Απολογισμός της Διοίκησης Σταμούλη
Γρ. Σταμούλης: «Ο Πλανητάρχης με περνάει δέκα χρόνια»
Ώρα αναδιάταξης δυνάμεων στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, ως δείχνει και η συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων.
Σχεδόν εννέα χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων της δημοτικής αρχής Σταμούλη και η αντιπολίτευση στηλίτευση σειρά θεμάτων στον Δήμο Μεγαρέων.
Στον απολογισμό του, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης αναφέρθηκε αρχικά στην «τόνωση της τοπικής οικονομίας» στην οποία στοχεύει η διοίκησή του και στη συνέχεια κυρίως σε ενέργειες που αφορούν το ΚΕΠ Υγείας και προληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί και την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Μεγαρέων, όπου σε δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, συσσίτιο, συνεισφέρουν σε συνδημότες.
Η αντιπολίτευση αναφέρθηκε γενικότερα σε έλλειψη διάθεσης συνεργασίας αλλά και «οράματος» της διοίκησης Σταμούλη. Τον λόγο πήραν ο Κλεάνθης Βαρελάς, ο Γιώργος Μπερδελής, ο Άγγελος Μακρυγιάννης, ο Αντώνης Χοροζάνης, ο Παναγιώτης Μαργέτης, ο Γιώργος Στρατούρης, ο Σπύρος Νικολάου, η Κατερίνα Λουκά, ο Δημήτρης Δάλλας, από την αντιπολίτευση και έπειτα από τον Δήμαρχο, από την διοίκηση, οι Αντιδήμαρχοι Ιερόθεος Πολυχρόνης, Κ. Καράμπελας, Σταύρος Νικ. Φωτίου, Σταύρος Φωτίου.
Γρηγόρης Σταμούλης: «Ό, τι και να κάνεις ποτέ δεν είναι αρκετό. Η φύση του ανθρώπου είναι ανικανοποίητη»
Ξεκινώντας την εισήγησή του κατά τον απολογισμό του, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης ξεκίνησε με ευχαριστήρια προς τους συνεργάτες του και τους εργαζομένους του Δήμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Οτιδήποτε θετικό έχει προκύψει οφείλεται αποκλειστικά στους συνεργάτες. Για οποιοδήποτε κακό και οποιαδήποτε παράλειψη η ευθύνη βαρύνει εμένα.
Όταν έρχεται η ώρα του απολογισμού σκέφτεσαι τι έκανες τι έπρεπε να κάνεις αν αυτά που έκανες, είπε με διάθεση ανασκόπησης ο Γρ. Σταμούλης. Ό, τι και να κάνεις ποτέ δεν είναι αρκετό. Η φύση του ανθρώπου είναι ανικανοποίητη.
Εξετάζοντας την πραγματικότητα πρέπει να κριθεί ο καθένας για το έργο του τοποθετώντας το, σε τόπο σε χρόνο και σε επικρατούσες συνθήκες, δηλαδή σε ποια περιοχή αναφερόμαστε, ποια είναι η χρονική περίοδος, κάτω από ποιες συνθήκες έπρεπε να δημιουργηθεί το κάθε έργο».
Παρακάτω παρατίθενται σημεία και τίτλοι έργων και δράσεων του απολογισμού του Δημάρχου Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη, όπως τα ανέφερε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, και ακολουθούν οι τοποθετήσεις των Αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Οι απαντήσεις που έδωσε ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης στην αντιπολίτευση
«Η ηλικία χρησιμοποιείται κατά κόρον, είπε ο Γρηγόρης Σταμούλης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του Γιώργου Στρατούρη. Ο Πλανητάρχης με περνάει δέκα χρόνια, ο Ζολώτας ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας 95 χρονών».
«Ο Γ. Στρατούρηςχρησιμοποιεί οχετό εναντίον του Δημάρχου, συνέχισε ο Γρηγόρης Σταμούλης, με εγκαλεί γιατί δεν μπορώ να βγάλω μια διμοιρία του στρατού έξω, αυτό δεν ξέρω πού κολλάει».
Απαντώντας στον Γ. Μπερδελή, σχετικά με τα οικονομικά του δήμου και τον ισχυρισμό ότι «τρέχει πίσω από προγράμματα, χωρίς όραμα», ο Γρ. Σταμούλης ανέφερε ότι «Δεν έχουμε αυτοδυναμία οικονομική και για αυτό ο δήμος παρακαλάει την περιφέρεια, την κυβέρνηση και τρέχει να πάρει προγράμματα για όπου διαθέτει η κυβέρνηση.
«Για την πολεοδόμηση της Βαρέας, θέλει τουλάχιστον 850.000 ευρώ, με τι χρήματα θα μπορούσαμε να γίνει το έργο. Βρήκαμε την ευκαιρία με τα αντισταθμιστικά και θα γίνει η πολεοδόμηση της Βαρέας, επεσήμανε ο Γρ. Σταμούλης.
Οι μαρίνες γίνονται από ιδιώτες, δεν χρειάζεται να έχουμε εμείς κάτι, θα διευκολύνουμε τη συνεργασία προκειμένου να αποκομίσει οφέλη και ο δήμος. Όπως θα αποκομίσει οφέλη από την μονάδα που θα στεγαστεί στο γηροκομείο.
