ΠολιτικήΣημαντικότερα

Τι μέλλει γενέσθαι με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής

Προϋπόθεση η παραχώρηση υποδομών από τους δήμους για την δημιουργία σχολών

[quote]Αντιδράσεις από Πολυτεχνείο και φοιτητές του ΤΕΙ[/quote]

 

Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

 

Με θολό το τοπίο για το τι θα γίνει με τις σχολές ανά περιοχή, καθώς εξαρτάται και από τις παροχές που θα δώσουν σε υποδομές οι Δήμοι, προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής.

Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παρά τις έντονες αντιδράσεις, κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου είχαν οι δήμαρχοι της περιοχής την περασμένη εβδομάδα όπου ο δήμος Μεγαρέων εκπροσωπήθηκε από την Αντιδήμαρχο Ελένη Ρήγα.

Τι θα γίνει με τα Μέγαρα;

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε από την σελίδα του στο facebook ότι «δρομολογείται η δημιουργία στο Δήμο Μεγαρέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα έχουν σχέση με την αγροτική ανάπτυξη και άλλους τομείς». Όπως έχει επισημανθεί και ξαναδηλώνει ο Υπουργός, το πού θα κατανεμηθούν οι σχολές εξαρτάται από την παροχή υποδομών από τον δήμο. Αν δηλαδή ο Δήμος παραχωρήσει αίθουσες για λειτουργία και διδασκαλία των τμημάτων, ή εκτάσεις για καλλιέργειες για παράδειγμα για γεωργικές σχολές, τότε το υπουργείο θα ιδρύσει τμήματα στην περιοχή μας. Σε αντίθεση με άλλους δήμους, όπως ο δήμος Ασπροπύργου, ο δήμος Μεγαρέων δεν έχει προωθήσει ούτε δηλώσει στο υπουργείο την διάθεσή του για παραχώρηση υποδομών. Έτσι, φαίνεται δύσκολη η ίδρυση σχολών πανεπιστημίου δυτικής Αττικής στα Μέγαρα.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΧΟΛΕΣ & ΤΜΗΜΑΤΑ

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως η διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου γίνεται έχοντας ως γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια,  καθώς και ότι ελήφθη η μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτιριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο νόμου, το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει πέντε Σχολές και 26 ακαδημαϊκά Τμήματα. Ο πρώτος κύκλος σπουδών θα διαρκεί οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα και θα περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, ιδρύονται οι ακόλουθες σχολές και τμήματα:

Σχολή Μηχανικών

α. Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
β. Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής
γ. Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
δ. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
ε. Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής
στ. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
ζ. Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών
η. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

α. Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
β. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
γ. Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
δ. Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
ε. Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
στ. Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

α. Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας
β. Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής
γ. Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης
δ. Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών

Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας

α. Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
β. Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
γ. Τμήμα Εργοθεραπείας
δ. Τμήμα Μαιευτικής
ε. Τμήμα Νοσηλευτικής
στ. Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Σχολή Επιστημών Τροφίμων

α. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
β. Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου  & Ποτών

Μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος Πρύτανης και η Σύγκλητος, το ίδρυμα προβλέπεται να διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή έως την 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης θα αναδειχθούν ύστερα από εκλογές που θα διεξαχθούν έως την 1η Απριλίου 2018.

Μεταβατική περίοδος για τους φοιτητές

Οι φοιτητές την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Πανεπιστημίου, έως και την εξεσταστική του επόμενου Σεπτεμβρίου, θα παρακολουθούν προγράμματα σπουδών των δύο ΤΕΙ που θα συγχωνευθούν (ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας), μέχρι και την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής (του Σεπτεμβρίου). Η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του ΠΔΑ θα ξεκινήσει από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.

Τι θα γίνει με τα προπτυχιακά μαθήματα;

Τα προπτυχιακά µαθήµατα Τµηµάτων των απορροφώµενων Τ.Ε.Ι., συνεχίζονται σύµφωνα µε το καθορισµένο πρόγραµµα σπουδών µέχρι την ολοκλήρωση των εξαµήνων και των εξετάσεων για το ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018. Τα προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών των Τµηµάτων του Πανεπιστηµίου Δυτικής Αττικής θα εφαρµόζονται από το χειµερινό εξάµηνο του ακαδηµαϊκού έτους 2018- 2019. Η διαµόρφωση των προγραµµάτων σπουδών των Τµηµάτων του Πανεπιστηµίου Δυτικής Αττικής γίνεται σύµφωνα µε το άρθρο 32 του ν. 4009/11. Τα προγράµµατα αυτά θεωρούνται πιστοποιηµένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 70 έως και 72, και του  δευτέρου εδαφίου της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/11 (Α΄ 195).

Τι θα συμβεί με το πτυχίο;

Αυτό είναι και το κύριο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές. Η αντιστοίχηση των μαθημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ με τα νέα προγράμματα σπουδών θα αποφασιστεί από τη Συνέλευση των νέων Τμημάτων. Μόνο τότε θα  καθοριστούν τα υπολειπόμενα μαθήματα για την απόκτηση του τίτλου σπουδών είτε του Τμήματος του ΠΔΑ είτε του Τμήματος ΤΕΙ ανάλογα με το τι θα αποφασίσει ο εκάστοτε σπουδαστής, καθώς του δίνεται κι η δυνατότητα να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών του Τμήματος ΤΕΙ στο οποίο έχει εισαχθεί, υποβάλλοντας μη ανακληθείσα υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος  του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018.

 

Ο Υπουργός Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Σε συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου δήλωσε τα παρακάτω για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Όπως διαπίστωσα σε μια εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση που είχα με δημάρχους της περιοχής της Δυτικής Αττικής, βλέπουν κι εκείνοι τα πολλαπλά οφέλη και «αγκαλιάζουν» την πρωτοβουλία αυτή με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την παραχώρηση και χρήση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μεγάλων εκτάσεων και κτιρίων που ανήκουν στους δήμους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή του στο εγχείρημα και τη βοήθεια που μπορεί να δοθεί για την επιτυχία των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα παρέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γίνεται με όρους αμιγώς ακαδημαϊκούς και όχι συντεχνιακούς ή τοπικιστικούς. Αξιόλογα τμήματα ΤΕΙ εντάσσονται σε αυτό, οι απόφοιτοι κατοχυρώνουν πλήρως επαγγελματικά δικαιώματα και οι παλιοί απόφοιτοι διατηρούν όλα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Κι αυτό είναι το πρώτο βήμα αντίστοιχων πρωτοβουλιών που ήδη συζητιούνται ανάμεσα σε τμήματα των ΤΕΙ και σε πανεπιστήμια, όπως, π.χ., στην Ήπειρο, στα Ιόνια Νησιά, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα κ.α. Εμείς ενθαρρύνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και θα τις ενισχύσουμε οικονομικά και με νέες θέσεις προσωπικού, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις που θα έρχονται θα βασίζονται σε αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ για το υπό Ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

«Σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, διαφορετικών επιπέδων, που οδηγούν σε κατατμήσεις και διασπάσεις» τονίζει η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ μετά από διεξοδική συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις»  εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το γεγονός ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης σε σχέση με τη λειτουργία των ΤΕΙ και τη λειτουργία νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων, δεν στηρίζονται σε μια τεκμηριωμένη ακαδημαϊκή ανάλυση, αλλά ικανοποιούν κατά βάση ανάγκες συγχώνευσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τμημάτων και εισάγουν, εμμέσως πλην σαφώς, σε σειρά γνωστικών αντικειμένων, λογικές διάσπασης των σπουδών.

Ειδικότερα στον τομέα των σπουδών των μηχανικών η υιοθέτηση των παραπάνω λογικών οδηγεί στην δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, που οικειοποιούνται ονομασίες σημερινών γνωστικών αντικειμένων ειδικότητας μηχανικού, χωρίς τα προωθούμενα προγράμματα σπουδών να μπορούν να καλύψουν, εκ των πραγμάτων, ούτε το εύρος ούτε τη δομή των αντίστοιχων ειδικοτήτων, προκαλώντας σύγχυση στους φοιτητές και συνολικά στην ελληνική κοινωνία.

Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα έχει επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα των ενιαίων και αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών μηχανικού πενταετούς διάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του ΕΜΠ επαναλαμβάνει την θέση της, ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, διαφορετικών επιπέδων, που οδηγούν σε κατατμήσεις και διασπάσεις και συνακόλουθα σε μια συνολική υποβάθμιση όλων των τίτλων σπουδών των μηχανικών.

Τέλος σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την λειτουργία κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια, η Σύγκλητος του ΕΜΠ επαναλαμβάνει ότι η πρόσθεση αντικειμένων χωρίς την εξασφαλισμένη μεταφορά των πραγματικά απαραίτητων πόρων δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, ειδικά στη σημερινή περίοδο της έντονης υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων.»

Κι αντιδράσεις από σχολές του ΤΕΙ Αθήνας

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), έκαναν οι σπουδαστικοί σύλλογοι των σχολών Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ) και Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Αθήνας. Η Γενική Συνέλευση των σπουδαστών της ΣΤΕΤΡΟΔ αποφάσισε ακόμα να προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση, με κατειλημμένη σχολή και συγκέντρωση όταν το νομοσχέδιο θα συζητιέται και θα ψηφίζεται στη Βουλή.

Οι σπουδαστές θέτουν το ερώτημα τι σημαίνει πραγματικά αναβάθμιση των σχολών τους, αντιπαραβάλλοντας την πραγματικότητα που διαφαίνεται με την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων να παραμένει και να εντείνεται (π.χ. παρόμοιες ειδικότητες με τη ΣΤΕΤΡΟΔ βγαίνουν και από τη Γεωπονική, αλλά και από τα υπόλοιπα ΤΕΙ που παραμένουν), το μεγάλο κόστος σπουδών, την πρακτική να γίνεται με όρους τσάμπα εργασίας, το πτυχίο να μην αποτελεί το μοναδικό προαπαιτούμενο για δουλειά, αλλά να πρέπει να συμπληρώνεται με μια σειρά πιστοποιητικά κ.τ.λ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε επιφυλακή Κέντρο Υγείας Μεγάρων-Περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου για τις ανάγκες της πυρκαγιάς

Aleka Stamatiadi

Μαρία Μιχάλαρου: «Η Δυτική Αττική πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει»

«Ο Δήμος δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση»