Σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των γεωτρήσεων βωξίτη προσανατολίζονται φορείς, πολίτες και Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων
[quote]Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου[/quote]
ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Κάθετα αντίθετοι με σύμπνοια για αγώνα κατά του ενδεχομένου γεωτρήσεων για κοιτάσματα βωξίτη, δημοτικοί σύμβουλοι, διοίκηση και πολίτες του Δήμου Μεγαρέων, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 12ης Ιουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για γεωτρήσεις κοιτασμάτων βωξίτη, μετά από αίτημα εταιρείας (όπως περιγράφεται σε ρεπορτάζ στο παρόν φύλλο) και η συνεδρίαση που διήρκεσε αρκετές ώρες προκάλεσε προβληματισμό αλλά και τη διάθεση για κινητοποιήσεις κατά αυτού του σεναρίου.
«Κανείς δεν έχει καταλάβει τι πάει να γίνει στα Μέγαρα πάλι», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε εκτός μικροφώνου από κάποιον «παλιό» των εδράνων του δημοτικού συμβουλίου.
Η γνωμοδότηση υπηρεσίας και δημοτικού συμβουλίου ήταν αρνητική αλλά το ενδεχόμενο να γίνουν γεωτρήσεις βωξίτη στα Γεράνεια(σε σημεία που δεν είναι σαφώς ορισμένα) κρίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου 101 περιφερειακοί σύμβουλοι θα γνωμοδοτήσουν αλλά για μία εταιρεία που έτσι κι αλλιώς έχει το δικαίωμα γεωτρήσεων, όπως επεσήμανε και ο Γιάννης Μαρινάκης κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων.
«Η μελέτη αυτή είναι πρόκριμα για να γίνει ορυχείο, ανέφερε ο Γρ. Σταμουλης. Με ό τι μορφή και να γίνει θα είναι καταστροφικό. Θα πρέπει να μη γίνουν έργα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να το απορρίψουμε, να το πάμε «μέσα», να διατρανώσουμε την αντίθεση μας.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι και σε διερευνητικές γεωτρήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε αυτό το διερευνητικό να γίνει. Η γνωμοδότηση είναι εισηγητική στο περιφερειακό συμβούλιο, εκεί θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Δεν μπορούμε όμως να προδικάσουμε την ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο».
[quote]”Κι άλλες φορές ψηφίσαμε αρνητικά και προχώρησαν…”[/quote]
«Είναι μείζον το θέμα γιατί έχει ήδη η εταιρεία άδεια από το κράτος, επεσήμανε ο Γιάννης Μαρινάκης. Η εταιρεία που κάνει το αίτημα έχει το δικαίωμα να κάνει διερευνητικές γεωτρήσεις.
Κι άλλες φόρες ψήφισε τόσο το περιφερειακό συμβούλιο όσο και το δημοτικό αρνητικά αλλά προχώρησαν, όπως στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ.
Έχει σημασία να είμαστε κάθετοι αλλά να μην επιτρέψουμε καμία ψήφο θετική σε κάτι τέτοιο. Για άλλη μια φορά μια αριστερή κυβέρνηση δίνει δικαίωμα να γίνονται τέτοια εκτρώματα οικολογικά».
Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Μπερδελής ανέφερε ότι είναι «δραστηριότητες άκρως επικίνδυνες για το περιβάλλον και κυρίως γιατί δεν ξέρουμε εκ των προτέρων, δεν είναι σαφής ο νόμος τι είδους εκμετάλλευση θα γίνει.
Αν οικονομικοί λόγοι το επιτρέπουν, μπορεί να είναι επιφανειακή ή υπόγεια η γεώτρηση. Τέτοιου είδους έργα καταστρέφουν την πανίδα, τη χλωρίδα, το τοπίο το υδρολογικό δίκτυο… Όλα αυτά είναι επιπτώσεις και μιλούν οι εταιρείες για πλήρη αποκατάσταση που δε γίνεται ποτέ.
[quote]”Η περιοχή αυτή είναι ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου με πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης που δε θα κάνουν κακό στην υγεία. Δεν τελειώνει στην περιφέρεια τέτοιου είδους επένδυση. Όταν η ερεύνα αποδείξει ότι εκεί υπάρχουν κοιτάσματα που τους συμφέρει να εξορύξουν”[/quote]
Ακόμα, ο Γ. Μπερδελής παρατήρηση ότι «Είναι γενικόλογη η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Μεγαρέων, επειδή είναι γενικόλογη και αόριστη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γεωτρήσεων που αφορούν την έρευνα».
