στα ζυμαρικά ολικής άλεσης , στην μαύρη σοκολάτα , στο αβοκάντο, στην μπανάνα, στα ψάρια (σκουμπρί-τόνος ),στα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και στους ξηρούς καρπούς.
Η έλλειψη του μπορεί μα δημιουργήσει μυικούς σπασμούς – διαβήτη -πίεση- διαταραχές άγχους -ημικρανίες- οστεοπόρωση -εγκεφαλικά επεισόδια και τέλος καρδιαγγειακές παθήσεις.
Από την άλλη η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει διάρροια.