Για την απαξίωση των δημοτικών συμβούλων που είπε ο κ. Βαρελάς μπορεί να ήταν τραβηγμένη η έκφραση «τραμπούκοι» αλλά είχα φτάσει στα όρια γιατί εισβάλανε δημοτικοί σύμβουλοι σε μια επιτροπή που δεν ήταν μέλη και απαιτούσαν να μη γίνει».
«Εγώ έδωσα την εντολή εκκένωσης της Κινέτας, το τι δήλωσε ένας της πυροσβεστικής πρώτον δεν είχε το δικαίωμα εκ του νόμου να δώσει εντολή εκκένωσης» απάντησε ο Γρ. Σταμούλης απαντώντας σε επισήμανση της αντιπολίτευσης για διαχείριση της πυρκαγιάς.
«Επειδή μας δίνουν κάποια χρήματα, αυτό δεν είναι σωτηρία για την διοίκηση»
Περιέγραψε δυσχερή αντικειμενικά δεδομένα για τον Δήμο Μεγαρέων, αναφέροντας την φράση «η πίσω αυλή της Αττικής»: « Τώρα τελευταία κάτι γίνεται προσπάθειες, και από τους δήμους να αλλάξει αυτή η κατάσταση να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί. Η περιοχή έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, με πυρκαγιές, πλημμύρες σε Νέα Πέραμο και Κινέτα. Αυτές οι φυσικές καταστροφές επωφελούν την διοίκηση, λένε κάποιοι. Αν είναι δυνατόν. Ακόμα επουλώνουμε πληγές από το 2017. Η αποκατάσταση δεν είναι κάτι εύκολο, επειδή κάποια χρήματα μας δίνουν, αυτό δεν είναι σωτηρία για την διοίκηση. Διαχρονικά τα έσοδα του δήμου είναι περιορισμένα γιατί δεν υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις».
«Τόνωση τοπικής οικονομίας»
«Στηρίζουμε τα καταστήματα της περιοχής μας, είπε ο Γρ. Σταμούλης. Ο Δήμος κάνει μια τέτοια προσπάθεια, να φέρουμε κόσμο προς την περιοχή μας και να φέρνει χρήματα, ανέφερε ο Γρηγόρης Σταμούλης. Ο Δήμος δεν μπορεί να φτιάξει ούτε εργοστάσια ούτε τοπικές επιχειρήσεις, μπορεί όμως να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να βοηθηθεί η τοπική οικονομία, για αυτό έχουμε δρομολογήσει:
- Έγκριση ΓΠΣ, που έχει βάλει κανόνες για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας σε τι περιοχή
- Πολεοδόμηση Βαρέας, που σύντομα θα ξεκινήσει και είναι μέσα στα αντισταθμιστικά, θα είναι μοχλός ανάπτυξης, θα γίνουμε επιτέλους παραθαλάσσια πόλη.
- Δρομολόγηση δημιουργίας μαρίνας, το θέμα έχει κωλύσει στο ΤΑΙΠΕΔ με δημιουργία μιας ακόμα μαρίνας στην Πάχη.
- Έχουμε ξεκινήσει επαφές και διαδικασίες για δημιουργία υδατοδρομίου.
Το μέλημά μας να φέρουμε κόσμο είναι και στον τρόπο που προβάλλεται η περιοχή.
Όλα αυτά πρέπει να προβληθούν και να γίνουν γνωστά στο πανελλήνιο και οι πολίτες να είναι υπερήφανοι».
«Προβολή του Δήμου σε συνέδρια & βραβεύσεις»
«Πώς προβάλλουμε εμείς τον Δήμο; συνέχισε ο Γρ. Σταμούλης. Με τη συμμετοχή μας σε όλα τα συνέδρια, μας βλέπουν, μας ακούν, μαθαίνουν τον δήμο μας, συμμετοχή στον ΕΔΔΥΠΥ, ανέφερε ο Γρηγόρης Σταμούλης.
Οι βραβεύσεις, πολυβραβευμένος ο δήμος με τόσα και τέτοια βραβεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για προβολή τοπικής επιχειρηματικότητας, για το ΚΕΠ υγείας, ευρωπαϊκό σήμα για σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, για το κοιμητήριο, διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για δημιουργία υπηρεσιών υγείας, βραβείο από το ΣΕΓΑΣ για την προσφορά στο στίβο… βραβείο ΒΕΠ για την ουσιαστική και σε συνεργασία με το ΒΕΠ στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εγγράφως συγχαρητήρια από το υπουργείο περιβάλλοντος που λέει σας συγχαίρουμε για τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου που συμμετείχε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα» και σε άλλα βραβεία αναφέρθηκε ο Γρ. Σταμούλης.
«Προβάλλουμε τα έθιμα, τον Χορό της Τράτας και τον Μάη, και με τηλεοπτικές εκπομπές που παίζουν και σε επανάληψη, φτιάξαμε Λεύκωμα για τα Μέγαρα που θα σταλεί σε όλες τις υπηρεσίες, στην Αττική, σε βιβλιοθήκες.
Στη Μεγάρων γη έγινε πανελλήνια προβολή με τη μεγαλύτερη πανελλαδικά ομελέτα
Ο τρόπος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και η πολιτική προστασία του δήμου μας είναι παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ελλάδα».
