Παρουσιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου και τέθηκε προς διαβούλευση Δήμων και Φορέων
[quote]«Μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση στη Δυτική Αττική σε συνεργασία με τους Δήμους, τους φορείς και τους πολίτες»[/quote]
Παρουσιάστηκε εχθές, 25 Μαϊου, στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου, το στρατηγικό σχέδιο ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+ της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής με παρουσία βουλευτών, των δημάρχων της περιοχής, πολλών αντιδημάρχων, της πρώην αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπων δημοσίων αρχών, εκπροσώπων συλλόγων και πλήθους δημοτών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου, στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε λόγο στην ανάγκη η Δυτική Αττική να βρει το βηματισμό που τις αξίζει και δήλωσε ότι «μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση στη Δυτική Αττική σε συνεργασία με τους Δήμους, τους φορείς και τους πολίτες». Η προσπάθεια όμως αυτή αποτελεί την ύπαρξη και των κατάλληλων εργαλείων πολιτικής με το στρατηγικό σχέδιο να αποτελεί όχι ένα θέσφατο αλλά το αναγκαίο πλαίσιο συνεργασίας, διαβούλευσης, κινητοποίησης δυνάμεων, περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων αλλά και απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής. Κάνοντας λόγο για το αποτυχημένο μοντέλο του δικομματισμού στη Δυτική Αττική που είχε ως αποτέλεσμα και την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την ανεργία, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη συντονισμού, συνεννόησης και συνεργασίας με τους Δήμους της περιοχής έτσι ώστε να χαρτογραφηθούν πραγματικές ανάγκες και να υλοποιηθούν έργα και δράσεις αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πηγές πόρων. Η επιλογή των έργων πρέπει να στηρίζεται στις ανάγκες των Δήμων αλλά και στην προώθηση των στρατηγικών επιλογών για τη Δυτική Αττική, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο εγχείρημα της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Οι δυο εισηγητές του στρατηγικού σχεδίου ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+, Δ. Ραφτόπουλος, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός με πολύχρονη διευθυντική εμπειρία στα τεχνικά έργα και τον προγραμματισμό έργων και Δ. Μπουρίκος, πολιτικός επιστήμονας-κοινωνικός λειτουργός, απόφοιτος Περιφερειακής Διοίκησης και Ανάπτυξης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στελέχη της Αντιπεριφέρειας, έκαναν αναλυτική παρουσίαση των σκοπών και της μεθοδολογίας του σχεδίου, των υστερήσεων και πλεονεκτημάτων της περιοχής, του οράματος, της αποστολής και των αρχών-αξιών, των στρατηγικών στόχων, των θεματικών αξόνων παρέμβασης και των ενδεικτικών μέτρων, καθώς και πρακτικού παραδείγματος για τη σκοπιμότητα του στρατηγικού σχεδιασμού στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών, κυρίως, πόρων.
Τονίστηκε από τους εισηγητές ότι πρόκειται για μια συνεχή και δυναμική διαδικασία έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος (πολιτικού και οικονομικού).
Οι παρεμβάσεις των παρευρισκόμενων Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων Νομικών Προσώπων και Συλλογικών Φορέων είχαν ως κοινό σημείο την αναγνώριση της καινοτομίας και της προστιθέμενης αξία της πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννη Βασιλείου.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου, έκανε λόγο για την ανάγκη υπέρβασης των πληθυσμιακών κριτηρίων που διαχρονικά αδίκησαν τη Δυτική Αττική, τη συστηματική και μεθοδική συνεργασία της Αντιπεριφέρειας με το Δήμο, και την έμφαση σε έργα, όπως την υγεία (κέντρο υγείας), τη σχολική στέγη, τις δραστηριότητες ΣΕΒΕΖΟ, τα δίκτυα υποδομών, τον πολιτισμό και την κοινωνία και την αναβάθμιση των συμμετοχικών διαδικασιών. Η Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, κ. Ι. Κριεκούκη, επεσήμανε την άψογη και συστηματική συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και την ανάγκη να προχωράμε βάσει σχεδίου με τεκμηρίωση. Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Γ. Σταμούλης, επεσήμανε την αξία του στρατηγικού σχεδίου ως αναπτυξιακού εργαλείου και έκανε ιδιαίτερο λόγο για την ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής, των υδάτινων πόρων, την κτηνοτροφία, την οστρακοκαλλιέργεια, τον ημερήσιο τουρισμό και την προσπελασιμότητα στον αγροτικό χώρο και μέσω διαδημοτικών συνεργασιών.
Ο Αντιδήμαρχος Φυλής, κ. Α. Σχίζας, επεσήμανε την αξία της συνεργασίας και του δημοκρατικού προγραμματισμού, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ολοκλήρωση υποδομών, την προστασία και ανάδειξη του ορεινού όγκου, τις κοινωνικές δομές και την ανάγκη πρόσληψης Ρομά για τη διευκόλυνση ποικίλων δράσεων στην περιοχή.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Σ. Δήμου, τόνισε την ανάγκη συνεργασιών, έκανε λόγο για το αξιόλογο προσωπικό της ΠΕΔΑ, την ανάγκη μελετών για επιλέξιμες πράξεις, την ολοκλήρωση βασικών υποδομών, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και την εξέταση δημιουργίας και λειτουργίας νέων δομών.
Παρεμβάσεις με διατυπώσεις προτάσεων για επεξεργασία στα θέματα πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού αλλά και τεχνολογικών πάρκων, έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ελευσίνας, κ. Κοροπούλης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ελευσίνας, κ. Γ. Καμπάνης, ο εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής, κ. Κ. Βάβουλας και ο εκπρόσωπος αθλητικού συλλόγου, κ. Β. Ντάκουρης. Τέλος, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής έλαβε ηλεκτρονικά αρκετές αναφορές-προτάσεις δημοτών και εκπροσώπων φορέων που θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας στις επόμενες φάσεις εξειδίκευσης του στρατηγικού τομέα ανά θεματικό πεδίο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου, κλείνοντας την σύσκεψη, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία της συνάντησης, και έκανε λόγο για μια ανοικτή και δυναμική διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού που ήδη οδηγεί σε έργα και δράσεις. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας».