Αποκλειστική συνέντευξη στην Ε-Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς:
«Αναδάσωση θα γίνει είτε με φυσική αναγέννηση είτε με τεχνητή παρέμβαση»
Ακόμα μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή μας και η ανησυχία είναι μεγάλη. Θα προστατευθεί η τεράστια καμένη έκταση ως αναδασωτέα; Ακόμα δεν έχουμε μάθει πώς να προλαβαίνουμε και πώς να αντιμετωπίζουμε γεγονότα που απορρέουν από ανθρώπινο ή φυσικό παράγοντα; Τι σχεδιασμός χρειάζεται ευρύτερα για την Δυτική Αττική, που συνδυάζει περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και φυσικό πλούτο;
Για τα θέματα αυτά ρωτήσαμε και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην Ε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το περιστατικό της πυρκαγιάς στα Γεράνεια όρη.
Πώς θα προστατευθεί η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη;
Όλη η περιοχή, περίπου 50.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, θα κηρυχθεί αναδασωτέα με τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Θα γίνει αναδάσωση είτε με φυσική αναγέννηση όπου είναι εφικτό είτε με τεχνητή παρέμβαση. Και επειδή σε αυτά τα 50.000 στρέμματα καμένου δάσους δεν είχαμε στο παρελθόν πυρκαγιές, το δάσος είναι δυνατόν να αναγεννηθεί. Αν η φυσική αναγέννηση δεν τα καταφέρει θα εντάξουμε τις περιοχές στο εθνικό σχέδιο αναδασώσεων που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από Ταμείο Ανάκαμψης.
Όσον αφορά στις άμεσες ενέργειες έχουν ήδη εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις για υλοτομία, βόσκηση και κυνήγι, ενώ εκπονούνται μελέτες για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Υπάρχουν σχεδιασμοί ή δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης περιβαλλοντικά επιβαρυντικών δραστηριοτήτων, όπως λατομεία, ανεμογεννήτριες, κ.ά., μετά την πυρκαγιά;
Ούτε μια σπιθαμή καμένης γης δεν πρόκειται να χάσει τον δασικό της χαρακτήρα. Ούτε ανεμογεννήτριες θα στηθούν ούτε λατομεία θα ανοίξουν ούτε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες πρόκειται να αδειοδοτηθούν.
Αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά υπήρξε βομβαρδισμός fake news περί «αξιοποίησης» των καμένων δασικών εκτάσεων. Όλα αυτά είναι ψέματα.
Όπως σας είπα οι περιοχές θα αναδασωθούν. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να επανέλθει το δάσος και να επανακάμψουν τα οικοσυστήματα.
Η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής έχει πλούσιο φυσικό πλούτο, όπως υγρότοποι (Βουρκαρίου, Κουμουνδούρου) και δασικές εκτάσεις. Ωστόσο πλήττεται από διάφορους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες. Έχετε κάποιους σχεδιασμούς και σκέψεις για την προστασία και ανάδειξη αυτού του πλούτου που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα;
Η αξία των υγροτόπων στην Αττική είναι ανεκτίμητη και η προστασία τους επιτακτική καθώς είναι πλούσιοι σε βιοποικιλότητα και αποτελούν πνεύμονες οξυγόνου. Επίσης συγκρατούν τις ακτές που κινδυνεύουν από διάβρωση και συνεισφέρουν στη διατήρηση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα οικοσυστήματα πιέζονται από την ανθρώπινη παρουσία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΝ πορευόμαστε με πλοηγό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ώστε να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της χώρας και να δώσουμε κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα και τη μετάβασή τους στη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.
Εκπονούμε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, με την έκδοση αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων χαρακτηρισμού των προστατευόμενων περιοχών συνοδευόμενα από τα αντίστοιχα σχέδια διαχείρισης, όπου θα αναγνωρίζονται χρήσεις γης και στόχοι ανά περιοχή με στόχο την αειφορία.
Παρακολουθούμε και εποπτεύουμε την κατάσταση διατήρησης ειδών και τύπων οικοτόπων κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος μέσα από το πρόγραμμα «Εποπτεία ΙΙ»
Για την ανάδειξη του οικοτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές υπογράψαμε πριν από λίγες ημέρες συμφωνία συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, τη διαΝΕΟσις και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.
Ειδικότερα για τους υγρότοπους της Δυτικής Αττικής, που αποτελούν μεταναστευτικούς σταθμούς πτηνών, σχεδιάζουμε τον τουρισμό ορνιθοπαρατήρησης, που θα προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και θα βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να στραφούν στην πράσινη επιχειρηματικότητα.