Κοινωνική δράση
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων προχώρησε μιλώντας για την κοινωνική δράση του Δήμου, απολογιστικά για τα τελευταία χρόνια, ο Γρ. Σταμούλης: «Ως διοίκηση έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο. Έχουμε άριστα οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία με κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, συσσίτιο, ηλεκτρονική πλατφόρμα για εξεύρεση εργασίας, Ίδρυση δημοτικής τράπεζας αίματος.
Ο Γρηγόρης Σταμούλης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων, όπως προληπτικές εξετάσεις διαφόρων ειδών: «Οι πολυτιμότερες υπηρεσίες μιας διοίκησης είναι αυτές που αφορούν θέματα προληπτικού ελέγχου. Οι αρχαίοι έλεγαν το προλαμβάνειν κάλλιο του θεραπεύειν, είπε αναφερόμενος σε πολύ σημαντική δράση του ΚΕΠ Υγείας.
«Το κέντρο άνοιας είναι μια υπηρεσία που θα απολαμβάνουν οι πολίτες δωρεάν, όλα τα έξοδα θα καλύπτονται από χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και μετά από το υπουργείο υγείας, ως τέλος του χρόνου. Η μόνη υποχρέωση του δήμου είναι η παραχώρηση του κτιρίου».
Δράσεις κοινωνικής προσφοράς
- Διανομή προγράμματος ΤΕΒΑ
- Διανομή συσσιτίου καθημερινά 160 μερίδων
- Διανομή προσωπικών ειδών υγιεινής σε 150 οικογένειες μέσω κοινωνικού παντοπωλείου Μεγάρων και 50 οικογένειες από το κοινωνικό παντοπωλείο Νέας Περάμου
«Έχουμε θεσπίσει ελαφρύνσεις και απαλλαγές για την πλειοψηφία των περιπτώσεων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τρίτεκνους, ανάπηρους, πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που αύξησαν και διατηρούν τις κατηγορίες».
- Παρέμβαση για αύξηση υποσταθμού ΔΕΗ.
- Ίδρυση αστυνομικού σταθμού στην Κινέτα
- Παράταση επιδότησης ενοικίου στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές
- Συναγερμός στο κέντρο υγείας
- Αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης
- Στείρωση αδέσποτων ζώων ποτέ δεν είχαν δοθεί τόσα χρήματα για τα αδέσποτα, όπως να γίνουμε μέλος στον ΠΕΣΙΔΑΠ
«Έχουμε κάνει πολλά για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης. Εκδίδονται από τον δήμο 11 πιστοποιητικά ηλεκτρονικά. Γίνεται ηλεκτρονική διαχείριση του δημοτικού κοιμητηρίου».
Ο Γρηγόρης Σταμούλης αναφέρθηκε ακόμη στην εφαρμογή fixmyschool για τα προβλήματα των σχολείων, είπε ότι έχει τοποθετηθεί GPS στα οχήματα του Δήμου και λειτουργεί ιστοσελίδα του προβολής του δήμου pamemegara.gr
Όσον αφορά τα Έργα αθλητισμού στον Δήμο Μεγαρέων, ο Γρ. Σταμούλης ανέφερε τα εξής:
- Χρηματοδότηση 400.000 από πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ για το πρόγραμμα ΚΙΝΗΣΙΣ
- Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας
- Ίδρυση και λειτουργία εσπερινού ΕΠΑΛ
- Κατασκευάζεται 2ο δημοτικό Ν. Περάμου και νηπιαγωγείο
- Ξεκίνησε η κατασκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων
- 9 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων
Για την καθαριότητα στον Δήμο Μεγαρέων, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «Η υπηρεσία καθαριότητας συνεχώς βελτιώνεται, έχουμε συν δύο απορριμματοφόρα σύμμεικτων κάδων. Προχωράμε σε Βελτίωση αγροτικού δικτύου και το grater δουλεύει νυχθημερόν σε καθημερινή δράση για να βελτιώσει την αγροτική οδοποιία».
«H αντικατάσταση όλου του οδοφωτισμού με led είναι έργο τεράστιας σημασίας, το βλέπετε την διαφορά του φωτισμού, σημαίνει γενικότερη ασφάλεια γιατί το σκοτάδι υποθάλπει την εγκληματικότητα».
Δρόμος στη Σχολή Πυροβολικού Νέας Περάμου: «Αυτό το έργο δεν θα γινόταν ποτέ αν δεν ήμουν εγώ»
Ιδιαίτερα στάθηκε τονίζοντας την προσωπική του συμβολή ο Γρηγόρης Σταμούλης, στην κατασκευή πεζοδρόμου στη Σχολή Πυροβολικού στην Νέα Πέραμο: «Ένα τεράστιο έργο για την Νέα Πέραμο, σταμάτησε η πόλη να κόβεται στα δύο, πέρα από την ασφάλεια που παρέχεται στους μαθητές. Αυτό το έργο δεν θα γινόταν ποτέ αν δεν ήμουν εγώ. Άδεια είχαν πάρει και οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Ο δήμος δρόμο σε γραμμή αιγιαλού δεν μπορεί να φτιάξει. Η γνώση και η εμπειρία μου από τον στρατό έδωσε λύση. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να πείσω πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να κάνει το έργο ο στρατός που παραμερίζει την οποιαδήποτε γραφειοκρατία».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα παρακάτω έργα που δρομολογεί η δημοτική αρχή:
- Ράμπες Αμεα σε πολλά σημεία της πόλης
- Συντήρηση παιδικών χαρών
- Ανάπλαση πλατείας Μικρασιατών στην Νέα Πέραμο
- Υπό κατασκευή κτίριο βρεφονηπιακού σταθμού, με καθυστέρηση λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων
- Συνδέσεις δικτύου αποχέτευσης στην Νέα Πέραμο
- Ανάπλαση στην πλατεία Αη-Γιάννη Χορευταρά, έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος
- Έχουν τοποθετηθεί ράμπες για ΑΜΕΑ στις παραλίες Βαρέας, Αλεποχωρίου
- «Έχουμε προχωρήσει σημαντικά την διαδικασία με την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου προκειμένου να τροφοδοτηθεί και ο δήμος».
- «Έχουμε καταθέσει μελέτες για όλους τους τομείς του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
- Συλλογή βιοαποβλήττων σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων»
- Αγροτική οδοποιία
- Νέα διαμόρφωση και ανάπλαση περιοχής μεγάρων και περιοχής Ακρογυάλι
- Προσεισμικός έλεγχος
- Δράσεις ηλεκτροκίνησης
- Κολυμβητήριο
- Αγροτικό τεχνολογικό πάρκο
Γρ. Σταμούλης: «Τα έργα δεν κρύβονται στην Νέα Πέραμο»
Απαντώντας ιδιαίτερα στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την Νέα Πέραμο, ο Γρηγόρης Σταμούλης ανέφερε ότι έχει εκδοθεί ειδικό φυλλάδιο με 55 έργα για την Νέα Πέραμο : «για να σταματήσει αυτό, ότι δεν γίνεται τίποτα. Αυτό που της αναλογεί και κάτι παραπάνω το έχει πάρει. Και έχουμε έτοιμες άλλες 32 μελέτες:
-Μελέτη για τον χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων στο Μελί
-Μελέτη για αστικό πάρκο στο Μελί
-Για πλατείες γιατί είναι στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της περιφέρειας και περιμένουμε την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων.
«Τα κάναμε όλα σωστά; Όχι βέβαια, είπε στον επίλογο του απολογισμού του ο Γρηγόρης Σταμούλης. Και λάθη κάναμε και παραλείψεις είχαμε. Πιθανόν να μπορούσαμε και περισσότερα. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε την καλόπιστη κριτική που θα είναι εποικοδομητική. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος και να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα και με αισιοδοξία. Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Θα γίνουν να αφήσουμε πίσω αυτά που μας χωρίζουν και να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαυμαστά πράγματα».
Γιώργος Μπερδελής: «Έχετε 8,5 συνεχόμενα χρόνια και διαβάζετε έργα που ΘΑ γίνουν και ακούσαμε και το 2015»
Σε γενικότερη πολιτική τοποθέτηση προέβη ο Γιώργος Μπερδελής, με επίκεντρο τις αρμοδιότητες των επιτροπών του δήμου και την μεταφορά αρμοδιοτήτων στις επιτροπές από το δημοτικό συμβούλιο, ως κορυφαίο όργανο εκπροσώπων των πολιτών.
Ο νόμος όπως τόνισε ο Γ. Μπερδελής «Έδινε δυνατότητα σε μειοψηφίες όπως η δική σας να παίρνουν αποφάσεις διαφορετικές πολλές φορές από αυτές που είχε εκφράσει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Για να έρθει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και να πει ότι όλες οι αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές.
Σήμερα δεν νομιμοποιείστε αν συνεχίσετε να λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο.
Καλείσθε να εφαρμόσετε τον νόμο 3852/10 γιατί ο κάθε πολίτης, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να κάνει ένσταση για κάθε απόφαση των επιτροπών και θα ανατραπούν οι αποφάσεις στα αρμόδια δικαστήρια.
Έχετε 8,5 συνεχόμενα χρόνια, μη διαβάζετε έργα που θα γίνουν και ακούσαμε και το 2015, το 2016, 2017, δεν σας τιμά αυτό το πράγμα. Οι Υπηρεσίες, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, κλπ,που υπήρχαν επί χρόνια και με τον προηγούμενο και προ προηγούμενο δήμαρχο.
Δεν καινοτομήσατε πουθενά γιατί δεν είχατε ένα όραμα. Για το ΓΠΣ από πότε και τι ενέργειες έγιναν μετά την έγκριση του;
Δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο έργο αθλητικών υποδομών. Για το «Κατσούλη μαντράκι» η απόφαση για αγορά ακινήτου για τη δημιουργία μαρίνας υπάρχει από το 2008. Δεν έχουμε πουθενά δικό μας έργο, γιατί αυτό πάει με τις ανάγκες της πόλης, να το διεκδικήσουμε και να το πραγματοποιήσουμε.
Ίσως δεν έχω την ευκαιρία να ξανατοποθετηθώ σε έναν απολογισμό δημάρχου, διοίκησης, όπως η σημερινή συνεδρίαση, ανέφερε ο Γιώργος Μπερδελής, όμως σας ικετεύω τον επίλογο τον δικό σας κύριε Δήμαρχε να τον κάνετε πραγματικότητα, όπως και κάθε αντιπολιτευόμενος. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει στα πράγματα που γίνονται στον δήμο. Αν όλοι εμείς πράγματι μπορούσαμε να βρούμε ένα πλαίσιο λειτουργίας ώστε και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση να συνεννοηθούν για τα βασικά πράγματα.
Η συνεργασία πρέπει να γίνει σε μια βάση δημοκρατική».
Κλεάνθης Βαρελάς: «Όχι άλλο κάρβουνο»
Παίρνοντας το λόγο ο Κλεάνθης Βαρελάς αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων για τον Δήμο Μεγαρέων, τονίζοντας ότι η συνεδρίαση απολογισμού είναι «Λογοδοσία μη πεπραγμένων δημοτικής διοίκησης και ανάγνωση πεπραγμένων 2014-2018, ακριβώς τα ίδια με λίγες λέξεις αλλαγμένες. Είχατε κάποια σημαντικά πεπραγμένα: αθετήσατε τις υποσχέσεις σας προεκλογικές και μετεκλογικές απέναντι στους συμπολίτες μας. απαξιώσατε την αντιπολίτευση και τους δημοτικούς συμβούλους και προσβάλατε αποκαλώντας τραμπούκους τους επικεφαλής. Δεν συνεργαστήκατε με εκλεγμένα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων όπως της Νέας Περάμου και της Κινέτας και τους βάλατε τρικλοποδιές.
Τα κόκαλα των δημάρχων που έχουν αποβιώσει θα τρίζουν. Μας είπατε ότι κανείς δεν γνώριζε τα Μέγαρα και πάτε παντού και παίρνετε βραβεία. Ενώ τα Μέγαρα τα γνωρίζουν όλοι από την αρχαιότητα. Πράγματα τραγικά. Η πίσω αυλή της Δυτικής Αττικής, που είπατε για την περιοχή μας είναι μια παλιομοδίτικη έκφραση. 8 σχολές πιλότων έχουμε και έρχονται από όλο τον κόσμο.
Και ακούσαμε και ότι ο Δήμαρχος έχει ένα τεράστιο «εγώ» και κάτι έκανε ο κ. Μαρτίνος έβαλε 100.000 ευρώ… ο δήμος έβαλε ένα κουτί μπισκότα και μία πορτοκαλάδα με ανθρακικό, η δεξίωση που έγινε στον κ. Μαρτίνο. Όσο έξυπνος και αν είναι ένας άνθρωπος, χωρίς πολιτική βούληση της κεντρικής διοίκησης δεν θα γινόταν τίποτα.
Πράγματι πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους που είναι σήμερα εδώ δεν θα είναι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο… Οι Πλειοψηφικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου καταρρίφθηκαν από αποφάσεις οικονομικής επιτροπής πέντε ατόμων και εσείς μας ξαναδιαβάσατε τη λογοδοσία του 2014-2018.
Δεν μας είπατε τι γίνεται με την παραχώρηση της ΔΕΥΑΜ, που έχει να λάβει από το βιολογικό 3 εκατομμυρίων και ευρώ. Τώρα με το χρέος που δημιούργησε είμαστε με το χρέος λιγότερο του εκατομμυρίου».
«Για το Καλώδιο υπερυψηλής τάσης, τα Αντισταθμιστικά από 16 εκατομμύρια έγιναν 3. αυτές τις περιοχές ποια βασική υποδομή είναι αυτή που θα γίνει και θα λυθούν για πάντα κάποια προβλήματα; Το θέλουμε και πρέπει να γίνει η πολεοδόμηση της Βαρέας αλλά δεν καλύπτει αυτές τις περιοχές που πλήττονται.Το νερό στην Κινέτα, το είχατε προεκλογική σημαία. Η Επέκταση του κοιμητηρίου(για το οποίο λέτε ότι πήραμε βραβείο) των Μεγάρων γίνεται πάνω σε μπαζοσκούπιδα. Το κοιμητήριο επεκτείνεται σε χώρο που δεν είναι του δήμου.
Η λογοδοσία είχε στόχο να αποκρύψει πράγματα, είπε ο Κλεάνθης Βαρελάς. Ο δήμος μας έμεινε πολύ πίσω. Δεν αξίζει στον τόπο η κωλυσιεργεία. Δεν αξίζει να μην υπάρχει όραμα και προγραμματισμός.
Αυτό που λειτούργησε εξαιρετικά καλά είναι το ΚΕΠ Υγείας αξίζουν συγχαρητήρια, έχει κάνει καλή δουλειά ο Κ. Καράμπελας. Πρέπει να λέμε και στη λογοδοσία και στον απολογισμό την αλήθεια γιατί αλλιώς η εμπιστοσύνη χάνεται».
Άγγελος Μακρυγιάννης
«Εδώ είμαστε για να είμαστε χρήσιμοι στην διοίκηση και όχι αρεστοί, ανέφερε στην τοποθέτησή του στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό της διοίκησης ο Άγγελος Μακρυγιάννης..
Έχουμε χαμηλή ακροαματικότητα στο διαδίκτυο και μήνυμα που πρέπει να μας προβληματίσει.