«Όταν ανοίγει η πόρτα, δεν κλείνει, τόνισε ο Αντ. Χοροζάνης. Είμαστε αντίθετοι σε όλα. Να μην ξεκινήσει αυτή η δουλειά και να είναι ενάντια στην κυβέρνηση. Οι εξορύξεις έχουν να κάνουν μόνο με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Καταστρέφεται το περιβάλλον και δεν υπολογίζει κανείς τίποτα, δεν δικαιολογείται για εθνικό σκοπό τίποτα από όσα θα πει η κυβέρνηση. Με αγώνα του λαού και όχι μόνο με ψηφίσματα».
Να ξεκινήσουν και οι δικαστικές διεκδικήσεις του Δήμου πρότεινε ο Γιάννης Μιχάλαρος.
Από πλευράς των πολιτών, ο Γιώργης Παπαγιάννης, με τον οποίο συμφώνησαν τόσο δημοτικοί σύμβουλοι όσο και άλλοι παρευρισκόμενοι πολίτες, ανέφερε ως παράδειγμα θετικής έκβασης κινητοποιήσεων δημοτών την Κερατέα, προτείνοντας κινητοποιήσεις: «Μην έχουμε αυταπάτες. Να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις με εξωστρέφεια. Χρειάζεται ενότητα, όχι διαφωνία».
Για τις καταστροφικές συνέπειες των γεωτρήσεων μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μελέτης Λέλης.
[quote]Στις επιπτώσεις στην υγεία και ιδιαίτερα στο αναπνευστικό σύστημα στάθηκε ο Ελ. Παπαλευθέρης.[/quote]
Πολλά επιστημονικά στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις γεωτρήσεων για βωξίτη μετέφερε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεγάρων Ηλίας Μουσταϊρας, καταθέτοντας και την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου.
«Ο δήμος και το ελληνικό δημόσιο δε θα εισπράξει δεκάρα τσακιστή και τα ενδεχόμενα κέρδη θα φορολογηθούν στο Λουξεμβούργο και αλλού. Πρέπει να δούμε ως δήμος τι ζητάμε και θα εντατικοποιηθούν οι κινήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Η. Μουσταϊρας.
Για την οικολογική αξία των βουνών και την ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος μίλησε ο πρώην Πρόεδρος Λουκάς Μπισταράκης, δηλώνοντας συμπαράσταση στους αγώνες κατά των γεωτρήσεων.
Ο αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Δέδες ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα αυτό το έργο να το σταματήσουμε, πρέπει να δούμε τι λέει το μνημόνιο… Αυτή είναι η κατάσταση της πατρίδας μας.
Πρέπει να σκάψεις δρόμο. Η διοίκηση δεν είναι μόνο αλωνιστική διαδικασία, επεσήμανε ο Κων. Δέδες. Μας έχουν παρακάμψει και ο πολιτικός θα πρέπει να πείσει τον πολίτη. Πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες οργάνωσης του κόσμου. Το κράτος αυτό έχει πουληθεί, αλλά η ανώτερη εξουσία είναι ο λαός».
Εκπροσωπώντας τη «Λαϊκή Ενότητα», ο Βασίλης Πολυχρόνης ανέφερε ότι «μόνο αν θα βγούμε στους δρόμους θα έχουμε αποτέλεσμα για την απείρου κάλλους περιοχή μας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων έλαβε ομόφωνα απόφαση για αρνητική γνωμοδότηση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «Δελφοί– Δίστομον Α.Μ.Ε.» με τίτλο: «Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη» υποκατηγορία Α2, ομάδα 5η, με α/α 9 (ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση ορυκτών). Η μελέτη αφορά την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη με τη διεξαγωγή δεκαπέντε (15) γεωτρήσεων σε χώρο έκτασης 49.865,783 στρ. σε θέσεις που καθορίζονται συγκεκριμένα σε συνοδευτικό χάρτη γεωτρήσεων που συνοδεύει ως απαραίτητο δικαιολογητικό την μελέτη, αλλά ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί.
Αναμένονται κινήσεις για οργάνωση κινητοποιήσεων.