“Ούς εγώ φιλώ ελέγχω και παιδεύω”
Αποκάλυψη Ιωάννη
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ.
ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΛΥΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ .
Ν. ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Υπάρχει μια έκφραση γνωστή <<φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο>> και είχε να κάνει με τη σπανιότητα των ψαριών και την ακρίβειά τους.
Στη χώρα μας σήμερα έχει δημιουργηθεί η πρωτοπορία της τεχνογνωσίας που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε ελλειμματική στο ισοζύγιο των ψαριών. Είναι δεδομένο ότι τα αλιεύματα μειώνονται , η εντατική αλιεία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει την μείωση ως και του 90% του πληθυσμού πολλών ψαριών. Αυτό το κενό προσπαθούν να καλύψουν οι ιχθυοκαλλιέργειες ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ. Οι ιχθυοκαλλιέργειες επίσης, παρέχουν μια σημαντική δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης που σχετίζεται με διατροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας.
Οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και οι συνεργασίες δημιουργούν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Από το σύνολο της ελληνικής παραγωγής το 70% των ψαριών εξάγεται και το 30%καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά. Στις ιχθυοκαλλιέργειες απασχολούνται 10.000 άτομα και ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε εκείνον της ελαιοκομίας.
Στο θέμα της υγιεινής πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα βιολογικό προϊόν που ελέγχεται συνεχώς τόσο από τις ελληνικές αρχές , αλλά κυρίως από τις διεθνείς επειδή τα τρία τέταρτα της παραγωγής εξάγονται.
Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν 2.500.000 στρέμματα ασφακώνες, οι οποίοι προέρχονται από δρυμούς (δάσος βελανιδιάς),που υποβαθμίστηκαν από τον συνδυασμό υπερβόσκησης (γίδια) και πυρκαγιές. Τα φυτά βελανιδιάς που φυτρώνουν δεν επιβιώνουν επειδή τρώγονται αμέσως από τα γιδοπρόβατα. Εκεί βόσκουν 1.100.000 γιδοπρόβατα και παράγουν 23.000 τόνους κρέατος και 7.000 τόνους τυριών. Τα συνολικά έσοδα είναι 72 Ευρώ το στρέμμα.
Στην ίδια περιοχή— στον Αστακό, στις Εχινάδες νήσους κλπ— υπάρχουν 450 στρέμματα ιχθυοκαλλιέργειες και παράγουν 30.000 τόνους ψαριών. Πράγμα που σημαίνει ΕΣΟΔΑ 366.000 Ευρώ το στρέμμα. Εσείς τι λέτε ποιο από τα δύο υποβαθμίζει το περιβάλλον; ΤΑ 450 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ή τα 2.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ,ΟΠΟΥ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;
Μην ακούτε λοιπόν, διάφορους τοπάρχες, υστερικούς, οικοχόνδριους, τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι με γνωματεύσεις φασόν <<ειδικών>> καθηγητών– μαϊμούδων προσπαθούν να κλείσουν τις ιχθυοκαλλιέργειες, η γελοιοποίησή τους είναι θέμα χρόνου.
ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΣΤΗΝ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑ!!
Ν. ΜΑΡΓΑΡΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ Λ. ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