«Για δεύτερη μέρα στην πόλη μας, οι ρομά έχουν σχεδόν κλείσει το μισό οδικό δίκτυο.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, τόνισε ο Άγγελος Μακρυγιάννης, και είναι κάτι στο οποίο πρέπει η διοίκηση να σκύψει και να δώσει λύσεις. Λύση είναι ο εκσυγχρονισμός, είτε θέλουν είτε δεν επιθυμούν, της περιοχής, υποδομές, δρόμοι, φώτα και ό, τι άλλο για να διευκολύνονται και οι ίδιοι και να έχουν πρόσβαση οι αρχές του τόπου».
«Πρέπει να προχωρήσουν τα Σχέδια πόλεων. Παραλίγο να φτάσει η θάλασσα στα σπίτια στη Βαρέα. Τα Πευκάκια πεθαίνουν, το μοναδικό αλσύλλιο της πόλης μας, ξέρουμε ότι έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Η Επέκταση δικτύου αποχέτευσης και ούτε το μισό νέο σχέδιο δεν έχει αποχέτευση για να μπορεί να εξυπηρετεί.
Πρέπει να γίνει ουσιαστική στήριξη μικρών συνοικιακών καταστημάτων».
«Στην Νέα Πέραμο, συνέχισε ο Άγγελος Μακρυγιάννης, είναι εγκατελειμμένα τα σχέδια πόλης. Έτσι ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο και οι αξίες. Πού βρίσκεται το έργο του παραλιακού μετώπου που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική υπεραξία στην Ν. Πέραμο που την έχει ανάγκη».
«Στην Κινέτα δεν έχει τελειώσει η αποκατάσταση των πληγών, ούτε το νερό».
Αντώνης Χοροζάνης: «Προσκυνάτε, για να μπορέσετε να γίνετε δήμαρχοι»
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Χοροζάνης τόνισε: «Εφαρμόζετε πολιτική υποταγμένη στην πολιτική των κυβερνήσεων, μακριά από τους πολίτες της πόλης μας. παίρνουμε ευθύνες χωρίς να παίρνουμε τους ανάλογους πόρους» είπε αναφερόμενος στην Πολιτική προστασία, στο ΚΕΠ υγείας.
«Προσκυνάτε τους αντιλαϊκούς νόμους. Δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό σε κοινωνικές υπηρεσίες και καθαριότητα. Κρατάμε μέχρι τώρα τη ΔΕΥΑΜ για να έχουμε προσωπικό να καθαρίσουμε τον Δήμο;
Την κοινωνική ομάδα που όλοι λοιδορείτε και όταν έρχονται εκλογές τους θέλετε για ψήφους. Τι κάναμε για αυτήν την ομάδα; Αυτό το γραφείο δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Ένταξη της ομάδας στην κοινωνία δεν έχει γίνει.
Με την πολυδιάσπαση ευθυνών, δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση.
Δεν νοείται σήμερα να υπάρχουν περιοχές χωρίς πόσιμο νερό. Προχωράτε στην ιδιωτικοποίηση του φωτισμού της πόλης. Αν δεν κάναμε παρέμβαση, θα συνεχίζατε να αφήνετε να κάνουν κατάθεση στεφάνων στις εθνικές εορτές φασιστικά μορφώματα.
Δεν μπορεί σήμερα να νιώθουμε ένας δρόμος που ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν να λέτε ότι αν δεν ήσασταν εσείς δεν θα προχώραγε. Ξέρετε που μας πάει αυτό; τουλάχιστον 1950, που έρχονταν κάποιοι από την Αμερική και κάνανε ένα σχολείο στο χωριό. Το 2022 να μην μπορεί το κράτος να κάνει έναν δρόμο. Αυτά είναι καθυστέρηση, δεν τιμά το δημοτικό συμβούλιο. Οι δήμοι έχουν πάει πίσω. Σχολείο στην Κινέτα ακόμα δεν έχουμε κάνει, ούτε τροποποίηση πολεοδομικού σχεδίου. Όταν δεν έχουμε πόσιμο νερό, όταν τα δάση μας είναι έτσι όπως είναι, δεν έχουμε αντισεισμική προστασία, δεν είναι αυτό πρόοδος.
Περιμένετε μόνο τι θα πει η πολιτεία, την προσκυνάτε, για να μπορέσετε να γίνετε δήμαρχοι».
Παναγιώτης Μαργέτης: «ΤΟ ΓΠΣ ΕΧΕΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ»
«Ενώ θα έπρεπε να αναφερθούμε σε πεπραγμένα βλέποντας τον απολογισμό του 2018, διαπιστώνουμε ότι τα έργα που είχατε πει ότι θα γίνουν τότε, σήμερα δεν έχουν μπει καν στον σχεδιασμό, ανέφερε αρχικά ο υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης, λέγοντας ως παράδειγμα την ανακαίνιση του Κυριακούλειου Μεγάρου στο κέντρο των Μεγάρων, που ήταν και το 2018 και σήμερα στη φάση μελετών».
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των ιδιοκτησιών στα Μέγαρα, ο Π. Μαργέτης ανέφερε ότι «Έπρεπε να είχε παρέμβει στο συντελεστή δόμησης η διοίκηση αλλά δεν έχει γίνει τίποτα για να βελτιωθεί να φτάσει σε μεγαλύτερο συντελεστή.
Αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Το υπουργείο οικονομικών ζητά από τους δήμους αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και ο δήμος μας δεν έχει απαντήσει για να διορθώσει στρεβλώσεις εις βάρος των πολιτών.
Στην Ν. Πέραμο, το παραλιακό μέτωπο έχει να κατασκευαστεί από εποχής δημάρχου Νέας Περάμου Ανδρουλάκη.
Στα έργα αποκατάστασης στην Κινέτα ο δήμος καθυστέρησε στις ρυμοτομήσεις και στην απομάκρυνση των κολωνων.
Στην Πάχη στο μεγαλύτερο σημείο προσέλευσης τουριστών δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση, επί τρία χρόνια έχει διαρροή νερού στον κεντρικό δρόμο.
Η καθαριότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και ένα από τα πιο μελανά σημεία της διοίκησής σας. Κάθε χρόνο 1 εκατ. Ευρώ παραπάνω εισπράττετε για την καθαριότητα και δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός».
«Βαρέλι δίχως πάτο η ΔΕΥΑΜ»
«Η ΔΕΥΑΜ είναι βαρέλι χωρίς πάτο: έχει δώσει ο ελληνικός λαός πάνω από 35 εκατ. Ευρώ ακόμα και σήμερα τα χρέη της ΔΕΥΑΜ διευρύνονται για μικροπολιτικούς σκοπούς. Σκεφτείτε τα χρήματα αυτά, 35 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαν να είχαν γίνει έργα στα Μέγαρα, στην Νέα Πέραμο, στο Αλεποχώρι…
Δεν έχετε κάνει τίποτα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την αγροτική οικονομία τίποτα, στη βιομηχανική ζώνη τίποτα, για την ψηφιακή πόλη τι να πω…
Λειτουργείτε χωρίς καμία προοπτική και όραμα, οι πολίτες το έχουν συνειδητοποιήσει και αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές» κατέληξε ο Παναγιώτης Μαργέτης.
Γιώργος Στρατούρης: «Με τόσα εκατομμύρια στρώναμε δρόμους μέχρι το Πεκίνο»
«Το πρώτο που μου ήρθε είναι «δι’ ευχών των αγίων» αλλά δεν σωνόμαστε με τίποτα» είπε ο Γιώργος Στρατούρης που αναφέρθηκε σε μία προς μία αναρτήσεις του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ως έργα Σταμούλη, για διάφορα περιστατικά, όλα αυτά τα χρόνια, όπως η παροχή φυσικού αερίου στους κατοίκους, η οσμή αερίου στην πόλη των Μεγάρων, η μόλυνση στο Βουρκάρι, η ίδρυση ινστιτούτου μεγαρικών μελετών («το οποίο το ψάχνουμε» όπως είπε ο Γ. Στρατούρης), η Καθαριότητα, και η αγνώριστη η είσοδος της πόλης, το Κολυμβητήριο, τα Μέγαρα ένα εργοτάξιο, η μεγαλύτερη ομελέτα-ρεκόρ γκίνες, κ.ά. «Είχε υποσχεθεί να μειώσει την εγκληματικότητα 40% συν δημοτική αστυνομία. Κατά την θητεία του ιδρύθηκε τμήμα του πανεπιστημίου στα Μέγαρα. Γήπεδο 5Χ5 στη Βυζαντίου. Έγινε αποκατάσταση από καταστροφές με 10 εκατ. ευρώ από τις κυβερνήσεις και με τόσα στρώναμε δρόμους μέχρι το Πεκίνο. Είχαμε Πλαστές υπογραφές που ήρθε ως εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Για την Βαρέα όλον αυτόν τον καιρό κοροϊδεύουν τους πολίτες, γιατί ενώ δεν μπορούσε να κάνει κάτι, δεν μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά. Τα υποθηκοφυλάκεια κάνουν φτερά. Έκλεισε την τοποθέτηση του, με «τα ψέματα της διοίκησης», όπως είπε ο Γ. Στρατούρης: «Έτρεχε ο δήμαρχος και έλεγε ότι έδωσε εντολή για εκκένωση της Κινέτας. Το εισαγγελικό πόρισμα είπε ότι την εντολή έδωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής.
Στα ΕΛΠΕ είχε πει ότι θα κάνει αγωγή. Περιμένω την αστική αγωγή.
Ψέμα τρίτο. Είπε ότι υπέγραψαν οι δημοτικοί σύμβουλοι για την διαγραφή του κ. Νικόλιζα. Οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξαρτητοποιήθηκαν. Έκλεισε έναν κύκλο παρακμής, μας αξίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
Σπύρος Νικολάου: «Αν είχε μπει στα αντισταθμιστικά του καλωδίου ο αναδασμός γης, θα είχαν λυθεί τα προβλήματα των μικροϊδιοκτησιών».
Ο Σπύρος Νικολάου, αναφερόμενος στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Μεγαρέων, τόνισε πολλά από τα καίρια σημεία του, τα οποία αν είχαν γίνει θα άλλαζαν άρδην κομβικοί τομείς του Δήμου Μεγαρέων: οι Μέτριες υποδομές και προβληματική πρόσβαση στη βιομηχανική, Ανεπαρκείς πόροι του δήμου, Ανάγκη αναδιοργάνωσης υπηρεσιών του δήμου, Ανάγκη για εφαρμογή στοχοθεσίας.
