ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Τι γίνεται τελικά με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου;

Άλλη αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας προτείνει την μη λειτουργία της σχολικής μονάδας μέχρι την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την στατική επάρκειά της

Μάλλον αντικρουόμενες είναι οι διαπιστώσεις και οι αυτοψίες για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου, του οποίου οι μαθητές εδώ και αρκετές εβδομάδες κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση καθώς το σχολείο τους έχει πολλές φθορές και από μερικές αυτοψίες κρίθηκε ακατάλληλο.

Από μερικές, ωστόσο, καθώς από άλλες, όπως αυτή του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη που πριν μερικές ημέρες έγραφε για τεράστιους κινδύνους για το σχολείο στο facebook.

Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έκανε αυτοψία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, παρουσία του Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κώστα Κάμπαξη και της Διευθύντριας του Σχολείου.

O σεισμολόγος Άκης Τσελέντης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου

 

Διαφορετικά τα συμπεράσματα της Επιτροπής Ελέγχου που προσκομίζει ο Σύλλογος Γονέων

Ωστόσο, διαφορετικά είναι τα στοιχεία που μας ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Περάμου.

Για το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου υπάρχει έγγραφο- Πρωτόκολλο αυτοψίας επικινδύνου για λόγους δομικής & στατικής φύσεως καθώς και από απόψεως υγιεινής, με ημερομηνία 13ης Φεβρουαρίου. Το έγγραφο εκδίδει από τον Δήμο Μεγαρέων, Επιτροπή Ελέγχου Επικινδύνως Ετοιμορρόπων Κατασκευών του άρθρου 428 του Κ.Β.Π.Ν. Χωρικής Αρμοδιότητας ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Η τριμελής επιτροπή πολιτικών μηχανικών  αποφαίνεται ότι «το ανωτέρω κτήριο όπου στεγάζεται 1ο Δημοτικό Σχολείο είναι επικίνδυνο από άποψη δομικής και στατικής φύσεως καθώς και από άποψη υγιεινής βάση του Π.Δ. 13-04-29 «Περί Επικινδύνων Οικοδομών», Άρθρα 1,3,4,7 & 9 καθώς και άρθρα 422, 425, 428 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας και χαρακτηρίζεται ως «κοινώς επικίνδυνο».

Αυτό πρέπει άμεσα να επισκευασθεί, τονίζεται, επειδή υπάρχουν σαφείς ενδείξεις του κινδύνου που εκδηλώνεται με τις παραπάνω [Β] αναφερόμενες βλάβες υπό την υπεύθυνη επίβλεψη του κατά Νόμο Τεχνικού όπως ορίζεται στο Άρθρο 28 του Ν.4495/17 (ΦΕΚ 167Α/03.11.2017) καθώς & των μεταγενέστερων τροποποιήσεων αυτού, κατόπιν σχετικής Διοικητικής Πράξης που θα χορηγηθεί από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ Μεγάρων ενώ θα πρέπει να τηρηθεί και η διαδικασία των άρθρων 45 & 46 του ιδίου Νόμου μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ e-άδειες (με συνημμένη Μελέτη Στατικής Επάρκειας Κτηρίου, ως Εκπαιδευτήριο σπουδαιότητας Σ3)».

Άμεσα μέτρα ασφαλείας

Όσον αφορά τα άμεσα μέτρα ασφαλείας που συνιστά η επιτροπή «Απαιτούνται : (α) Καθαίρεση των εναπομεινουσών «φουσκωμένων» ταβανιών των αιθουσών του ισογείου (καθώς & όσον επικαλύψεων είχαν παλαιότερα επισκευαστεί κατ’την κρίση του επβλέποντος μηχανικού) & καθαίρεση των μεταλλικών τελάρων τοποθέτησης της ψευδοροφής (β) Καθαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων εξωτερικά & εσωτερικά του κτηρίου (γ) Τακτικός έλεγχος των υδρορροών στην ταράτσες των κτιρίων καθώς & των εξωτερικών υδρορροών στο αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος για την σωστή απορροή των ομβρίων υδάτων.

Για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής που επιβάλλονται, απαιτείται : ο αποκλεισμός & απαγόρευση αυστηρά της χρήσης των αιθουσών & του διαδρόμου που θα γίνουν οι εσωτερικές επισκευές του κτηρίου έως & την άρση της επικινδυνότητας. Για τις εξωτερικές εργασίες επισκευών του κτιρίου απαιτείται να ληφθούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα με ασφαλή περίφραξη, ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση τόσο των διδασκόμενων όσο και των διδασκόντων πλησίον των χώρων. Τα παραπάνω μέτρα θα παραμείνουν έως την άρση της επικινδυνότητας.

Για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής, απαιτείται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που κρίνονται αναγκαία τόσο για την ασφάλεια των διδασκομένων όσο και την ασφάλεια των διδασκόντων καθώς και των επισκεπτών (ασφαλή περίφραξη) υπό την υπεύθυνη επίβλεψη του κατά Νόμο Τεχνικού.

Επιπροσθέτως ο Δήμος, ως υπεύθυνος φορέας για τη συντήρηση του σχολικού συγκροτήματος, έχοντας υπόψιν την παλαιότητα των κτιρίων, οφείλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκευάζει άμεσα τις βλάβες που τυχόν προκύπτουν λόγω της χρήσεως και λειτουργίας του σχολικού κτηρίου προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου τόσο για την ασφάλεια των διδασκομένων όσο και την ασφάλεια των διδασκόντων. Οι εργασίες επισκευής θα εκτελεσθούν εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία νομίμου κοινοποιήσεως της παρούσας εκθέσεως, κατόπιν σχετικής Διοικητικής Πράξης της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ Μεγαρέων υπό την υπεύθυνη επίβλεψη του κατά Νόμο Τεχνικού όπως ορίζεται στο Άρθρο 28 του Ν.4495/17 (ΦΕΚ 167Α/03.11.2017) καθώς & των μεταγενέστερων τροποποιήσεων αυτού, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ e-άδειες. Εφ’όσον περάσει άπρακτη η προθεσμία αυτή «φερόμενος ιδιοκτήτης» θα διωχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 286 και 434 του Ποινικού Κώδικα».

Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο της υπηρεσίας τεχνικών έργων πολεοδομίας και περιβάλλοντος του Δήμου Μεγαρέων, η τεχνική υπηρεσία δε νομιμοποιείται να αποφανθεί από τον μακροσκοπικό (οπτικό) έλεγχο και μόνο για την χρήση της ή μη.

Η τεχνική υπηρεσία, σύμφωνα με το 2544/06-02-2023 έγγραφό που αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων, «προτείνει την μη λειτουργία της σχολικής μονάδας μέχρι την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την στατική επάρκειά της».

Οι γονείς των μαθητών του σχολείου μας ανέφεραν ότι η θέση τους αντανακλάται στα παραπάνω έγγραφα και αναζητούν λύση ώστε τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα σε ασφαλείς αίθουσες, και όχι με την ταλαιπωρία της τηλεκπαίδευσης που υφίστανται ήδη για αρκετές εβδομάδες, χωρίς προοπτική διεξόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Ρήγα: «Πολιτισμός είναι να μάθουμε πρώτα στα παιδιά μας αξίες»

Aleka Stamatiadi

Μαύρες Αλήθειες για την Ελληνική Οικονομία

Κλειστά τα σχολεία λόγω παγετού-Μαθήματα με τηλεκπαίδευση