«Η συναίνεση των δημοτικών παρατάξεων ή η προσπάθεια που έγινε για συναίνεση έγινε για προεκλογικούς λόγους και για το θεαθήναι» τόνισε ακόμα και προχώρησε ακόμα σε μια πρόταση: «Αν είχε μπει στα αντισταθμιστικά του καλωδίου ο αναδασμός γης, θα είχαν λυθεί τα προβλήματα των μικροϊδιοκτησιών».
Κατερίνα Λουκά: «Για αυτό δεν μας παρακολουθεί ο κόσμος»
Παίρνοντας τον λόγο η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Λουκά μίλησε ευρύτερα για τον κοινωνικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων: «Δεν κατορθώσαμε να έχουμε έναν κανονισμό λειτουργίας και ξαναμιλούν οι ίδιοι. Η ασέβεια στον λόγο ορισμένων ανθρώπων αν σε αυτή την αίθουσα και δεν μιλάμε μόνο πολιτικά, οι λάμπες ή οι δρόμοι είναι σε δεύτερη μοίρα. Αν δεν αποφασίσουμε να μιλάμε σωστά εδώ μέσα όλα τα άλλα περιττεύουν. Για αυτό δεν μας παρακολουθεί ο κόσμος. Δεν τηρείται τίποτα».
Εκφράζοντας αγανάκτηση απέναντι στα λεγόμενα του Γρ. Σταμούλη περί τόνωσης της οικονομίας και της έλλειψης πόρων ελλείψει μεγάλων εταιριών στην περιοχή μας, ο Δημήτρης Δάλλας είπε: «Έχουμε βιομηχανία πηγαίντε να δείτε το χάλι στις Άκρες.
Αυτά που είπατε τα ακούμε από την αρχή της προηγούμενης τετραετίας. Θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την Πίστα Φόρμουλα 1, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις».
«Η πολιτική δεν γίνεται μέσω φέισμπουκ, είπε ο Ιερόθεος Πολυχρόνης.
Ο δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να βασίζει την πολιτική του στο φέισμπουκ αλλά το άσπρο μαύρο δεν μπορεί να γίνει. Είπατε ότι δεν γίνεται έργο, οι ασφαλτοστρώσεις δεν θα έπρεπε να αναφερθούν δεν είναι μεγάλο έργο όταν στρώθηκαν χιλιόμετρα νέου τάπητα;
Όταν αναλαμβάνει ο υποφαινόμενος το τμήμα ηλεκτροφωτισμού και αφού είχαν όλα καθοριστεί με σύμβαση που είχε ψηφισθεί ομοφώνως.
Είχα αναφέρει ότι μπορεί να γίνει με 40% λιγότερο. Φυσικά και έγιναν διαβουλεύσεις αλλά υλοποιήθηκε όπως ακριβώς το είπαμε. Δεν μας πίεσε καμία αντιπολίτευση.
Μειώνουμε μια σύμβαση πανελλαδικό πρωτόγνωρο πρωτοφανές, ενώ άλλοι αυξάνουν συμβάσεις, και υπάρχει μέρος της αντιπολίτευσης που ψηφίζει αρνητικά. Σηκώνω τα χέρια ψηλά.
Δεν είναι έργα τα σχολεία; Δεν είναι τεράστια αναβάθμιση η αλλαγή του οδοφωτισμού ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας;
Προσπαθεί να περάσει μέσω τρολ του διαδικτύου, κάποιοι που δεν σέβονται τις γειτονιές τους ότι δεν γίνονται έργα στην Νέα Πέραμο. Εδώ είμαστε όλοι προσωρινοί αλλά αφήνουμε το στίγμα μας αν πιστεύουμε στην αλήθεια και φεύγοντας έχουμε αφήσει στίγμα με έργο και προσπάθεια».
Σταύρος Φωτίου: «Υπηρεσία καθαριότητας ορατή στους δημότες»
«Τα τελευταία δύο χρόνια που επανήλθα στην υπηρεσία καθαριότητας ο δήμαρχος κάνει ό, τι μπορεί μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και δίνει περισσότερα χρήματα, για να βελτιώσουμε, έχουν αποκτηθεί καινούργια μηχανήματα και γίνονται πράγματα που δεν γίνονταν, διαδικασία φυτικών απορριμμάτων έχει ξεκινήσει, έχουμε νοικιάσει χώρους, ξοδεύονται χρήματα. Την εικόνα την κρίνει ο λαός. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Φωτίου.
Κώστας Καράμπελας: «Προσπαθούμε προς όφελος της κοινωνίας και όποιος προσπαθεί κάνει λάθη»
«Ως διοίκηση σε όλους τους τομείς έχουμε προσπαθήσει, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υγείας Κώστας Καράμπελας. Εννοείται ότι αυτός που προσπαθεί κάνει λάθη και προσπαθεί να βελτιωθεί προς όφελος της κοινωνίας. καδοπλυντήρια, απορριμματοφόρα, κάδους έχουμε λάβει. Νέα σχολεία παίρνουν την θέση των παλιών. Στην υγεία προσφέρουμε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και ερχόμαστε πρώτοι ανάμεσα σε δήμους σε υπηρεσίες υγείας».